Отново в първи клас!

Нарушен синхрон и контакт между оперативните служби на МВР и съответните компетентни прокуратури – проблем № 1 на борбата срещу престъпността. Това установило като за начало новосъздаденото междуведомствено звено за мониторинг на оперативни дела, преписки и досъдебни производства за наркоразпространение, трафик на хора и незаконната миграция. Вместо очакваната конкретика за съдебно-полицейска корупция медиите бяха уведомени че работата тепърва предстои. И че никак не е конкретна, а в посока на звездите.

Основната ни цел е да гарантираме събирането на достатъчно годни и убедителни доказателства за защита на обвинителната теза в съда за разобличаване и осъждане на извършителите на тези престъпления. И всичко това – в разумен срок. Звеното е натоварено със задачата да събира, обобщава, анализира и оценява информацията по тези дела, за да може да установи проблемите в оперативната дейност, да констатира слабостите в работата, да дефинира причините за допуснатите слабости и проблеми и да предприеме адекватни мерки за подобряване на ефективността. Звеното ще се съсредоточи върху осигуряването на непосредствен контакт между оперативните служби в МВР и компетентните прокуратури, за да се гарантира законосъобразното провеждане на досъдебни производства“, доложи прокурорът от Върховната касационна прокуратура Илиян Рангелов.

Въобще все неща, които разследващите и техните началници трябва да вършат в рамките на законовите си правомощия и трудови правоотношения. Как анализът на числа и обобщаването на данни ще ограничат бизнеса с мигрантите, които изскачат като скакалци на всяка крачка, и с дрогата, която залива страната, нямаме въображение да си представим. Защото въображението ни се изчерпа в очакванията на резултати от безброй предходни спецзвена, които обещаваха същото. Пробвайте с търсачката и после теглете калема.

През 2007 г. прокурорското спецзвено, съставено по инициатива на тогавашния шеф на държавното обвинение Борис Велчев, се похвали с приключването на разследванията и внасянето на обвинителни актове по 10 от поверените му 25 дела от значим обществен интерес. С това успехите приключиха, после спецзвеното се разпадна и никой в крайна сметка не отчете липсата на осъдителни присъди.

През 2015 г. главен прокурор е Сотир Цацаров, който в отговор на мониторинга от Брюксел подписва споразумение с МВР и ДАНС за създаване на ново спецзвено срещу корупцията. Познайте кой го оглавява. Ами този, който създаде сега новото – Борислав Сарафов. Работата беше очертана в две основни направления – по високите етажи на държавната и общинската власт и сред магистратите.

Всички висящи проверки и разследвания в тези насоки бяха прехвърлени на спецзвеното, чиято дейност трябваше да бъде подпомагана с информация от НАП, митниците, Агенцията за държавната финансова инспекция и други държавни органи. Служителите на структурата преминаха дори “по румънски модел” тестове за интегритет, включващи изследвания с детектор на лъжата и проверки в масивите на службите.

Ще речете – ама това пак си им е работа, какво специално има тука?! Е, специалното беше че тогавашното ново спецзвено щяло да работи в условията на информационно затъмнение. Медиите щели да получават съобщения за работата му от пресцентровете на страните по споразумението само след разрешение на главния прокурор или на заместника му Сарафов. На лицата от състава на звеното беше забранено да съобщават каквато и да е информация за дела и проверки на други органи, независимо от заеманата от тях длъжност в структурите на прокуратурата, МВР и ДАНС.

Ограничения, които не ловяха тогавашния премиер Бойко Борисов, който подгря очакванията с думите: “Всяка сряда се събираме с главния прокурор, заместник главния прокурор, ДАНС, службите, НАП, митници, МВР. Работим много активно. Подготвят се доста интересни неща!” Каквито така или иначе си се случват в тази територия на беззаконието, но със същия дефицит – липса на осъдителни присъди срещу голямата корупция, каквито и ударените при Иван Гешев олигарси няма да дочакат.

А ето как коментира онази поредна специнициатива тогавашният опозиционер и сегашен управляващ некоалиционер Христо Иванов: “Когато и ако стигнем до следващата вълна пресконференции, с или без шум, следваща вълна обвинения, задържания на лица от различни ешелони на властта, със страшна тежест ще се появи въпросът – какво виждаме ние? Дали този път става въпрос за нещо сериозно, или отново ще видим една кампания, която ще насити това лято с вестникарски заглавия и след три години на много по-задни страници на вестниците тези казуси ще угаснат и изтлеят в съдебните зали?!”

Продължаваме нататък…

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]