Архив на категория: Политика

В Гренобъл сватбата с кучета е вече легална

Градът на река Изер е първият във Франция, който разреши на най-добрия приятел на човека да присъства на важната церемония.

На 8-ми септември в кметството на Гренобъл, по данни на Le Parisien и Place Gre’net, Лор и Жулиен сключиха брак. Всички техни гости бяха издокарани, дори и кучето им.

Разбира се, това не означава, че законът вече позволява брачния съюз между човек и куче, а нещо съвсем друго…

По думите на Сандра Криеф, член на Партията на анималистите, причината се крие в дискриминацията на животните: „Искам да омаловажа това, което досега бе немислимо. Законът не забранява присъствието на животни по време на сватба в кметството, но мнозина или не знаят за това, или не смеят да попитат. Ала любимците на семейството – предпочитам този термин пред домашните любимци – са неразделна част от живота им. За младоженци като Лор и Жулиен бе немислимо любимият им Симба да не може да присъства на толкова важен момент от живота им – тяхната сватба.” – споделя активиската.

Оказва се, че на гостите на Лор и Жилиен толкова им харесва присъствието на Симба, че кметството на Гренобъл предприема нови мерки.

Сандра Криеф.
Сандра Криеф.

Из града човек вече може да види сума ти флаери, които подканват бъдещите младоженци също да застанат пред олтара в присъствието на любимите си кучета.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Кръстьо Пеев: Управляващите в Несебър не пазят нищо друго, освен властта си (част ІІ)

Независимият кандидат за кмет на община Несебър Кръстьо Пеев: В България институциите може да спят, но все пак ги има. Работният ден на политика е много по-дълъг от работния ден на бизнесмена. В екипа ми всички работят доброволно и на свои разноски

Само 5% от БВП на Дубай идва от петрол. Всичко останало го дава туризмът. Арабите са инвестирали парите от петрола умно. Несебър има потенциала да стане Дубай на Балканите. Слънчев бряг генерира милиони. Но се обитава само два месеца в годината. А разходите му вървят целогодишно. Средствата трябва да се вложат в инфраструктура. Бюджетът на община Несебър е 118 млн. лв. Но до 60% от него буквално изчезват. Ако тези средства се инвестират правилно, Несебър със сигурност ще се превърне в Дубай на Балканите.

Това заяви в СТУДИО БАНКЕРЪ, председател на сдружение „Обществен съвет Несебър“ Кръстьо Пеев, кандидат за кмет на най-богатата община в страната.

Още от интервюто:

Шега ли е фразата, че Несебър може да стане Дубай на Балканите?

Как бунтовник без кауза стана обществен реформатор?

Какво откри мисията на ЮНЕСКО в Несебър и какво се случи с доклада на световната организация?

Кой е начинът мутрите да бъдат сложени на място?

Какви житейски и професионални митарства е преживял независимият кандидат за кмет на Несебър Кръстьо Пеев?

Вижте първата част от интервюто с Кръстьо Пеев

Вижте други събеседници в СТУДИО БАНКЕРЪ

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Великобритания казва “край” на вейповете

Преди броени дни Обединеното кралство сюрпризира мнозина с решението си да преустанови продажбата на най-модерното в момента устройство сред подрастващите. Ето за какво иде реч:

Преди време на пазара се появиха така наречените вейпове (vapes), които не само се оказаха голям хит сред пушачите, но също и сред юношите. А и как да не станат – шарени, с различни вкусове и тъй като се водят вид електронни цигари, реално могат да бъдат използвани навсякъде – особено в затворени пространства.  

До тук добре, но в момента редица държави по света алармират за опасната модата, включително и Великобритания. По информация на Evening Standard, Кралството сериозно обмисля да приеме закони, забраняващи продажбата на вейпове – особено на лицата под 18-годишна възраст.

Вейпове.
Вейпове.

Мишел Донелан, секретарката на Министерството на науката, иновациите и технологиите, донякъде потвърди слуховете: “Този тренд е много тревожен, тъй като всекидневно виждаме как все повече деца посягат към вейповете – особено тези, които никога досега не са пушили. А тъй като това е много опасно и вредно за здравето им, трябва да се предприемат незабавни мерки.” – разказва британката по време на интервю с Sky News.  

