Ден на отворените врати на “Дондуков” 2

сграда президентство

Днес Администрацията на президента ще отвори врати за граждани, желаещи да се запознаят с историята и дейността на президентската институция.

Денят на отворените врати на „Дондуков“ 2 ще се проведе в рамките на инициативата „Европейски дни на наследството – София 2023“.

От 09.00 до 13.00 часа посетителите ще имат възможност да разгледат Гербовата зала, кабинета на президента, президентската библиотека. Гостите ще могат да видят ордените и медалите, които държавният глава връчва, както и протоколни подаръци, получени при негови визити. Служители на администрацията ще запознаят групите от посетители с историята и работата на институцията.

Проектирането и разчистване на терена за изграждане на тази сграда започват през 1950 година. Началото на същинското строителство е през 1954 г. и сградата е завършена през 1956-а. Главен архитект е Иван Данчов. Той е и ръководител на колектива за реконструиране на централната част на София през 1952-1954 година.

Архитектурата на сградата е Сталинистка, а стилът на оформяне неокласически – с масивен цокъл, облицована с риолит и русенски варовик. Сградата е една от най-масивните сгради в София. Нейната застроена площ е от около 40 000 кв. метра. Първоначално там се е помещавало Министерството на електрификацията, след 1971 г. тук е Държавният съвет на Народна република България. След 1989 г. в нея се помещава Президентството на Република България.

Сградата е ремонтирана основно през 1999 г., като е вложена в нея сумата от 410 млн. лв. Тогава при ремонта на сградата се акцентира на елементи от неокласицизма, които придават на архитектурата монументален и триумфално-тържествен характер. Външното оформление е заложено на крупни коринтски орденни форми и строго симетрични фасади.

Коридорите в сградата на Президентството са дълги около 3 километра.

На долния етаж е разположена зала с 900 места – „Света София“, а на втория етаж с размери 18 на 11 м е най-представителната зала „Гербовата“. Тя е мястото за посрещане на делегации, подписване на договори, връчване на държавни отличия и други официални церемонии.

Срещите в по-тесен кръг се провеждат в „Червената зала“. „Огледалната зала“ се използва за официални обеди и тържествени вечери, а за работни срещи е „Синята зала“.

Пред главния вход на сградата на всеки кръгъл час се сменя гвардейски караул. Той е облечен с униформи, които са образец на тези от Априлското въстание през 1876 година.

Президентството заедно със сградата на хотел “Балкан” образуват каре в двора, на което се намират една от най-старите запазени сгради в София – ротондата “Свети Георги”, и руините на късноантичен обществен комплекс и останки от двореца на Константин Велики.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]