Денят по диагонал – 10 септември 2023 г.

Пострадалите от потопа ще получат държавната помощ до 1 октомври

Домакинствата, които са пострадали от наводненията по Южното Черноморие, ще получат най-късно до началото на октомври държавната помощ от 1512 лева. По думите на премиера Николай Денков до края на септември всички подадени заявления на пострадали ще бъдат обработени, а сумите изплатени.

Министър Динкова: За възстановяване на инфраструктурата са предвидени 30 млн. лева

Министърът на туризма Зарица Динкова обяви, че държавата е в готовност да помогне за възстановяването на инфраструктурата в пострадалите общини по Черноморието. За целта са предвидени 30 млн. лв. от Фонда за бедствия и аварии.

Протестиращи затвориха Е-79 – искат бърз ремонт на пътя до Видин

Пътят Е-79 в района на Видин бе затворен в двете посоки за един час заради автомобилно протестно шествие, в което се включиха стотина автомобила. То бе организирано от гражданската инициатива „Единни за промяна“.

Основните искания на протестиращите са да получат гаранции от министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, че строителството на новия път Видин-Монтана ще приключи до края на 2025 г., а участъкът Мездра-Ботевград да бъде пуснат до края на 2024 година.

Животновъди и земеделски производители в готовност за протести

комбайн

Няколко различни сектора в земеделието обявиха, че са в готовност да излязат на протести, защото земеделският министър Кирил Вътев отказва да се срещне с техни представители.

Първи за протест заговориха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, които настояват за незабавно изплащане на цялата сума от 213 млн. лв. по помощта за Украйна.

Другите недоволни са браншовата камара “Плодове и зеленчуци”, Националната асоциация на картофопроизводителите и Националната асоциация на зърнопроизводителите.

На 19 септември – национален митинг за запазване на въгледобива

Миньори и енергетици излизат на 19 септември на национален протестен митинг-шествие в София за запазване на въгледобива. Причината е, че структурите на КНСБ и на Конфедерацията на труда “Подкрепа” не са съгласни с предложените за обществено обсъждане териториални планове за справедлив преход в трите въглищни района на страната – Стара Загора, Перник и Кюстендил.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]