Влизане в Шенген и в еврозоната са приоритетите ни, категоричен е министър Василев

Работим активно с Гърция по двата ни основни приоритета – влизането на България в Шенген, което ще направи много по-лесно придвижването на стоки и на хора, и бизнесът ще бъде много облекчен, и влизането на България в еврозоната. Това отбелязва министърът на финансите Асен Василев в блицинтервю за БТА след откриването на българската палата на Солунския международен панаир. Той участва в официалната церемония заедно с министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов и министъра на икономиката и финансите на Гърция Константинос Хадзидакис. Тази година България е почетна страна на изложението, което беше открито вчера и ще продължи до 17 септември.

“Подкрепата на Гърция е изключително силна и за двата процеса. С гръцките колеги работим много добре по това да подобрим обмена на данни между Националната агенция за приходите и гръцката приходна агенция на ниво фактура. Целта е проследимост и да няма избягване на данъци и от двете страни”, казва Асен Василев.

Той посочма, че в следващите два месеца има няколко ключови срещи, свързани с процеса по присъединяване на България към еврозоната.

Според него, се изпълняват основните условия, които са свързани с бюджетния дефицит – там нямаме проблеми, както и с дълга. Министър василев отбелязва, че сега с инфлацията все още сме извън параметъра, но започва да се свива разликата между България и Европейския съюз, той очаква един плавен процес, който да продължи активно.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]