Земеделските производители излизат на общонационален протест

За 10.00 часа е обявено началото на общонационален протест на земеделските производители, съобщава БНР. Те ще блокират с тежка земеделска техника над 40 важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна.

Протестът ще протече под надслов – “За спасяване на българското земеделие”. Причината е гласуваното от парламента решение по предложение на кабинета да отпадне забраната за внос на земеделска продукция от Украйна.

От забраната са засегнати над 900 000 души, обявиха представители на земеделския сектор.

Зад протеста застават 26 браншови организации от аграрния сектор. Инициативният комитет за провеждането на безсрочните ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие настояват вниманието да не се фокусира изцяло към зърнопроизводителите, тъй като в протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци.

Сред по-важните пътни артерии, които ще бъдат блокирани, са: в област Ловеч от 10.00 часа до 11.00 часа – кръговото кръстовище в края на магистрала „Хемус“ при село Брестница край Ябланица.

В Югозападна България ще бъдат блокирани основни пътни артерии в региона – на полигона край Благоевград и в Кресна, на главен път Е-79.

В област Добрич ще бъде блокирано движението на граничните пунктове Дуранкулак и Кардам, кръговото кръстовище на Балчик и пътят за Силистра от село Карапелит.

В 10.00 часа ще бъде блокиран и подходът към Дунав мост 2.

В 10.00 часа ще бъде блокирано кръговото кръстовище до Ахелой, като бъде затворен и пътят Бургас-Варна. Очаква се пътят за Варна да бъде затворен почти през целия ден.

И международният път Е-79 край Монтана ще бъде преграден преди влизането на околовръстното шосе в града.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]