Италия приема нови правила за миграцията заради кризата на Лампедуза

лампедуза италия мигранти

Фон дер Лайен, която заедно с Джорджа Мелони посети Лампедуза, представи план от 10 точки за справяне с кризата

Правителството на Италия се надява да приеме днес нови правила за миграцията на фона на миграционната криза на средиземноморския остров Лампедуза, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Ежедневно на малкият италиански остров, намиращ се между Сицилия и Северна Африка, пристигат с лодки хиляди мигранти. Съществуващият на острова приемателен център е препълнен.

След като председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети вчера Лампедуза и обеща да засили наблюдението в Средиземно море, италианската министър-председателка Джорджа Мелони сега иска също да вземе мерки на национално равнище.

Мелони обяви по-рано, че ще повиши максималната продължителност на задържането при депортация до 18 месеца. Според правилата на Европейския съюз това е максимално разрешеният период на задържане.

Освен това се предвижда италианското министерство на отбраната да бъде инструктирано да изгради подходящи центрове за задържане на мигранти, които са влезли в страната нелегално.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи вчера по време на визита на Лампедуза план за спешни действия за подпомагане на Рим в управлението на миграционните потоци от Северна Африка. Фон дер Лайен отправи от Лампедуза и призив към европейските партньори на Италия да проявят солидарност.

След като посети заедно с Мелони центъра за прием на мигранти на Лампедуза, Фон дер Лайен представи в детайли плана в 10 точки за спешни действия с цел управление на възникналата спешна ситуация, по-доброто разпределяне на кандидатите за убежище между страните членки, улесняване на връщанията на мигранти и предотвратяването на епизоди на масови пристигания на мигранти, които поставят под силно напрежение логистичните и административните способности на Апенинския полуостров.

Този план съчетава твърдост спрямо трафикантите и улесняване на законните пътища за влизане в европейското пространство за кандидатите, които са подходящи да получат убежище.

В краткосрочен и средносрочен план европейските партньори на Италия, първа страна, в която влизат мигрантите в ЕС по този миграционен път, трябва да поемат своя дял, заяви Фон дер Лайен.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]