Geely с още цели, въпреки че придоби разработчика на летящи коли

Китайският холдинг Geely е основан през 1986 г., но въпреки това има завидно големи успехи за автомобилна компания, която няма и 40 години на пазара.

Самата Geely Auto, смятана за най-голямото недържавно автомобилно предприятие в родния Китай, има 14 завода във вътрешността на страната и още 4 други в чужбина.

Холдингът притежава шведската компания Volvo и британската – Lotus. Geely Group е собственик и на марки като Lynk & Co и Zeekr. Негови са и такситата, и микробусите на London Electric Vehicle, които се движат из цяла Великобритания.

Не на последно място наскоро Geely завладя не само Поднебесната империя, както са наричали някога Китай, но и самите небеса. Холдингът притежава разработчика на летящи автомобили – Terrafugia.

Оказа се обаче, че амбициите на Geely Holding Group не свършват дотук – холдингът обяви, че ще си сътрудничи с Baidu Inc., като в резултат на това те ще създадат нова марка автомобили – Ji Yue.

Едно уточнение – Baidu е „китайският Google“. И той не е само търсачка, но и цял куп различни услуги, предлагани от голяма международна технологична компания, която, освен всичко друго, се интересува и от автомобили. Точно като Google, между другото.

Преди няколко години всички автомобилни концерни очакваха „автомобилите на Google“ да бъдат пуснати в продажба. Оказва се, че едва сега е настъпил моментът.

Първият автомобил от новата високотехнологична марка Ji Yue ще се появи през четвъртото тримесечие на 2023 година. Но снимки с изображения на бъдещата кола вече могат да бъдат намерени в мрежата. Изглежда… особено. Но разработчиците съветват да не се обръща толкова голямо внимание на външния вид, а на съдържанието – в автомобила са съчетани постиженията на Geely Holding в областта на иновативните модулни архитектурни постижения и напредналия опит на Baidu, който се отнася преди всичко до изкуствения интелект. С една дума – влизаш в колата – и тя сама те вози, накъдето трябва.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]