Приеха на второ четене промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари

пране пари

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред прие на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Заместник-председателят на комисията Маноил Манев от ГЕРБ-СДС обясни пред журналисти след гласуването, че с допълненията ще се опитат да изпълнят всички препоръки по MONEYVAL – процедурата за борба с прането на пари и финансиране на тероризма. 

По думите му не се променя кой знае колко духът на закона. Той допълни, че някои лица отпадат, което според него е добре, защото през цялото време на приемането на този закон са се опитвали да ограничат кръга от лица, към които той се отнася и сега някои юридически лица с нестопанска цел отпадат от проверките и бумащината, която трябва да се изпълнява.

Манев отбеляза, че се завишават някои критерии към тези, които са в обхвата. И добави, че голяма част от критериите са насочени към електронните пари, като уточни, че става въпрос за виртуални пари и банкови взаимоотношения, които са свързани с облигации и акции.

Той каза още, че целта на този закон е да се знае собственикът на едни средства и къде отиват те, за да не могат те да отидат към терористични организации или към изпирането на пари, придобити от престъпна дейност.

На въпрос, свързан със санкциите и глобите, народният представител посочи, че е имало няколко предложения за повишаване на горния праг, но те били оттеглени и санкциите си остават същите. Той отбеляза, че в много европейски държави, в които действа законът, санкциите са огромни, 50% от оборотите например, докато при нас са фиксирани суми.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]