Белгия с проект за забрана за внос на диаманти от Руската федерация

диамант

Белгийският премиер Александър де Кроо ще представи проектосанкции за вноса на руски диаманти следващия вторник в кулоарите на Общото събрание на ООН. Това съобщава вестник Le Soir.

По информация на изданието, Белгия е оглавила инициативата за въвеждане на забрана за внос на руски диаманти. Преди това белгийската страна се противопостави на ограниченията върху руската диамантена минна индустрия, тъй като забраната може да засегне търговията с диаманти в Антверпен – „глобалния център на диамантите“.

По-рано Ройтерс съобщи, позовавайки се на източник, че се очаква страните от Групата на седемте (G7) да обявят забрана на доставките на руски диаманти през следващите две до три седмици. Белгия предложи план за проследяване на необработени скъпоценни камъни и тяхното шлифоване.

През 2022 г. Съединените щати въведоха забрана за внос на нешлифовани руски диаманти и диаманти, обработени в Руската федерация. В началото на септември ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че ЕС също работи върху санкции срещу руската диамантена индустрия.

В свой материал New York Times съобщи, че страните от Г-7, както и държавите от ЕС, възнамеряват напълно да забранят закупуването на диаманти от Руската федерация от януари 2024 година.

Руската компания “АЛРОСА”, която е един от най-големите производители на диаманти, вече е под санкции на САЩ и Великобритания.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]