Доларът тръгна надолу след като ФЕД обвърза политиката си с икономическите показатели

валути

Щатският долар поевтиня след като Федералният резерв декларира в официалното си изявление след края на съвещанието за паричната си политика на 26 юли (на което банкерите повишиха основната лихва с 25 базови пункта до диапазона 5.25-5.50 процента), че евентуалните по-нататъшни лихвени увеличения ще зависят от икономическите данни. Което засили убеждението на валутните търговци, че американският възходящ лихвен цикъл е към края си и зелените пари имат потенциал да продължат да отслабват.

Доларовият индекс на агенция “Блумбърг”, който следи движението на американската валута към основните й търговски партньори, се понижи за трета поредна пазарна сесия на 27 юли, с което загубите му от началото на годината достигнаха 3 процента. Щатският долар се понижи към всичките си валутни конкуренти от Г-10 по време на азиатската си търговия, като най-сериозни печалби постигнаха новозеландският и австралийският долар.

Посланието на Федералния резерв е могъщ стимул за разширяващия се кръг от доларови “мечки”, очакващи, че забавянето на американското стопанство ще охлади апетита на централните банкери да продължат да качват лихвите, което ще натисне надолу зелените пари. Мениджърите на активи са повишили късите си доларови залози до рекордно равнище, а хеджинговите фондове са с къси нетни позиции за щатската валута, показват данни на Комисията за търговия на фючърсни контракти.

Играчи от бранша свидетелстват за сериозни доларови продажби от институционални клиенти, които искат да се възползват от всяко свидетелство за отстъпление на инфлацията. Доларовият спот индекс е загубил 0.3% в азиатската търговия на 27 юли, а в 11.31 ч. българско време се котираше за 100.66 пункта и за 1.1133 за едно евро. Паричните единици на развиващите се пазари от Азия са поскъпнали, като най-сериозен ръст са постигнали тайландскят бат и малайзийският рингит. Индексът на развиващите се валути на MSCI е поскъпнал с почти 3% от началото на годината след като загуби 4% от пазарната си оценка през 2022-а.

Валутни стратези на “Ейч Ес Би Си холдингс” посочват, че ключът за американската валута ще е дали инфлацията на Съединените щати ще продължи да се охлажда към целевите 2% годишно на Федералния резерв без да задълбочи спада на националното стопанство. Ако фундаменталните икономически показатели подкрепят този перфектен сценарий, низходящото движение на зелените пари ще продължи. При по-упорита инфлация или по-значително забавяне на активността обаче може да се очаква поскъпване на долара заради лихвите и бягството от риск.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]