Проблемната икономика на еврозоната продължава да натиска надолу еврото

валути

Еврото приключи деветата си поредна губеща седмица и дори увеличението на лихвените проценти, което направи Управителният съвет на Европейската централна банка на 14 септември, не успя да подкрепи валутата. Което определо показва, че търговците вече не проявяват интерес единствено към лихвените решения, но по-скоро се безпокоят за икономическото състояние на еврозоната.

Лихвата по депозитите на ЕЦБ вече е 4% годишно – най-високата в историята на съществуването на еврото. По сметки на “Дойче банк”, възходящият лихвен цикъл е агресивен дори по по-дългите исторически стандарти. Екип на най-голямата германска банка обяснява, че “ако се върнем назад преди създаването на ЕЦБ и направим справка с предишните епизоди на по-стриктна парична дисциплина на германската Бундесбанк, затягането на паричната политика от днешните европейски централни банкери в рамките на 15 месеца се равнява на всички подобни мерки на Бундесбанк откакто през 1948-а започват да се събират данни”. Дните на отрицателни лихви пък вече са като от друга епоха.

Това би трябвало да стимулира еврото, защото валутите по правило обичат най-много по-високите лихвени проценти. Но, вместо това, единната европейска валута загуби 0.8% от пазарната си оценка към щатския долар точно след решението на ЕЦБ да повиши лихвите си с по 25 базови пункта и вече се свлича към 1.06 долара за едно евро. По сведения на анализатори 14 септември е бил един от най-слабите дни на единната европейска парична единица през тази година, като само през пет предишни дни на 2023-а тя е имала по-тежки сривове. Всъщност, в случая пагубна роля изигра намека на европейските парични стратези, че това вероятно е финалното лихвено увеличение от сегашния цикъл. И забележката на шефката на ЕЦБ – Кристин Лагард – на пресконференцията след края на септемврийското съвещание, че тя все още има желание да качва още лихвите, не успя да обърне посоката.

По оценка на главния икономист на “Ю Би Ес уелт мениджмънт” Пол Донован, повишението на лихвите е “товар” и “доколкото повечето инфлационни двигатели в еврозоната не се влияят от лихвените нива, то и въздействието от повишението им е спорно”.

Някои от директните участници в решенията за паричната политика на ЕЦБ продължават да твърдят, че още едно лихвено повишение до края на годината остава на масата – опция, която някои пазарни анализатори приемат сериозно. Но като цяло, малцина наистина вярват, че институцията ще качва още лихвите предвид влошаващата се икономическа перспектива на блока на еврото. ЕЦБ вече понижи прогнозите си за растеж на общността на 0.7% за тази година от предишните 0.9% и 1% за 2024-а.

Тези обстоятелства не оставят много опции на еврооптимистите. Всъщност една от тях е на френската банка “БНП Париба”, макар и доста страховита за единната европейска валута. Тя съобщава, че ще продължи да предпочита еврото като “финансов донор” – нещо, което се продава, за да финансира по-печеливши и обещаващи залози на други места. Подобен етикет се лепи по правило на онези парични единици, чиито лихвени проценти са нулеви, близки до нулата или отрицателни (като йената). И фактът, че в момента някои гледат на еврото (чийто лихви растат) като на подобен вариант, показва как периодът на ниска инфлация е преобърнал пазарните механизми.

В интерес на истината, еврото не е съвсем за изхвърляне, защото то отслабва екстремно единствено към зелените пари, но от май насам почти не се е променило спрямо британския паунд или японската йена. С други думи, освен фундаменталната слабост на европейската парична единица, имаме и американски долар, който поскъпва към всичките си основни търговски съперници и индексът, следящ движението му, е повишил пазарната си оценка с 5% от юли. Обнадеждаващите данни за американското стопанство, които продължават да отдалечават перспективата за рецесия, пък вероятно ще подкрепят допълнително зелените пари и могат да свалят еврото до 1.05 щ. долара и по-ниско, ако не изскочат положителни макроикономически индекси за реалното стопанство на еврозоната.

Все пак, в началото на новата седмица общите европейски пари се опитаха да се реабилитират като леко поскъпнаха до 1.0670 долара в обедните часове на 18 септември.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]