Русия продължава да си държи на условията за зърнената сделка

Дмитрий Песков

Русия ще продължи да държи на условията си за връщане към черноморската зърнена сделка, от която се изтегли през юли, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от “Ройтерс”.

По-конкретно Москва настоява нейната държавна селскостопанска банка, а не, както предлага ООН – дъщерно дружество, да бъде свързана с международната система за банкови плащания SWIFT.

“Всички наши условия са ви отлично известни. Те не се нуждаят от тълкуване, те са абсолютно конкретни и абсолютно изпълними”, посочи Песков и продължи:

„Това е причината Русия да запазва своята отговорна, ясна и последователна позиция, която нееднократно е била заявявана от президента Владимир Путин”.

Черноморската зърнена сделка беше постигната с посредничеството на Турция и ООН през юли 2022 година. Тя даде възможност на Украйна да изнася зърно по море въпреки войната и така помогна за облекчаване на глобалната хранителна криза. Зърнената сделка беше придружена от споразумение за улесняване на руския износ на храни и торове – нещо, което според Москва не е изпълнено.

Откакто се отказа от зърнената сделка, Русия многократно бомбардира украински пристанища и складове за зърно, заради което Киев и някои западни държави обвиниха Кремъл, че използва храната като оръжие.

Безкомпромисната заявка, че Москва ще продължи да държи на условията си за зърнената сделка, идва пет дни, след като президентът Владимир Путин се срещна с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган и двамата обсъдиха проблема със зърното.

Според анализатори Русия сякаш се е почувствала насърчена от думите на Ердоган по време на въпросната среща, че Украйна трябва да “омекоти своите подходи” в преговорите за съживяване на сделката и да изнася повече зърно за Африка, а не за Европа.

От своя страна украинските власти обявиха, че няма да променят позицията си и няма да стават заложник на руското изнудване.

По отношение на проблема със SWIFT позицията на Русия е следната: Въпреки че санкциите, наложени от Запада, не засягат руския износ на зърно и торове, фирмите й се сблъскват с най-различни препятствия, засягащи достъпа до пристанища, застраховане, логистика и плащания. Включително държавната селскостопанска банка на Русия Rosselkhozbank е изключена от системата SWIFT.

Предложението на ООН е базирано в Люксембург дъщерно дружество на Rosselkhozbank да може незабавно да кандидатства към SWIFT за ефективно разрешаване на достъп за банката в рамките на 30 дни.

Песков обаче настоява, че в първоначалните условия за зърнената сделка било записано, че системата SWIFT ще бъде отворена за Rosselkhozbank, а не за нейното дъщерно дружество, и държи това да бъде спазено. Той обърна внимание, че руският президент ясно заявил, че в момента, в който условията им бъдат изпълнени, те веднага ще възобновят сделката.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]