Според Асен Василев, продължава социалната политика във възможната рамка

Парламент Асен Василев

Това, което предлагате е регрес, отбеляза Корнелия Нинова – депутат от „БСП за България“, при обсъждане на проекта на Бюджет 2023 в Народното събрание. И това е така в сравнение с онова, което е постигнато по време на управлението на коалиционното правителство на Кирил Петков, в което участва и БСП.

Финансовият министър Асен Василев отговори, че България може да има европейски бюджет. И няма свиване на доходите. Продължават и инвестициите в човешкия персонал в образованието и в здравеопазването.

Според Василев, има продължаване на социалната политика във възможната рамка. Очаква се от 1 август този Бюджет 2023 да влезе в сила.

Не вдигаме данъци, единствено се връща само ставката за бензина., посочи Василев  И допълва, че по този начин се дава прогнозируемост за бизнеса. И отбеляза, че заложеното в проекта на бюджет е съгласувано с бизнес организациите.

А с предложените мерки НАП и Агенция „Митници“ ще могат по-лесно да прогнозират къде да правят проверки. Изсветляването пък води до по-добра конкурентоспособност за всички фирми у нас.

Запазва се ставката от 9% ДДС за ресторантьорството, въведен по време на ковид пандемията. От сектора са заявили, че това им помага за изсветляване на бизнеса.

По отношение на касовия бон и неплащане в ресторантите при липса на касова бележка, министър Василев даде пример с Гърция. През 2009 г. при въвеждане на тази мярка в южната ни съседка е нараснала събрираемостта. И това е причината и ние да опитаме тази възможност.

По отношение за връчване на фишове от собствениците на фирмите министър Василев уточни, че става въпрос за фирмените автомобили. Те са собственост на компанията и собственикът може да получи документа. А след това той да посочи кой шофьор в онзи момент е карал фирмения автомобил и трябва да понесе санкцията.

Стана въпрос и преразпределението на приходите в бюджета. От „Възраждане“ смятат, че може да се свали този процент до около една трета от всички приходи. В Европа, например, средният процент на преразпределение, е 40 процента, посочи министър Василев. Но в САЩ е между 30 и 40 процента, но той варира в зависимост от кризисните последни години, стана ясно при обсъжданията.

Други депутати отбелязаха, че и в Швейцария се преразпределя около 30 процента.

В края министър Асен Василев обеща, че ще продължи дискусията по размера на преразпределение на приходите, при обсъжданията на държавния бюджет за 2024 година.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]