Есенната ваканция на учениците ще бъде от 28 октомври до 1 ноември

министерство на образованието, МОН

Седмокласниците ще имат повече време на изпитите от НВО

Есенната ваканция на учениците се изтегля с няколко дни по-рано и ще бъде от 28 октомври до 1 ноември вместо от 1 до 5 ноември, а причината са насрочените за 29 октомври избори за местна власт. Това предвижда заповед на просветния министър за графика за новата учебна година. Какво още се променя в него:

След приключилото обществено обсъждане на графика на националните външни оценявания промяна се предвижда и по отношение на изпитите в 7 клас по БЕЛ и по математика. 

Те ще бъдат съответно на 19 и 21 юни, вместо на 17 и 19 юни, като изтеглянето им със седмица по-късно в сравнение с предходни години се прави с цел седмокласниците да имат повече време за подготовка.

Десетокласниците ще положат изпитите си на дати, различни от тези за седмокласниците. По БЕЛ на 10 юни, а по математика – на 12 юни, като дните ще са учебни.

НВО в края на 4 клас ще е на 27 май по БЕЛ и на 28 май по математика. 

Държавният зрелостен изпит по БЕЛ ще бъде на 17 май, а втората задължителна матура и изпитът по професионална квалификация – на 20 май. 

Тези дни, както и датите на изпитите от НВО за седмокласниците по БЕЛ и математика са неучебни.

Седмокласниците ще разполагат с повече време на изпитите си от Националното външно оценяване (НВО) по български език и литература и по математика. За първата част вече ще имат 75 вместо 60 минути, което ще им даде възможност за по-спокойна и задълбочена работа. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието.

Решението е взето по време на национално съвещание с началниците на регионални управления на образованието (РУО), свързано със старта на новата учебна 2023/24 година, открито от министър Галин Цоков. За първи път в подобно съвещание участие са взели и представители на ученическите организации за самоуправление.

Още една промяна в изпита след 7 клас ще стане факт още от започващата учебна година. Броят на задачите и по двата предмета остава същите, но по математика две от задачите, които досега са били с отворен отговор, ще станат с избираем. С въведената промяна децата ще могат още в хода на изпита да се коригират, ако видят, че решението им не фигурира в изброените варианти. Това не само ще спомогне за по-точна проверка на знанията, но и ще позволи включване на по-голям дял задачи с практическо приложение, уточняват от МОН.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]