Георги Господинов получи и литературната награда “Бокачо”

Георги Господинов

Българският писател Георги Господинов бе отличен с италианската литературна награда „Бокачо“, сподели самият той във „Фейсбук“ профила си.

Българският писател е един от тримата носители на тазгодишния приз, заедно с журналистката Стефания Батистини и драматурга Марко Паолини.
Председател на журито на 42-ото издание на връчването на наградата бе писателят и журналист Валтер Велтрони.

Церемонията бе организирана от Литературната асоциация „Джовани Бокачо“, в родния град на автора на „Декамерон“ – Черталдо.
Сред носителите на наградата през годините са били автори като Исмаил Кадаре, Марио Варгас Льоса, Мюриъл Спарк, Ларс Густафсон и други.
Георги Господинов е най-превежданият и най-награждаваният български писател извън границата на родината ни.

Романът му „Времеубежище“, издаден през 2020 година, става сензация и покорява върхове. Основни теми в него са носталгията и паметта.
През 2021 година Господинов получава най-престижната италианска награда „Премио Стрега
Еуропео“, като той е първият българин и писател от Източна Европа, отличен с този приз. Тази година – отново за “Времеубежище” той стана първият българин, носител на международния „Букър“. Тогава, на церемонията, на която му бе връчена наградата, френско-мароканската писателка Лейла Слимани определи романа като книга, която поставя въпроси за света около нас, но остава вярна на езика си, но въпреки това е универсална творба с препратките си.

Венемира Мачева

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]