Общо 65 партии и 9 коалиции подадоха документи в ЦИК за местния вот през октомври

ЦИК Централна избирателна комисия местни избори 2023 Росица Матева

Общо 65 партии и девет коалиции са подали документи за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в местния вот на 29 октомври, съобщи БТА. В 17 часа днес изтече крайният срок за регистрация в комисията. 

Припомняме, че за местните избори през 2019 г. документи за регистрация подадоха общи 64 партии и осем коалиции, като до изборите са били допуснати 59 партии и седем коалиции. През 2015 г. са били регистрирани 71 партии и три коалиции, от подали документи 81 партии и три коалиции.

Според заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева, ЦИК е длъжна до 14 септември да изпрати на общинските избирателни комисии (ОИК) списък на регистрираните за участие в изборите партии и коалиции. Срокът за регистрация на политически формации в ОИК е до 17:00 ч. на 18 септември. Ако не са регистрирани в ЦИК като партии и коалиции, формациите не могат да се регистрират за участие за местния вот в общинските избирателни комисии.

Изборният кодекс предвижда Инициативните комитети (ИК) могат да регистрират независими кандидати за общински съветници, за кметове на общини, за кметове на райони и за кметове на кметства, в ОИК за участие в местния вот до 17:00 часа на 18 септември. Инициативните комитети се регистрират в съответната ОИК, като един инициативен комитет може да издигне само един независим кандидат.

Регистрацията на кандидатите ще продължи между 19 и 26 септември. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]