Денят по диагонал – 9 септември 2023 г.

Паметник на съветската армия

Група протестиращи се събраха край Паметника на Съветската армия и поискаха той да бъде премахнат от Княжеската градина, защото по думите им е възхвала на руските окупатори. Те развяваха български знамена и плакати с антикомунистически лозунги, заявявайки, че огромна част от българския народ не желаят комунистическите тотеми да продължават да оскверняват личното им пространство. Организатори на протеста бяха Българският национален съюз и движение “Боец”.

Божков се чувства застрашен, но ще прави политическо обединение

Васил Божков пресконференция

Завърналият се от Дубай Васил Божков даде пресконференция. На нея той обяви, че се чувства застрашен от лъжесвидетели и от тези, които управляват страната в сянка. Той обясни, че се е върнал в България, защото тук ситуацията е тежка и има едно огромно мълчаливо мнозинство, на което Борисов им е промил мозъците, че от тях нищо не зависи. Васил Божков даде заявка, че ще се опита да направи обединение на всички политически сили, които са против статуквото, за да вземат властта и да извадят Борисов от политиката, за да има България бъдеще.

Няма данни за пострадали българи при труса в Мароко

Няма официални данни за пострадали или загинали български граждани след земетресението в Мароко. Не са получени и сигнали и за български граждани, потърсили съдействие от посолството на България в град Рабат.

Броят на жертвите на мощното земетресение в Мароко достигна 1037 души, а над 1200 са ранените по данни на мароканското вътрешно министерство.

Доларът възнагради феновете си с рекордна поредица от седмични печалби

валутна война валутни войни долар евро

Изглеждащият неудържим възход на зелените пари донесе на доларовия спот индекс на агенция “Блумбърг” осма поредна печеливша седмица – най-дългият победен ход от 2005-а насам. Щатският борсов индекс S&P 500 приключи седмичната си търговия с повишение след тридневен спад. “Енвидиа” и “Тесла” ощетиха нишата на играчите с мегапазрана капитализация, докато “Епъл” изправи снага след “метежа”, заличил 190 млрд. щ. долара от пазарната му оценка няколко дни преди пускането на “Айфон 15”, на новите смартчасовници и на последните слушалки AirPods.

Бюджетът на Русия отново с излишък

Руският бюджет приключи август на излишък след като правителството ограничи разходите, а скокът на приходите извън постъпленията от продажби на суров петрол компенсираха спада на приноса на енергийните суровини. Августовският излишък е в размер на почти 456 млрд. рубли (4.7 млрд. щ. долара), по сметки на икономисти на агенция “Блумбърг”, направени въз основа на данните, публикувани от руското министерство на финансите на 8 септември.

В телевизионна изява само час преди появата им руският премиер Михаил Мишустин каза, че последният реализиран излишък е 230 млрд. рубли.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]