България настоява да няма таван за помощите за засегнатите от украинския внос

България е единствената държава в Европейския съюз, която иска да отпадне таванът за държавната помощ за засегнатите от украинския внос на зърно земеделци, което не е разрешено според европейския регламент. Това е заявил еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски пред министъра на земеделието Кирил Вътев, който участва в заседание на европейския съвет по земеделие и рибарство в Брюксел.

България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния ще поискат ЕС да осигури и догодина помощ за земеделците в тези страни, пострадали от вноса от Украйна. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който участва в днешното заседание на Съвета на ЕС в Брюксел.

Той добави, че това решение е било обсъдено на среща между него и колегите му от посочените страни. Министрите са разговаряли за отражението от украинския земеделски внос. Разбрахме се да поискаме заедно за цялата 2024 г. да имаме нова украинска помощ за нашите земеделски производители, тъй като те реално са ощетени в момента, поясни Вътев.

“Днес имахме поредния сериозен разговор с комисаря по земеделието Януш Войчеховски. Отново му поставих въпроса, защото имаме сериозна кореспонденция по темата, за таваните за украинската помощ”, допълни министърът.

“Имаме писмо от ЕК, че предлагат таванът да стане 280 000 евро, а беше 250 000 евро досега, и действието му да продължи до 31 март. Ние сме върнали отговор през Министерството на финансите, че искаме да няма таван”, посочи той. 

По неговите думи Войчеховски е заявил, че нашата страна единствена в ЕС иска да няма таван на държавната помощ, но регламентът казва друго.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]