Денят по диагонал – 25 септември 2023 г.

ЦИК Централна избирателна комисия местни избори 2023 Камелия Нейкова

Няма да се доставят нови машини за местните избори

За местните избори на 29 октомври няма да се доставят нови машини. Гласуването ще се извършва с вече закупените. Това съобщи на изслушване в парламента председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова. “Всички машини се съхраняват в частен склад, тъй като към настоящия момент не е осигурен държавен склад от страна на Министерския съвет, както изисква Изборният кодекс”, каза Нейкова пред депутатите.

Председателят на ЦИК уточни и че в изборния ден не се извършва замяна на устройствата за гласуване. При възникване на проблем, гласуването на машина се преустановява и избирателите гласуват с хартия.

Депутатите приеха правила за процедурата по обсъждане и приемане на промени в Конституцията

Парламент нова зала

Депутатите гласуваха процедурните правила, по които ще се приемат измененията в Конституцията. “За” процедурните правила бяха 107 народни представители, “против” – 48, а един гласува с “въздържал се”.

Проектът на решение е внесен от Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, Надежда Йорданова от “Продължаваме Промяната – Демократична България”, Гюнер Ахмед от ДПС и Гроздан Караджов от “Има такъв народ”.

С 610 млн. лева 21 общини ще подобрят чистотата на въздуха си

До края на октомври е крайният срок за идентифицираните 21 общини с нарушено качество на атмосферния въздух да подадат проектните си предложения, за да се възползват от възможността гражданите да получат безвъзмездно нови екологични и енергийно ефективни топлоуреди по процедурата „За по-чист въздух“ на Програма „Околна среда“.

Реалното изпълнение на дейностите ще бъде през 2024 година, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.
Процедурата е финансирана с 610 милиона лева за периода 2021-2027 г. и е насочена към 21 общини с нарушено качество на атмосферния въздух – Асеновград, Благоевград, Перник, Столична, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Димитровград, Кърджали, Ловеч, Монтана, Несебър, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Хасково и Шумен.
Близо 85 000 домакинства, които се отопляват на дърва и въглища в тези 21 общини, ще имат възможност да получат безвъзмездно нови екологични и енергийно ефективни топлоуреди – по-конкретно климатици от висок клас.

За работа с чужди туристически пазари Динкова предоставя 5 млн. лева

„С отварянето на „Програмата за финансиране на маркетингови дейности на туристически
услуги в черноморските общини в България“ правителството дава ясна заявка за сигурен и
посветен партньор на бизнеса.“

Общият размер на средствата за изпълнение на Процедурата е в размер на 5 000 000 лева. Те са финансирани от държавния бюджет, посредством бюджета на Министерството на туризма.
Държавата финансира с 60% на стойност проектите, като за всеки един може да отпусне до 400 000 лева. Останалите 40% ще се съфинансират от бизнеса и общините.

Действията са насочени в посока на разширяване на активния туристически сезон по Черноморието, както и за работа с пазари на Германия, Полша Унгария, скандинавските страни и Великобритания.

Антон Хекимян е кандидатът ГЕРБ-СДС за кмет на София

Антон Хекимян кандидат- кмет София ГЕРБ

Журналистът Антон Хекимян е кандидатът на ГЕРБ-СДС за кмет на столицата. Тази сутрин партията подаде документи за регистрация на кандидатите за кмет и общински съветници. Преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи, че кандидатът ще бъде „нестандартно решение”.

“Намираме се в нестандартна ситуация. Решението няма как да бъде взето лесно. Решението съм го взел напълно съзнателно, лично аз, и след време, което аз поисках да ми бъде отредено, за да помисля. Всичко се случи миналата седмица. Имах лична среща с Бойко Борисов и лично от него получих поканата да бъда кандидатът на ГЕРБ за кмет”, обяви кандидатът за столичен градоначалник. “От 20 години живея в София. През цялото това време като журналист съм критикувал. Осъждали сме действия, които са се случвали в Столичната община, търсили сме решения. И съм имал лично отношение и коментар по всеки един казус”, допълни той.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]