Цветан Цеков: Борбата е за хранителния суверенитет на държавата

Искаме да се смени фундамента в политиките в сектор “Земеделие”.

Това бе едно от основните искания, с които днес на протест излязоха земеделските производители. Един от защитниците на техните интереси Цветан Цеков – заместник-председателят на Националната браншова камара “Плодове и зеленчуци” обясни, че не става въпрос за пари. Всички хора са излезли на протест, за да защитават бъдещето си.

Както някога дедите ни са защитавали земята, умирайки за нея, така и ние днес – но с мирен протест – искаме да покажем на хората, определящи политиките, че вече е настъпило време разделно“, подчерта Цеков.

По думите му това, което се случва с пазарите на колегите му от зърнопроизводството, това се е случвало и с произвеждащите плодове и зеленчуци в продължение на 30 години. Те са били мачкани, докато в един момент не се обединили заради общата кауза – да работят, да произвеждат и да продават.

И когато се обединихме, всички осъзнахме силата на пазара. И разбрахме, че ако не я запазим, ще бъдем унищожени. Затова ще се борим докрай – за да разберат управляващите, че не могат да се подиграват с нашите съдби” обяви Цеков пред събралото се множество.

Той обясни, че никой от протестиращите не е политизиран, защото през всичките години, когато са искали да обяснят какво искат, политиците яхвали различните сектори. Ето защо вече е настъпил преломният момент, в който, ако не защитят бъдещето си, българското земеделие ще бъде унищожено.

Цеков с болка сподели, че за последните 30 години са загубени много неща – пазарите, напоителните системи, работниците. И всичко това е било в резултат на липсата на политики. Затова в страната, въпреки плодородната земя, българската продукция е не повече от 10 процента. Цветан Цеков бе категоричен, че ако една държава не запази земеделските си производители, които гарантират хранителния й суверенитет, тя ще загуби своята идентичност.

Той на няколко пъти подчерта, че в протестите участват хора, които искат да работят, като осигуряват на страната си качествена българска храна.

По думите му по темата за субсидиите има изключително много спекулации. Това е вид компенсаторно плащане, което се извършва в цяла Европа и е строго регламентирано, когато става въпрос за изключително скъпото производство на храни.

Част от политиките на европейската общност е да субсидира онова производство, което е най-качествено. Заради това и получаването на субсидии става срещу изпълнението на редица изисквания. Те не се раздават даром“, подчерта Цеков и настоя да не се манипулира общественото мнение със спекулантите, защото тях винаги ще ги има.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]