В Бюджет 2023 няма политики, не очаквайте чудеса, посочи Ивайло Калфин

“Диференцирано данъчно облагане е необходимо при личните доходи”

“Подготовката за еврозоната не е политически, а икономически процес”

Бюджет 2023 влиза в сила късно в годината, затова не очаквайте чудеса или нещо особено да се случи през следващите пет месеца. Този бюджет е просто за да има нещо до края на годината. В него няма политики“. 

Това каза пред БНР Ивайло Калфин, икономист, бивш вицепремиер, социален и външен министър, бивш евродепутат, сега директор на Европейската агенция за подобряване на условията за живот и труд. 

И допълни, че по-любопитно е какво ще влезе в бюджета за следващата година, в който наложителни са политики. 

“С този механизъм, който е избран за управление, има доста голяма политическа несигурност.  Липсата на ясен политически ангажимент, зад който стои мнозинство в парламента, създава съответната нестабилност“, поясни той. 

Според него България е готова за Шенген, но това, което трябва да се случи, е решение в Нидерландия и в Австрия, което не е свързано с програмата на българското правителство. Относно срока за влизане на страната ни в еврозоната – началото на 2025 година, е прибързано очертан

“Подготовката за еврозоната не е политически, а икономически процес. Очаквам някое правителство да се ангажира и да си постави цели, свързани с увеличаване на производителността и на доходите – конвергенция със страните от еврозоната. Подготовката на икономиката е оставена на това, каквото се случи”, посочи той. 

По думите му диференцираното данъчно облагане трябва да се случи при личните доходи, защото системата в България помпа огромни неравенства и рано или късно ще вземат своята социална цена. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]