Денят по диагонал – 17 септември 2023 г.

бензиностанция

Париж ще позволи продажбата на горива на дребно на загуба

Френското правителство планира да вдигне временно забраната на търговците на дребно, които продават горива за превозни средства под себестойността им. Това е част от усилията на Париж да ограничи инфлационния натиск върху домакинствата, коментира за френския “Паризиен” френският премиер Елизабет Борн.

Възобновеният възход на цените на бензиновите колонки през това лято усложнява опитите на правителството да овладее инфлацията, измервана чрез потребителските разходи и министите призовават компаниите от секторите на горивата и на храните да орежат печалбите си.

“ТоталЕнержи” удължи срока на действие на ценовия таван на горивата след края на годината, а някои вериги от супермаркети предлагат промоции за продажба на бензин по цената на придобиване.

Очакваме да се наредят съвсем правилно планетите, чакаме ГЕРБ, заяви Васил Терзиев

“Продължаваме промяна – Демократична България” и “Спаси София” внесоха документите за регистрация на местната коалиция за изборите в София в общинската избирателна комисия.

“Явяваме се обединени на тези избори, за да дадем тласък на града. Да работим всички заедно за един по-хубав и модерен европейски град”, заяви Васил Терзиев. “Чакаме кой ще е най-големият ни конкурент, след час може би ще разберем, чакаме ГЕРБ да обяви кандидата си, това е базирано на астрология, очакваме да се наредят съвсем правилно планетите. Социологическите проучвания посочват, че те са най-големите ни конкуренти.

Според Терзиев трите най-сериозни проблема на столицата са презастрояването, чистотата на въздуха, канализацията, централизираният модел, комуникацията с гражданите и бизнеса.

Номинацията на ГЕРБ за кмет на София ще стане ясно в рамките на няколко дни

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

ГЕРБ-СДС внесоха документите за регистрация на местната коалиция за изборите в София в общинската избирателна комисия. Това заяви председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който освен това е и едно от имената, които се споменават за наследник на Йорданка Фандъкова. Другото споменавано име е това на председателя на парламента Росен Желязков, но той категорично отрече това. 

“Това е доказано успешна формула. Резултатите в подобряването на града и условията на живот са видими за всички. Днес представяме нашите 24-ма кандидати за районни кметове, това е екип с опит и знания”, заяви Георги Георгиев.

По-разумно разпределение на средствата ще реши дисбаланса в земеделието

Корнелия Нинова

“Искам да кажа нещо принципно за развитието на българското земеделие. Нашата позиция винаги е била, че по-голяма част от субсидиите трябва да се преразпределят към производство на плодове, зеленчуци, мляко и месо. Твърде много и европейски, и национални средства се отделят за зърнопроизводство”. 

През 90-те години на миналия век производството на плодове и зеленчуци български формираше около 25-27% от общото земеделско производство. В момента е между 1 и 2 процента. Всички знаем, че се храним с вносни плодове и зеленчуци. “Има дисбаланс в сектор земеделие. И този дисбаланс трябва да бъде решен с държавна и последователна политика като се преразпределят по-разумно средствата за отделните браншове”, казва Корнелия Нинова.

Илия Проданов подава оставка като съветник на земеделския министър Кирил Вътев

Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, подава оставката си като съветник на Кирил Вътев – министър на земеделието и храните.
Проданов заяви, че на първо място е зърнопроизводител и председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и негова отговорност е да защитава интересите на всички фермери. Неговото участие в Министерството на земеделието и храните е в разрез с предприетите протестни действия. 

Асоциацията представлява и защитава интересите на земеделските производители, които категорично не подкрепят премахването на забраната за внос от Украйна.
По думите му решението да поеме поста на съветник на министъра е било колективно на асоциацията, колективно е и решението за оставката. Фокусът сега трябва да e  върху това колко много нерешени проблеми има в сектор “Селско стопанство”, отбелязва Илия Проданов. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]