Олег Николенко: Декларацията на Г-20 не е повод за гордост

Олег Николенко

Говорителят на украинското министерство на външните работи Олег Николенко написа във “Фейсбук” че текстът на декларацията от срещата на върха на Г-20 не е повод за гордост. Той разкритикува документа, тъй като в него не се споменава Русия и се избягва осъждането на Москва за войната в Украйна, предаде “Ройтерс”.

Николенко допълва, че ако Украйна беше участвала в срещата на Г-20, страните са щели да разберат по-добре ситуацията.

В документа в действителност Г-20 не осъжда руската инвазия в Украйна, но вместо това е записано общо искане нациите да уважават границите на другите.

„Призоваваме всички държави да спазват принципите на международното право, включително териториалната цялост и суверенитет, международното хуманитарно право и многостранната система, която защитава мира и стабилността“, се казва в декларацията.

„[Ние] приветстваме всички уместни и конструктивни инициативи, които подкрепят цялостния, справедлив и траен мир в Украйна“, продължават авторите на декларацията.

„Използването или заплахата за използване на ядрени оръжия е нещо недопустимо”, пише още в документа.

На миналогодишната среща на върха на Г-20 в Бали бе изработено общо становище, в което страните членки остро заклеймиха инвазията на Русия в Украйна. Представителите на руската делегация на срещата тогава разкритикуваха общата позиция.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]