САЩ освободиха 6 млрд. долара замразени ирански активи

Антъни Блинкен

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен издаде изпълнителна заповед, разрешаваща прехвърлянето на 6 милиарда долара ирански активи от Южна Корея към Катар. Това съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на уведомление, получено от Конгреса на САЩ.

Блинкен подписа споразумението в края на миналата седмица, но Конгресът беше уведомен за решението в понеделник.

САЩ и Иран също са се договорили за размяна на затворници. Асошиейтед прес отбелязва, че петима американски граждани, които са били в ирански затвор, вече са прехвърлени под домашен арест. Като част от сделката Вашингтон се съгласи да освободи петима ирански граждани, задържани в Съединените щати.

Официалният представител на Министерството на външните работи на Ислямската република Насър Канани Чафи заяви на 11 септември, че в близко бъдеще може да се осъществи размяна на затворници между Иран и САЩ.

Белият дом потвърди на 10 август, че е постигнал споразумение с Техеран за размяната на затворници, но призова да се изчака завръщането на съграждани от ислямската република, за да обяви най-накрая приключването на сделката. Като част от споразумението Иран ще има достъп до 6 милиарда долара, които бяха замразени в сметките на южнокорейските банки поради санкциите на САЩ. На 21 август Насър Канани Чафи обяви, че споразуменията за размяна на затворници и размразяване на ирански активи ще бъдат изпълнени в рамките на два месеца.

След като се оттеглиха от ядрената сделка, Съединените щати наложиха санкции на Техеран, забранявайки на осем от най-големите вносители на ирански петрол, включително Южна Корея, да купуват енергийни ресурси от ислямската република. Южна Корея замрази средства, предназначени за плащане на вноса на ирански петрол.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]