Макар че и Уелското правителство също приветства новата забрана, опасенията на мнозина все още остават неопровергани. Немалко търговци и експерти алармират, че новият закон ще провокира продажбите на електронните цигари на черно.

В интерес на истината, социалните мрежи също са на прицел. Оказва се, че до този момент, китайското приложение TikTok безпроблемно е рекламирало четири вида вейпове: The Disposable Vape Store, Innofly HK, Vapes Bars и Zovoo. Ала от известно време насам рекламите са били блокирани в апликацията.  

Вейп с вкус на плодове.
Вейп с вкус на плодове.

Впрочем, не само великобританските власти са се заели с тази тежка задача. Преди броени дни френският министър-председател Елизабет Борн също реши да задвижи процедурата по забраняването на вейповете във Франция, познати и като „pufss”. А в България – използването им в закритите пространства и градския транспорт.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

ЕС трябва да започне да ориентира миграционната си политика спрямо знанията и уменията

Асен Василев

„ЕС трябва да започне да ориентира миграционната си политика спрямо знанията и уменията, от които се нуждае, както и да осигури стипендии, с които да привлича таланти, които след обучението си да остават на пазара на труда в ЕС“. Това заяви  министърът на финансите Асен Василев по време на сесия, посветена на стратегическата автономия, икономическата сигурност и предоставянето на обществени блага в ЕС, която се проведе в рамките на неформалната среща на Съвет ЕКОФИН в Сантяго де Компостела, Испания.

В изказването си министър Василев акцентира върху две силни страни на Европейския съюз – единния пазар и факта, че ЕС е нетен донор на таланти и в същото време губи конкурентоспособност, което основно се дължи на високите енергийни цени и на факта, че голяма част от производството е изнесено извън Европейския съюз. По думите му в тази връзка България вижда възможности от една страна за стимули, а от друга за мерки за възпиране на този процес, така че голяма част от това производство да се върне обратно в Европейския съюз. В допълнение министър Василев акцентира и върху институционалния аспект и необходимостта от бърза реакция на правещите политиките в подкрепа на нововъзникващите бизнес модели, които идват на мястото на вече остарелите.

В първата за 16 септември сесия министрите и управителите на централните банки от ЕС обсъдиха взаимодействието между фискалната и монетарната политики. Според министър Асен Василев България счита, че е налице ограничено предлагане, което отчасти се дължи на предприетите мерки за противодействие на високите енергийни цени в ЕС, които са значително по-високи от тези в САЩ и Китай, както и на факта, че ЕС не е изолиран от световната икономика. Много европейски компании пренасочват проекти и инвестиции извън Евросъюза. Налице е и висока мобилност на квалифицирана работна ръка, което превръща ЕС в нетен донор, особено що се отнася до предприемачи. Всичко това води до постепенна загуба на конкурентоспособност, подкрепена и от силна регулация. В тази ситуация трябва да се намери отговор на въпроса как да „свалим“ инфлацията без да „убием“ икономиката. Министър Василев изрази убеденост, че в дългосрочен план ЕС трябва да реши каква конкурентна Европа искаме да изградим и да намерим правилните за това инструменти на политиката.

В рамките на първия ден на ЕКОФИН за първи път се проведе съвместна среща с участието на министри, управители на централни банки и международни финансови институции от региона на Латинска Америка и Карибите, организирана в сътрудничество с Банката за развитие на Латинска Америка и Карибите. Две съвместни работни сесии бяха посветени на укрепването на международното икономическо сътрудничество с фокус върху Латинска Америка – „Дневен ред на глобалния инвестиционен портал“ и „Текущо състояние на глобалната мрежа за финансова сигурност“. На тях се очертаха основните елементи на бъдещата съвместна работа за справяне с пропуските в инвестициите в съответствие с общите приоритети на ЕС и Латинска Америка и Карибите. Обсъдена е и необходимостта от силна, модерна и ефективна мрежа за глобална финансова сигурност с МВФ в центъра, която да помага на отделните страни и региони да се справят с настоящите глобални предизвикателства и да подкрепя страните с ниски и средни доходи по пътя на устойчив и приобщаващ растеж.

