ЕП обсъжда влиянието на украинския износ на зърно върху фермерите от ЕС

Европейския парламент

Евродепутатите ще обсъдят с Европейската комисия на пленарното си заседание въздействието на украинския износ на зърно върху земеделските производители от Европейския съюз след оттеглянето на Русия от Черноморската инициатива за зърното, обявиха пресслужбата на Европейския парламент.

Очаква транзитът през лентите за солидарност в държави, граничещи с Украйна, да нарасне значително (от три на пет милиона тона стоки на месец). Данните сочат, че почти всички изнасяни стоки по тези коридори остават на пазара на ЕС поради високите транспортни разходи за реекспорт.

Евродепутатите ще обсъдят как да се облекчи натискът върху земеделските стопани в страните, които ще се сблъскат със спад на цените и търсенето на зърно при увеличение украински внос. Настоящата забрана от страна на ЕС върху този импорт за Полша, Унгария, България, Румъния и Словакия изтича на 15 септември.

Припомняме, че по време на дебат с комисията по земеделие (AGRI) на 31 август комисарят по въпросите на земеделието Януш Войчеховски предложи удължаване на забраната за внос, а високите транспортни разходи по лентите за солидарност да бъдат компенсирани чрез субсидия от ЕС за украински продукти, които ще бъдат реекспортирани извън Европейския съюз.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]