Денков увери, че никога не се е срещал с Алексей Петров

Премиерът Николай Денков увери, че никога по никакъв повод не се е срещал с основателя на “Лев Инс” Алексей Петров. Думите му бяха по повод твърденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че е имало срещи заедно с представители на “Продължаваме промяната” с Петров покрай сформирането на редовното правителство. В интервю за bTV премиерът подчерта, че не знае за задкулисни разговори. “Даже не ме интересуват. Мислейки за Божков и Алексей Петров, си дадох сметка, че са сенки от миналото. Това са хора, които не познавам. Хората в кабинета също не ги познават. Смятам, че съвсем умишлено се вадят тези сенки от миналото, за да се попречи да се види какво правим в момента“, посочи Денков.

Премиерът коментира и изострените отношения между правителството и президента Румен Радев. “Атаките от президентството започнаха още преди да е сформирано правителство. През цялото време от президентството има опити да не бъде сформирано и след това да бъде свалено това правителство”, счита той.

По думите му мотивите за отстраняването на главния секретар на МВР Петър Тодоров не са политически, а професионални. Денков бе категоричен, че вътрешният министър Калин Стоянов не е правил политически назначения. Аз не съм казвал на Калин Стоянов за нито един човек, когото да назначи”, подчерта той. Стоянов назначавал хора от неговата дирекция, защото ги познавал и им имал доверие. “Всички критики за политизация не са верни. Решението Петър Тодоров да бъде махнат идва от Калин Стоянов”, категоричен е министър-председателят.

“Токът категорично няма да поскъпне. Токът за битовите потребители ще остане на същата цена поне още година напред. Ако след това се промени, ще бъде в рамките на проценти. При това не е ясно дали нагоре или надолу“, каза Денков. Според него няма причина цената да се повиши. Той добави, че в Народното събрание ще се внесе дефиницията за енергийна бедност, която допълнително дава възможност да бъдат подпомогнати тези, които имат най-голяма нужда. “Токът няма да се промени съществено и ще има подпомагане по линията на енергийната бедност”, обеща премиерът.

За това какво е свършило правителство след потопа в Карлово Денков напомни, че това се е случило миналата година, когато на власт е било служебното правителство. “Тогава еднократната помощ, която се отпускаше, беше 375 лева. Сега вече е 1512 лева. Когато станаха наводненията в Северозападна България ние веднага отидохме, за да видим как по най-бързия начин тези средства могат да стигнат дотам. Там бяха подадени около 500 заявления. От тях 288 вече са изплатени. Това, че ние се оказахме в региона през първите дни на наводнението, даде възможност до хората да достигнат повече средства по най-бързия начин“, изтъкна министър-председателят. Той смята, че общините трябва да са максимално бързи с проектите, за да може да бъдат отпуснати средствата. “Тази година осигурихме повече средства за превенция”, допълни Денков.

Премиерът коментира и смяната на шефа на Спортния тотализатор, подчертавайки, че смяната му е в компетенциите на спортното министерство и няма нищо общо с това, което става в Карлово. А обвиненията за кадруване идват от хора, които доскоро са управлявали и са си назначавали хора. “Тотото има важна функция по финансирането на спорта“, каза Денков.

“Аз не се бъркам в работата на Народното събрание. Не искам да ми се бъркат и в работата в Министерския съвет. Отделно има лидерски срещи, на които се вземат общите политически решения. Не съм съгласен лидери да се обаждат на министри, което е ставало, и да казват вие не можете да назначавате еди-кой си. Това не е тяхна работа. Има напрежение, има опити за влияние. Да, това, разбра се, пречи на работата, но знам къде са границите на институциите, включително и на президентството и ще работим в нашите правомощия“, категоричен е премиерът.

По думите му България ще влезе в Шенген, когато има съгласие от всички държави в Шенген. А колкото по-бързо левът бъде заменен с еврото, толкова по-добре. “Левът така или иначе е закачен с фиксирания курс. С еврото ще привличаме повече инвеститори. Убеден съм, че с еврото ще станем по-богати”, заяви Денков. И допълни, че твърденията, че ще загубим символите си, не са верни. “Символите, които имаме на лева, ще се появят в цяла Европа” отбеляза той.

Министър-председателят увери, че няма да има поскъпване на горивата заради одържавяването на порт “Росенец“.

Той определи като „поредна димка“ появилите се публикации, че По плана за възстановяване и устойчивост 12 компании с близки хора до ПП ще получат 34 млн. лв. за създаване на иновативни продукти.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]