Денят по диагонал – 31 август 2023 г.

ремонт пътища

АПИ е извършила нарушения за над 710 млн. лева при поръчки за пътна поддръжка

Сериозни нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП) при възлагането на дейности по текущ ремонт и поддръжка на пътища Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) са констатирани при проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Инспекцията е възложена от вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев на 28 юни 2022 година, като докладът е представен на Министерството на финансите на 29 август 2023 година, респективно на Министерството на регионалното развитие и благоустройството – на 25 август 2023 година.

Изходният код за тол системата е изчезнал от АПИ

Андрей Цоков

Изчезнал е така нареченият изходен код на електронната системата за събиране на пътни такси по републиканската пътна мрежа (тол системата). Това обяви пред репортери министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Министърът е сезирал Държавна агенция „Национална сигурност“. След доклад от председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ до МРРБ, Цеков е информирал ДАНС, че изходният код не е наличен в АПИ и няма информация къде и от кого се съхранява. Той е поискал съдействие от Агенцията за проверка, тъй като Националната тол система е част от националната сигурност на страната.

Отново в първи клас!

Нарушен синхрон и контакт между оперативните служби на МВР и съответните компетентни прокуратури – проблем № 1 на борбата срещу престъпността. Това установило като за начало новосъздаденото междуведомствено звено за мониторинг на оперативни дела, преписки и досъдебни производства за наркоразпространение, трафик на хора и незаконната миграция. Вместо очакваната конкретика за съдебно-полицейска корупция медиите бяха уведомени че работата тепърва предстои. И че никак не е конкретна, а в посока на звездите.

Екстрадицията на Божков – неистините и смълчаните истини

Няма да сбъркаме ако заявим, че основният въпрос пред обществеността ни тази седмица бе “Екстрадиран ли е Васил Божков от Дубай” или се е прибрал по собствена воля”. Това питане, изникнало на дневен ред, бе предизвикано от вълната противоречиви версии за озоваването на бизнесмена в България, дело на различни отговорни институции в милата ни Родина.По въпроса се изказаха МВР, външното министерство, прокуратурата, адвокати и експерти. Най-активна кой знае защо беше държавното обвинение, което ни засипа с информация и ксерокопия на документи.

Природозащитниците искат изхвърляне на говедата от националните паркове 

В официалното писмо до министър председателя акад. Николай Денков, с копия до министъра на околната среда и водите Юлиян Попов и министъра на земеделието Кирил Вътев, от коалиция “За да остане природа в България” настояват за прекратяване на субсидиите за паша в националните паркове с аргумента, че вече има данни за увреждане на планинските екосистеми.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]