Йотова: Котерийни интереси и сглобки задушават гласа на интелектуалците

Илияна Йотова

“Котерийни интереси и сглобки задушават гласа на интелектуалците”. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на възпоменателна вечер в Българската академия на науките, посветена на 100-годишнината от рождението на изтъкнатия славист и българист проф. Рикардо Пикио. 

Инициативата се провежда в рамките на Националната научна програма “Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина” под патронажа на вицепрезидента.

“Защо за нас, българите, е важен особено днес прочитът на професор Пикио. Живеем във време, в което духовните ценности са стъпкани от не особено чистите, бих казала кални обувки на невежеството. Котерийни интереси и сглобки задушават гласа на интелектуалците. Но тежко греши този, който си е повярвал, че това ще трае дълго. А и не познава очевидно достатъчно добре уроците ни от дългата, сложна, много интересна и поучителна българска история. Българският език, нашето А и Б е подложено на интерпретации, безогледно използвано за съмнителни патриотични цели, много често без дори намек за научна истина”, каза още вицепрезидентът Илияна Йотова.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]