България получи първите 2,7 милиарда лева по Плана за възстановяване

България е получила първите 2,7 милиарда лева по Плана за възстановяване и устойчивост. Това съобщи служебният вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов, а впоследствие беше потвърдено и от Министерството на финансите.
„Получаването на тези пари е резултат от работата на институциите от юли 2020 г. досега. Надявам се, че сме дали добър пример как се спазват обещанията в дадения срок“, подчерта Пеканов на брифинг.
Парите са преведени към Министерството на финансите, част от тях ще отидат за вече започнати проекти, сред които третата линия на метрото в София. Плащането гарантира инвестициите в области като енергетика, здравеопазване, образование, транспорт, устойчиво икономическо развитие. До момента извършените разходи по Плана за възстановяване са 46,3 млн. лева, съобщават от финансовото ведомство.
Вчера ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов обяви, че ЕК преди месец е одобрила парите за България.
Най-трудното тепърва предстои

Всички държавни ведомства полагат усилия за изпълнение на 66 етапа и цели, като 22 от тях са свързани със законодателни инициативи, които са включени във второто искане за плащане в размер на 724 млн. евро, предвидено за първото тримесечие на 2023 г., посочват от законо
„Второто плащане е най-трудното и включва най-много цели. Следващото искане за средства включва 66 мерки, които България трябва да предприеме. Докато не бъдем готови, няма как да заявим втори транш по Плана за възстановяване и устойчивост“, каза Пеканов. Ако изостанем с година с Плана за възстановяване, губим над 12 млрд. евро
На този фон обаче на заседание по-рано тази седмица депутатите бламираха Плана за възстановяване, като отхвърлиха два проекта за Закон за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения. Автор на първия е депутатът от „Демократична България“ и бивш правосъден министър Надежда Йорданова, а другият беше подготвен от служебния министър Крум Зарков. Срещу тях гласуваха ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, БСП и „Български възход“.
„Чувам от политическите партии от лятото насам, какъв фокус трябва да се постави върху законите по Плана. Но в сряда не видях това, а точно обратното – един от тези закони беше отхвърлен от Народното събрание. Закон, който транспонира европейска директива, която ние трябва да въведем така или иначе и в която сме в нарушение вече две години. Нарушение, за което българските граждани ще плащат санкции“, посочи вицепремиерът по еврофондовете.
„Средствата по Плана ще идват срещу реформи и постигнати резултати. И ни трябва ясното съзнание за това. По-високият стандарт на живот, добрата социална политика, образованието на световно ниво и реформирането на университетите, както предлагат истинските визионери – всичко това е въпрос на политическа воля. Ако такава липсва, рискуваме да останем в периферията на Европа и занапред“, предупреди Атанас Пеканов.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
ЕК намали парите за България по Плана за възстановяване с над 500 млн. евро
Кирил Петков: Безпрецедентно количество пари идват към България