Денков след бедствието: Никой да не влиза в морето в следващите 48 часа, опасно е!

“Подобни тежки валежи имаше и в Гърция, и в Турция. За съжаление, и в трите държави имаме жертви. В момента има подадени сигнали за трима липсващи човека, двама загинали от Царево, но не е ясно дали загиналите са свързани с тези трима. Поне няколко човека са загубили живота си”.

Това заяви премиерът Николай Денков след заседание на кризисния щаб в Царево.

“Хората вече са в безопасност и няма блокирани. Имаше информация за застрашени деца, но те са на високи етажи, подземието на хотела им е наводнено. Евакуирани са хората, които са били по плажните ивици и къмпингите – те са на безопасно място”, посочи министър-председателят.

“Електричеството в района е спряно, тъй като има опасност от токови удари. Договорката с EVN е да бъде изчакано водата да се изтегли. Утре ще се подаде сигнал кога е безопасно токът да бъде пуснат”, допълни той.

Има нарушени мостове, които са откъснали някои от населените места на юг. Утре сутринта ще се види какво е положението с нивото на водата там, каза още премиерът.

“Реагирахме при първата възможност, при която беше ясно какво може да се направи. Осигурени са храна и вода, нека всички да работим заедно”, призова още Денков.

От НИМХ казаха, че очакват спиране на валежите, не очакват съществени валежи, в следващите часове водата ще се оттича, отбеляза още той.

Премиерът отправи и три важни апела:

Първо, през следващите 48 часа никой в този регион да не влиза в морето, което е опасно, бурно и мръсно.

Второ, водата в мрежата е замърсена заради обилните валежи. Трябва да се изчакат 1-2 дни, преди да се направят и да излязат резултатите от пробите. До тогава водата може да се използва само за битови нужди, но не и за пиене.

“И трето, очакваме доброволци, които пътуват насам, като молбата е всички те да преминат през щаба в Царево, за да не се създава хаос и да се знае кой какво прави”, посочи Денков.

“Реагирахме при първата възможност. Осигурява се храна и вода. Нека всички да работим заедно, после да делим кой какво е свършил”, призова той, като добави, че обстановката се успокоява. Утре сутрин ще се провери нивото на водата.

Държавата ще помогне след бедствието. Предвидени са два вида помощи: за нарушаване на сградите – до 1 512 лв. еднократно. И за електрически уреди и повредена покъщина: до 2 500 лв. 

Община Царево започна кампания за доброволци заради бедственото положение. Желаещите могат да се записват на телефон 0590 5 50 18.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]