На срещата на върха ЕС-CELAC през юли 2023 г. лидерите се ангажираха да подновят и укрепят дългогодишното партньорство, включително чрез укрепване на сътрудничеството в ключови области като глобален мир и сигурност, търговия и инвестиции, изменение на климата, правосъдие и сигурност за гражданите. По време на участието си в неформалното заседание на Съвет ЕКОФИН министър Асен Василев проведе двустранни срещи с изпълнителния заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис, с еврокомисаря, отговарящ за финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари Марейд Макгинес, с председателя на Еврогрупата Паскал Донахю, с президента на Европейската банка за възстановяване и развитие Одил Рено-Басо, както и с министрите на финансите на Полша Магдалена Жечковска и на Чехия Збинек Станюра.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

От Индия до Барат

Светът бе наистина сюрпризиран от неотдавнашното решение на азиатската страна изцяло да промени официалното си име. Това, обаче, може да предизвика верижна реакция и в нейната съседка Пакистан. Ето за какво иде реч:

Колкото и странно да звучи, индийските власти вече постепенно налагат изписването на ново име за родината им в редица официални документи. С други думи – Индия вече ще се казва Барат (भारत), както е самото име на държавата на хинди.

В интерес на истината, новата промяна, задвижвана от актуалния премиер-министър Нарендра Моди и управляващата в момента партия Бхаратия джаната, бе предложена точно няколко дни, преди да се състои световната среща на държавите от G20 в Индия (9-ти септември).

Официален документ, където ясно се вижда новото име на Индия.
Официален документ, където ясно се вижда новото име на Индия.

Да припомним, както вече писахме, че преди време индийското правителство предприе и други действия, чрез които възнамерява да намали използването на английския език както в професионалната, така и в обществената сфера.

Разбира се, идеята за преименуване на цялата страна също е доста спорна: „Надявам се, че правителството няма да бъде толкова глупаво да се откаже напълно от „Индия“, която има неизчислима стойност на марката, изграждана в продължение на векове.“ – споделя Шаши Тарур, депутат от Партията на Индийския национален конгрес.

До този момент промяната все още не е официализирана, ала тя може да вдъхнови и други държави да сменят официално имената си, например – Пакистан. Нека да припомним, че през 1947 г. Великобритания – чрез Акта за независимост от същата година – създава двете държави – Индия и Пакистан – като откъсва западната, по-ислямска част от бившата британска колония. Затова не е чудно, по данни на медията India Times, че Пакистан с радост би приел да получи името Индия, уповавайки се на редица исторически извори.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Младежите в България по-малко се интересуват от политика и участие в обществения живот

Проектът „Гласувай! (Make your vote)“ цели да повиши осведомеността за общите ценности на ЕС и да насърчи участието на граждани и млади хора в демократичния живот на Европа.

В рамките на проекта, ще се проведе граждански дебат, който цели да ангажира млади хора и граждани в еднодневна симулация и да ги срещне с експерти и представители на местните структури с цел обсъждане на важни теми и въпроси за младежта, политиките на ЕС и бъдещето на Европейския проект.

„Проектът е насочен предимно към изборите за Европарламента през 2024 година“, обясни пред БНР-Радио София Мария Рачинска от Фондация за предприемачество, култура и образование.

Целта на гражданския дебат е да се увери младежта, че нейното мнение е важно и има значение, както и да спомогне за ефективното ѝ участие в обществения живот на Европа.

В сравнение с други европейски страни, у нас младите хора по-малко се интересуват от политика, допълни Рачинска. Тя отбеляза, че трябва да има повече образователни и други инициативи, с които младежите да бъдат привлечени и заинтересовани по тези теми.

Проектът се реализира чрез консорциум от 7 граждански организации от България, Белгия, Хърватия, Гърция, Италия, Полша и Испания и ще продължи до края на май 2024 г.

