Митническите власти ще могат да задържат недекларирани парични средства до 30 дни

Или са налице основателни съмнения, че са свързани с престъпна или незаконна дейност, включително пране на пари и тероризъм

Парламентът прие изменения във Валутния закон

Митническите власти ще могат да задържат парични средства до 30 дни, когато те не са декларирани или са налице основателни съмнения, че са свързани с престъпна или незаконна дейност, включително пране на пари и тероризъм. Това реши парламентът, приемайки окончателно промени във Валутния закон.

Митническите органи получават право да изискват доказателства за собственост, икономически произход и предназначение на средствата. 

С поправките във Валутния закон пренасянето на 10 хил. евро или повече за или от трета страна (извън ЕС) задължително подлежат на деклариране. Дори и под тази сума обаче проверки могат да бъдат правени, а парите – задържани.  

При пренасяне на над 30 хил. лева (или тяхната равностойност в друга валута) митническите органи ще проверяват за наличие на публични задължения. Ако се открият задължения за над 5 хил. лева, средствата ще бъдат задържани.

Процедурата изисква уведомяване на НАП. При наложен запор ще се връща само остатъкът от средствата. Информация ще се предоставя и на дирекция “Финансово разузнаване” на ДАНС.

От “Възраждане” и ИТН настояха за повече конкретика, за да се предотвратят злоупотреби. Между опозиция и управляващи прехвърчаха искри.

“Българският митничар все още не е на нивото, на което да не изпитваме съмнения за корупционни схеми”, отбеляза Тошко Йорданов от ИТН.

“Смятаме, че използвате този законопроект за изменение и допълнение за една политическа заигравка, с която да атакувате изпълнителната власт”, контрира Венеция Ангова от ПП-ДБ.   

Измененията са част от законодателния пакет по Плана за възстановяване и устойчивост и са необходими, за да получим втори транш финансова помощ. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]