Иранските средства, замразени в Южна Корея, са прехвърлени в трета държава

иран

Джо Байдън заяви, че петима американски граждани, задържани в Иран, “най-после се прибират вкъщи”

Министерството на външните работи на Южна Корея съобщи, че иранските средства, замразени в Южна Корея, са били “успешно” прехвърлени в трета държава, след като самолетът с петимата американски граждани, освободени от Иран, излетя от Доха, предаде Ройтерс.

“Иранските средства, които бяха замразени в Южна Корея заради финансови санкции, преди малко бяха успешно преведени на трета страна в тясно сътрудничество между ангажираните държави”, се казва в изявлението на южнокорейското дипломатическо ведомство, предаде БТА.

Средствата ще бъдат изразходвани за храна, медикаменти и други хуманитарни помощи.

Външното министерство на Южна Корея изказа благодарност на правителствата на Катар и Швейцария за “конструктивната им роля” за разрешаване на ситуацията.

Катар беше индиректен посредник в преговорите между САЩ и Иран за освобождаване на американските граждани. Швейцария представлява интересите на Вашингтон в Техеран, понеже САЩ нямат посолство в Иран, и помогна за прехвърлянето на средствата от Южна Корея в Катар, отбелязва Ройтерс.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че петима американски граждани, задържани в Иран, “най-после се прибират вкъщи”, след като двете страни се споразумяха за тяхното освобождаване, предаде Ройтерс.

В изявление Байдън благодари на правителствата на Катар, Оман, Швейцария и Южна Корея за помощта им. “Специално благодаря на емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани и на султана на Оман Хайсам бин Тарик, които помогнаха за постигането на това споразумение на фона на продължила много месеци трудна и принципна американска дипломация” каза той.

Американски официални представители са посрещнали петимата освободени американци на международното летище в Доха, докъдето те били транспортирани с катарски самолет, съобщи очевидец от Ройтерс.

Малко след това американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че е говорил по телефона с освободените от Иран американци, предадоха световните агенции. Той провел разговора с тях при пристигането им в Доха. Блинкън заяви, че този разговор е бил емоционален, каза Блинкън.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]