Денят по диагонал – 2 септември 2023 г.

Алексей Петров осигури логистиката за кабинета, заяви Борисов

Основателят на “Лев Инс” Алексей Петров осигурил “единствено логистиката за кабинета”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти при посещение на болница в Бургас. “В разговорите за състава на правителството участвахме само аз, Кирил Петков и баща му – Петко Петков. Алексей Петров не е участвал в тези разговори. Спекулация, е че той е създал правителството”, допълни Борисов.

БСП официално издигна Ваня Григорова за кмет на София

Коалиция “БСП за България” официално издигна кандидатурата на Ваня Григорова за кмет на София. “Тръгваме в нелека битка за София. Ние ще се борим най-вече за това “сглобката”, която се получи на национално ниво, да не позволим да се получи отново и в София”, заяви председателят на БСП-София Иван Таков.

Министерството на финансите очаква дефицит от 100 млн. лева през август

На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към август 2023 г. да бъде близко до балансирано (минимален дефицит в размер на около 100 млн. лева или 0,05 на сто от прогнозния БВП), съобщава Министерството на финансите.

Тодоров твърди, че в МВР се назначават хора, обслужващи етнически махали

“С цената на всичко не приех да подам оставка, когато ми беше поискана от вътрешния министър Калин Стоянов, за да покажа до какви крайности са способни политическите сили само и само да изпълнят плана си. Включително да посегнат на правомощията на президента, да променят Конституцията, тоест да не се спират пред нищо.” Това заяви пред bTV главният секретар на МВР в оставка Петър Тодоров. “От страна на президентство има съгласувателна процедура, моята оставка е приета от президента, след което е изпратена към Министерския съвет. Предстои издаване на акт на Министерския съвет и съответно указ, което ще стане буквално до дни”, уточни той.

Денков увери, че никога не се е срещал с Алексей Петров

Премиерът Николай Денков увери, че никога по никакъв повод не се е срещал с основателя на “Лев Инс” Алексей Петров. Думите му бяха по повод твърденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че е имало срещи заедно с представители на “Продължаваме промяната” с Петров покрай сформирането на редовното правителство. В интервю за bTV премиерът подчерта, че не знае за задкулисни разговори. “Даже не ме интересуват. Мислейки за Божков и Алексей Петров, си дадох сметка, че са сенки от миналото. Това са хора, които не познавам. Хората в кабинета също не ги познават. Смятам, че съвсем умишлено се вадят тези сенки от миналото, за да се попречи да се види какво правим в момента“, посочи Денков.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]