Според британския външен министър, Лондон не трябва да игнорира Китай

Шефът на британското външно министерство Джеймс Клевърли заяви, че Лондон не трябва да прекъсва отношенията с Пекин въпреки политическите различия и шпионските скандали. Това той казва в интервю за Sky News.

„Има хора, които препоръчват да се игнорира Китай, да се преструват, че не съществува, да не се говори с него, да няма посолство в Пекин и да няма китайско посолство в Обединеното кралство. Това не е убедителна алтернатива“, отбелязва Клевърли.

Британският външен министър посочва, че отношенията между Китай и Великобритания изглеждат “трудни” и именно в такива условия е необходимо да се поддържат лични комуникации.

Преди това Великобритания обвини Китай в вербуване на държавни служители за шпионаж. Китайски шпиони се опитвали да вербуват британски служители като част от операции за достъп до чувствителна и чувствителна информация, според правителствен доклад.

Вестник The Times пък съобщи, че британската полиция е задържала служител на парламента по подозрение в шпионаж в полза на Китай. Полицейски служители за борба с тероризма задържаха заподозрения в Единбург и претърсиха апартамента му в Лондон. Според служителите на реда обвиняемият преди това е живял в Китай и е възможно да е бил вербуван там.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]