Лондон инвестира до 300 млн. долара в Азиатско-тихоокеанския климатичен фонд

Обединеното кралство ще предостави гаранции в размер на до 300 милиона долара за механизъм, предназначен да помогне за намаляване на емисиите на парникови газове и за изграждане на инфраструктура, устойчива на въздействието на изменението на климата в Азия и Тихия океан, предава „Ройтерс“.
Гаранцията ще бъде предоставена на Иновативния финансов механизъм за климата в Азия и Тихия океан, като има потенциал да отключи между 1.2 млрд. долара и 1.8 млрд. долара финансиране за климата. Освен това ще помогне и за постигането на Целите на ООН за устойчиво развитие.
Това е така нареченият глобален списък със задачи, изготвен през 2015 година, който ще е водеща тема на Общото събрание на ООН, провеждащо се тази седмица в Ню Йорк.
По време на форума британският външен министър Джеймс Клевърли ще обяви бъдещия принос на страната си под формата на гаранция. Той ще анонсира и още един важен акт – допълнително финансиране и гаранции на стойност 180 милиона паунда в подкрепа на образованието чрез Международния финансов механизъм за образование.

Венемира Мачева

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]