Засегнат бизнесмен нападнал семейството на гръцки разследващ журналист

В пореден инцидент, показващ несигурното положение на гръцките журналисти, разследващият репортер Костас Ваксеванис, който е номиниран за наградата “Дафне Каруана Галисия”, и семейството му са били атакувани вербално и физически от бизнесмен, чието име е в списъка от “грешници” Лагард. Въпросният опис, наречен на името на бившата френска министърка на финансите Кристин Лагард (която в момента оглавява Европейската централна банка) и съдържащ имената на грубо 2 хил. потенциални данъчни измамници, е изпратен от Лагард на гръцкото правителство през октомври 2010-а и е огласен от журналиста през 2012-а.

Инцидентът станал на 25 август докато Ваксеванис се хранил със семейството си и с осемгодишната си дъщеря в ресторант. Бизнесмен се приближил до масата му и започнал да го псува, а впоследствие вербалната атака се превърнала във физическа. Нападателят посегнал да удари съпругата на журналиста, която държала дете в ръцете си, а когато майка й се опитала да я защити, получила юмрук в лицето.

“Бях нападнат защото върша работата си. Списъкът “Лагард” съдържа 2062 имена на гръцки депозанти в швейцарската банка на “Ейч Ес Би Си”, който френската финансова министърка предаде на гръцките управляващи да разследват евентуални данъчни измами. Впоследствие гръцкият кабинет скри списъка и когато аз го публикувах, бях арестуван и откаран в съда с белезници. За щастие, впоследствие бях освободен и получих две международни награди”, споделя Ваксеванис за “Юроактив”.

По оценка на журналиста, фактът, че 11 години по-късно лице от списъка го напада, има връзка със сегашната обстановка. Той смята, че “разследващата журналистика и неговият вестник “Документо” са под прицела на гръцкото правителство заради разкритията”. И твърди, че премиерът лично го е нарекъл в парламента (както и други журналисти) престъпник заради скандала “Новартис”, по който е планирано и разследването му от прокуратурата.

Срещу Ваксеванис са били заведени повече от 100 т. нар. “стратегически дела срещу манипулиране на общественото мнение” (SLAPP) за репортажите му и е спечелил всичките. Само преди месец той е бил оправдан по иск, внесен срещу него от бившия министър на правосъдието Хараламбос Атанасиу заради разкритието, че той е помилвал дилър на дрога. Ваксеванис обаче все още не е спасил кожата, защото прокуратурата смятала да обжалва съдебното решение.

По информация на “Репортери без граница” Гърция е на 107-о място по свобода на словото – най-слабата класация сред страните от еврозоната.

Организацията е заклеймила нападението срещу Ваксеванис и семейството му и е поискала от всички гръцки политически партии, които се смятат за демократични, да осъдят категорично посегателството. В официалната позиция на “Репортери без граници” се посочва още, че това е вторият за по-малко от месец случай на застрашаване на живота на професионалистк от гръцка медия. Другият е на жупналиста Лефтерис Хараламбопулос, получил заплашително телефонно обаждане след като е критикувал в своя статия известен гръцки футболен клуб.

Съюзът на редакторите на атинските всекидневници, основната опозиционна партия “Сириза” и Комунистическата партия са осъдили нападението. Докато управляващите от Нова демокрация и социалистите (“Пасок”) не са направили официални изявления. От правителството единствено министърът на труда Адонис Георгиадис, който е чест обект на критики от Ваксеванис, публично е осъдил посегателството.

Междувременно, Ваксеванис е номиниран за наградата за журналистика “Дафне Каруана Галисия” за разкритията си на списък с над 100 имена на министри, шефове на армията, журналисти, политици и институционални дейци, чиито телефони са били подслушвани от незаконния шпионски софтуер “Хищник” (Predator) в т. нар. “Гръцки Уотъргейт”.

Въпреки че първоначално правителството е нарекло журналиста “лъжец”, два независими частни надзорни органа са потвърдили списъка. Ваксеванис подчертава, че незаконния софтуер е бил използван “в сътрудничество” с гръцките тайни служби, които са под личния контрол на гръцкия премиер. Кабинетът пък настоява, че никога не е купувал въпросния “Хищник”, а почти година след скандала съдебното разследване не е довело доникъде. Което, според Ваксеванис, води до извода, че “оповестяването на тази рамка за вътрешен шпионаж от правителството на практика е доказало, че целта е била да се създаде система за изнудване, която в момента е активна в Гърция и застрашава демокрацията”. А номинирането му за наградата в памет на убитата малтийска журналистка Дафне именно за това разкритие, е голяма чест за него.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]