Полша забранява влизането в страната на автомобили, регистрирани в Русия

Полските власти решиха да забранят влизането в страната на автомобили, регистрирани в Руската федерация, от неделя, 17 септември. Това съобщи на пресконференция шефът на Министерството на вътрешните работи на републиката Мариуш Камински.

„Във връзка с публикуването на 8 септември на поясненията на Европейската комисия относно забраната за влизане в Европейския съюз на автомобили, регистрирани в Русия, тази забрана ще бъде в сила на полската граница и ще влезе в сила в полунощ”, заяви той.

Според Камински, забраната означава, че нито един лек автомобил, регистриран в Русия, няма да може да влезе на полска територия. “Забраната за руски камиони беше в сила и преди. Сега приключваме този случай. Никое руско превозно средство няма да влезе в Полша”, отбеляза той.

Министърът подчерта, че това важи както за търговския, така и за личния транспорт.

На 8 септември Европейската комисия (ЕК) публикува разяснения относно прилагането на санкции срещу Русия. Те съдържат информация за забраната за внос от Руската федерация в Европейския съюз на стоки, изброени в Приложение XXI към Директива № 833/2014 на ЕС – от автомобили, смартфони и лаптопи до дрехи, куфари, пасти за зъби и шампоани.

Различните държави от ЕС са взели различни решения относно прилагането на забраната. Европейската комисия ги призова да оценят всеки случай на влизане на руснаци поотделно по отношение на въпросите за конфискация на лични вещи.

От 13 септември Естония, Латвия и Литва, а от 16 септември и Финландия, забраниха влизането на автомобили в техните страни, регистрирани в Русия.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]