Денят по диагонал – 6 септември 2023 г.

Съединение на България

Ден на Съединението между Княжество България и Източна Румелия

На 6 септември отбелязваме Деня на Съединението. През 1885 година автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес, проведен през 1878 година.

До Съединението се стига след народни бунтове в Панагюрище, Чирпан, Пазарджик, Голямо Конаре и други южнобългарски селища, координирани от Българския таен централен революциенен комитет. 

През нощта срещу 6 септември войски, командвани от майор Николаев, установяват контрол над Пловдив и, без да срещат съпротива, свалят правителството и генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Временно правителство, в което влизат представители на войската и на двете южнобългарски партии начело с Георги Странски, обявява обща мобилизация на мъжете от 18 до 40 години за отпор срещу очакваното турско нападение и кани княз Александър Батенберг да подкрепи Съединението.

В БДЖ социализмът не е зрял, а презрял…

Симеон Ананиев Мартин Янев

Проф. Симеон Ананиев – председател на клъстер „Зелен транспорт“, и Мартин Янев – експерт в Европейската железопътна агенция, пред „БАНКЕРЪ“ – част II

Според вас колко радикална трябва да бъде промяната в БДЖ, че обществените и държавните интереси най-после да се „видят“ защитени? И въобще – съществува ли някаква документация, която предполага детронирането на държавния монополист БДЖ?

Мартин Янев: До момента такава документация все още не съществува, нито пък се е занимавал с тази материя. А не е чак такъв проблем, защото изготвянето й ще отнеме не повече от година.

Какво – продължаваме да чакаме благословията на Брюксел?

– Благословията на Европейската комисия я имаме, защото пропуснахме срока, впрез който трябваше да поискаме БДЖ да остане държавен монополист още 15 години.

Денков: Да гледаме нашите интереси и да не подчиняваме ва чуждите

николай денков

Доскорошната освободителка на България се превръща в най-големия противник на Съединението, каза премиерът

Трябва да гледаме нашите интереси и да не се подчиняваме на чуждите. Доскорошната освободителка на България се превръща в най-големия противник на Съединението.

Това каза премиерът акад. Николай Денков на церемонията за честването на 138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия пред мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг в София. 

“Има няколко исторически урока, които трябва да помним. Първият е, че най-големите победи могат да бъдат постигнати и по мирен начин. Ако използваме по правилен начин методите на дипломацията и намерим съюзници, можем да постигнем целите си. Също така, ако знаем за какво се борим и имаме обща цел. Дори и тогава може би ще се наложи да защитаваме дори и с кръв това, което сме постигнали. Българското Съединение нямаше да бъде успешно, ако армията не бе могла да отблъсне агресора. Когато искаме да се обединим, трябва да дефинираме общите си цели, които ни водят напред, а не да копнеем за минало, което никога няма да се върне. Нашият национален идеал не съответства на интересите на чуждите държави”, призова той.

Белгия настоява ЕС да ореже доставките на руски газ

Министърката на енергетиката на Белгия – Тине Ван дер Стратен – прикани Европейския съюз да редуцира вноса на руски природен газ и да се откаже от изкопаемите горива след новината, че страната й е сред най-едрите получатели на втечнен газ заради статуса й на транзитен център. Госпожа Ван дер Стратен е коментирала за “Файненшъл таймс”, че е “абсолютно наложително” блокът да се откаже от руските изкопаеми горива до 2027-а, за да не допусне да се “превърне в заложник” на Москва.

По данни, анализирани от неправителствената организация “Глоубъл уитнес”, ЕС ще внесе рекордни количества втечнен природен газ от Русия през тази година като част от усилията си да се еманципира от синьото гориво, доставяно по газопроводите, което Москва орязва методично след нахлуването в Украйна през февруари 2022-а.

Белгия е третият по големина вносител на руски втечнен газ в света след Китай и Испания със 17% дял от износа на горивото от страната, по информация на “Глоубъл уитнес”. Русия е вторият по големина доставчик на втечнен газ за блока след Съединените щати, като нейният износ е имал 16% дял в европейските доставки между януари и юли, показват официални данни на фирмата от бранша Kpler. 

ЕС се активизира на фона на отсъствието на Си и Путин на срещата на Г-20

зърно

Европейският съюз ще се възползва от отсъствието на китайския лидер Си Дзинпин и руския президент Владимир Путин на срещата на Г-20 в Индия, за да активизира работата си със страните от Глобалния юг. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Евросъюзът иска да покаже, че е сериозен относно преразглеждането на партньорството си с Африка въпреки тежкото наследство от колониализма, казват източниците на агенцията. Според тях, Европейският съюз иска да подкрепи кандидатурата на Африканския съюз (обединяващ 55 държави от Африка) за постоянно членство в Г-20.

Според Bloomberg, лидерите на Южна Африка, която вече е член на Г-20, както и на Египет, Нигерия и Коморските острови, ще участват в срещата на върха в Индия от Африканския съюз. От страна на ЕС в разговорите ще се включат председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и германският канцлер Олаф Шолц.

Както отбелязва Bloomberg, постоянното членство в Г-20 ще даде на Африканския съюз същия статут като Европейския съюз. Статутът на постоянно членство е част от стремежа да се даде на африканските страни по-силен глас при важни решения, включително в борбата срещу глобалното затопляне, което се причинява главно от емисиите на страните от Г-20.

В дневния ред на срещата на Г-20 е обсъждането на глобалната продоволствена сигурност на фона на войната на Русия в Украйна, както и реформата на глобалната финансова архитектура, подобряване на условията за частни инвестиции и инфраструктурни проекти в Африка.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]