От Индия до Барат

Светът бе наистина сюрпризиран от неотдавнашното решение на азиатската страна изцяло да промени официалното си име. Това, обаче, може да предизвика верижна реакция и в нейната съседка Пакистан. Ето за какво иде реч:

Колкото и странно да звучи, индийските власти вече постепенно налагат изписването на ново име за родината им в редица официални документи. С други думи – Индия вече ще се казва Барат (भारत), както е самото име на държавата на хинди.

В интерес на истината, новата промяна, задвижвана от актуалния премиер-министър Нарендра Моди и управляващата в момента партия Бхаратия джаната, бе предложена точно няколко дни, преди да се състои световната среща на държавите от G20 в Индия (9-ти септември).

Официален документ, където ясно се вижда новото име на Индия.
Официален документ, където ясно се вижда новото име на Индия.

Да припомним, както вече писахме, че преди време индийското правителство предприе и други действия, чрез които възнамерява да намали използването на английския език както в професионалната, така и в обществената сфера.

Разбира се, идеята за преименуване на цялата страна също е доста спорна: „Надявам се, че правителството няма да бъде толкова глупаво да се откаже напълно от „Индия“, която има неизчислима стойност на марката, изграждана в продължение на векове.“ – споделя Шаши Тарур, депутат от Партията на Индийския национален конгрес.

До този момент промяната все още не е официализирана, ала тя може да вдъхнови и други държави да сменят официално имената си, например – Пакистан. Нека да припомним, че през 1947 г. Великобритания – чрез Акта за независимост от същата година – създава двете държави – Индия и Пакистан – като откъсва западната, по-ислямска част от бившата британска колония. Затова не е чудно, по данни на медията India Times, че Пакистан с радост би приел да получи името Индия, уповавайки се на редица исторически извори.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]