Според Фандъкова София не бива да остава без бюджет заради предизборни трикове

Йорданка Фандъкова и зам.-кметът Дончо Барбалов  представиха  предложения за промени в Наредбата за определяне на размера на местните данъци на Столичен общински съвет

По думите ѝ бюджетът на столицата е реален и без дефицит

“Това София да остане без бюджет, само защото след няколко седмици има избори, не е решение, а предизборни трикове“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на обсъждането на рекордния проектобюджет на града за над 2,55 млрд. лв.

“Намираме се в безпрецедентна ситуация – на 14 септември да разглеждаме годишния бюджет на Столичната общината за настоящата година. Заради политическата криза в държавата държавният бюджет, от който зависи приемането на общинския, беше приет в началото на август. Въпреки липсата на бюджет, не спряхме работа”, продължи тя и добави, че за 14 г. София е защитила 4 млрд. лв. безвъзмездни европейски средства, което било близо два годишни бюджета на общината.

По думите ѝ бюджетът на столицата е реален и без дефицит, с реални проекти за нови улици и булеварди, за строителство на детски градини и училища, за разширяване на метрото и други.

Фандъкова уточни, че през декември тази година завършва програмния период по оперативните програми, по които се работи и всеки от тези обекти, за да няма загуба на средства, трябва да бъде завършен и разплатен. “Това е една от основателните причини, поради които София не трябва да остава без бюджет за 2023 г.”, категорична бе тя.

Общият размер на капиталовата програма е 670,4 млн. лв.

Кметът на София изрази надежда бюджетът да бъде приет и напомни, че това не е нейният бюджет, а този на софиянци. “Надявам се на конструктивни дебати. Благодаря на колегите, които работиха по подготовката на бюджета и с които за поредна година защитихме най-високия кредитен рейтинг на общината, което е независима външна оценка за нашата финансова политика. Надявам се да гласувате бюджета. Това не е бюджетът на Фандъкова, моят мандат приключва след няколко седмици. Това е бюджетът на София и на софиянци, по който би трябвало да работи и следващият кмет”, заключи Фандъкова.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]