Блинкен и Гутериш са обсъждали сделката за зърното преди Общото събрание на ООН

Антъни Блинкен

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обсъдиха въпроси, свързани с Черноморската инициатива за зърно, в телефонен разговор. Това се казва в писмено изявление на ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент Матю Милър.

Според него, Блинкен и Гутериш са „обсъдили широк кръг от въпроси, включително черноморската сделка за зърно“, войната в Украйна и ситуацията със сигурността в Хаити.

„Те обсъдиха приоритетите на САЩ на Общото събрание на ООН, включително подкрепата за основните принципи на Хартата на ООН и Всеобщата декларация за правата на човека, актуализирането на ООН, за да посрещне предизвикателствата на XXI век и усилията за постигане на целите на ООН за устойчиво развитие“, се казва в документа. 

Както се отбелязва, Блинкен е предоставил на Гутериш информация за събитията, които Съединените щати планират да проведат в рамките на сесията на Общото събрание на ООН. Те обхващат „отговор на заплахата от синтетични наркотици, използване на изкуствен интелект за постигане на целите за устойчиво развитие и привличане на частен капитал към големи инфраструктурни проекти“.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]