Премиерът открива учебната година и в София, и в Пловдивско

Караджово, Пловдивско, училище, първи учебен ден

Днес, 15 септември, премиерът акад. Николай Денков ще открие новата учебна година в
две училища, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Първото е училището, чийто възпитаник е Денков – Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ в София.

В 9.00 часа министър-председателят ще отправи приветствие към учениците, учителите и родителите в рамките на тържеството в гимназията за първия учебен ден.

След това – в 12.00 часа премиерът ще отбележи първия учебен ден заедно с децата в Основно училище „Васил Левски“ в село Караджово, Пловдивско.

В началото на 2023 г. учебното заведение получи отличието на Министерството на образованието за принос в обучението на ученици от три различни етноса. В училището се изучава като извънкласна дейност “Фолклор на етносите.”

То е едно от първите училища, които станаха част от мрежата “Всеки ученик ще бъде отличник” на Център “Амалипе”.

Училището е средищно и в него се обучават 109 деца от три населени места  – Караджово, Кочово и Моминско. От години то успява да привлече и задържи в класните стаи всички деца във възраст за основно образование. Неговите възпитаници продължават образованието си в средни училища, а някои от тях и в университети. В училището работи един от най-активните медиатори – Бойчо Кочев, който е и негов възпитаник. Бойчо е на път да завърши висшето си образование, за да заработи като учител по биология.

Директорът на училището Красимира Благоева, която е областен координатор на Съюз на ръководителите в системата на народната просвета в България, поясни, че са подготвили кратка програма за отриването на учебната година. Премиерът ще получи като подарък изработена от децата картина – „Българска невеста“.

През януари 2023 г. възпитаници на “Васил Левски” в село Караджово гостуваха на тогавашния образователен министър – Александър Пенов – по повод ромския празник „Василица“.

Днес училищният праг в цялата страна ще прекрачат общо 702 000 деца, като от тях първокласниците са над 57 000 деца.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]