Балканите никога те са се ползвали от такава подкрепа на Запада, както Украйна, за ЕС

Александър Вучич

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че Европейският съюз (ЕС), който бързо инициира процеса за приемане на Киев в организацията, показва на страната подкрепа, на каквато Балканите никога не са се радвали. Той говори за това в интервю за Financial Times.

„Нямам нищо против украинците. Въпреки това, нивото на подкрепа, което ЕС предоставя на Украйна, предоставяйки й статут на кандидат година след като е подала молбата си и вероятно започва преговори за членство през следващата година, демонстрира ниво на подкрепа, което ние нямахме“, казва Вучич.

Той подчертава, че способността на ЕС да приема нови държави се е влошила. Според Вучич, ЕС е разделен на държави донори и държави, които вземат пари от тях. „Нито една от двете групи не би искала да види повече държави в списъка за плащане“, отбелязва Вучич.

Според сръбския президент, че забавянето на присъединяването на Белград към Европейския съюз не отговаря на реалното състояние на нещата в страната.

В началото на септември Киев обяви готовността си да се присъедини към Европейския съюз през следващите две години. Според вицепремиера по европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина ходът на войната в Украина ще определи политическия момент за предоставяне на Киев за членство в Европейския съюз. Тя смята, че украинските власти след края на военните действия ще трябва да свършат десет пъти повече работа, отколкото сега, за да се присъединят бързо към Европейския съюз.

Преди това и сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че не е уверена във възможността страната да получи пълноправно членство в Европейския съюз през 2030 година.

По-рано  заместник-председателят на Европейската комисия и върховен представител по външните работи на Европейския съюз Жозеп Борел обяви, че ЕС трябва да се подготви да приеме още 10 държави.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]