“Амазон” може да изгради центрове за данни в Казахстан

amazon амазон

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев се е срещнал с вицепрезидента на американската корпорация “Амазон” /Amazon/ Сюзън Пойнтър. Според пресслужбата на държавния глава, той е обсъдил с Пойнтер възможността за разполагане на центрове за данни на компанията в Казахстан.

„Президентът Токаев обърна внимание на постиженията на Казахстан в областта на електронното управление, като подчерта, че за по-нататъшното подобряване на цифровата сфера в нашата страна ще са необходими най-добрите в класа си инфраструктурни решения“, съобщават в уебсайта на президентската администрация на Казахстан. Твърди се, че по време на среща, проведена в Ню Йорк, ръководителят на Amazon „изрази интерес към засилване на сътрудничеството с Казахстан с перспективата да обхване целия регион на Централна Азия“.

Като част от срещата между Amazon и Министерството на цифровото развитие на Казахстан е подписано споразумение за закупуване на облачното решение Outpost и стартиране на пилотен проект за интегрирането му с платформата QazTech. Казахстанските власти твърдят, че това споразумение „ще постави основата за разполагане на центрове за данни на глобални играчи в Казахстан и реализирането на потенциала на страната като регионален ИТ център“.

Глобалното сътрудничество между властите на Казахстан и Amazon продължава от няколко месеца. Така през март тази година казахстански студенти имаха възможност да работят по проекти на американска корпорация.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]