На 21 септември т.г. в Дома на Европа в София предстои граждански дебат по проекта, за който можете да се запишете предварително.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Фермер от СДС може да смени Вежди Рашидов в парламента

Йордан Кръстанов

Йордан Кръстанов, представен като икономист и фермер на сайта на СДС – Пловдив, може да заеме мястото на Вежди Рашидов в Народното събрание, след като той обяви отказа си от депутатското място и оттеглянето от политиката.

За да напусне Вежди Рашидов Народното събрание, оставката му трябва да бъде гласувана от депутатите през следващата парламентарна сесия от началото на септември. Тогава е краят на лятната ваканция на народните представители.

Вежди Рашидов е избран за депутат от Пловдив-област, като беше начело на листата на ГЕРБ-СДС в този многомандатен избирателен район. От същия МИР депутати са Иван Червенков и Младен Шишков. Шишков измести Йордан Кръстанов с преференциален вот, но отказът на Рашидов от парламента дава шанс на третия в листата Кръстанов. Ако той се откаже от мястото си, следваща в списъка на ГЕРБ-СДС в Пловдив-област е зам.-кметът в община Карлово Данка Зидарова-Люртова. 

Йордан Кръстанов досега не е бил депутат. Представен е като председател на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция и “собственик на неголяма стъклена оранжерия”.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

В Бюджет 2023 няма политики, не очаквайте чудеса, посочи Ивайло Калфин

“Диференцирано данъчно облагане е необходимо при личните доходи”

“Подготовката за еврозоната не е политически, а икономически процес”

Бюджет 2023 влиза в сила късно в годината, затова не очаквайте чудеса или нещо особено да се случи през следващите пет месеца. Този бюджет е просто за да има нещо до края на годината. В него няма политики“. 

Това каза пред БНР Ивайло Калфин, икономист, бивш вицепремиер, социален и външен министър, бивш евродепутат, сега директор на Европейската агенция за подобряване на условията за живот и труд. 

И допълни, че по-любопитно е какво ще влезе в бюджета за следващата година, в който наложителни са политики. 

“С този механизъм, който е избран за управление, има доста голяма политическа несигурност.  Липсата на ясен политически ангажимент, зад който стои мнозинство в парламента, създава съответната нестабилност“, поясни той. 

Според него България е готова за Шенген, но това, което трябва да се случи, е решение в Нидерландия и в Австрия, което не е свързано с програмата на българското правителство. Относно срока за влизане на страната ни в еврозоната – началото на 2025 година, е прибързано очертан

“Подготовката за еврозоната не е политически, а икономически процес. Очаквам някое правителство да се ангажира и да си постави цели, свързани с увеличаване на производителността и на доходите – конвергенция със страните от еврозоната. Подготовката на икономиката е оставена на това, каквото се случи”, посочи той. 

По думите му диференцираното данъчно облагане трябва да се случи при личните доходи, защото системата в България помпа огромни неравенства и рано или късно ще вземат своята социална цена. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Доларът тръгна надолу след като ФЕД обвърза политиката си с икономическите показатели

валути

Щатският долар поевтиня след като Федералният резерв декларира в официалното си изявление след края на съвещанието за паричната си политика на 26 юли (на което банкерите повишиха основната лихва с 25 базови пункта до диапазона 5.25-5.50 процента), че евентуалните по-нататъшни лихвени увеличения ще зависят от икономическите данни. Което засили убеждението на валутните търговци, че американският възходящ лихвен цикъл е към края си и зелените пари имат потенциал да продължат да отслабват.

Доларовият индекс на агенция “Блумбърг”, който следи движението на американската валута към основните й търговски партньори, се понижи за трета поредна пазарна сесия на 27 юли, с което загубите му от началото на годината достигнаха 3 процента. Щатският долар се понижи към всичките си валутни конкуренти от Г-10 по време на азиатската си търговия, като най-сериозни печалби постигнаха новозеландският и австралийският долар.

Посланието на Федералния резерв е могъщ стимул за разширяващия се кръг от доларови “мечки”, очакващи, че забавянето на американското стопанство ще охлади апетита на централните банкери да продължат да качват лихвите, което ще натисне надолу зелените пари. Мениджърите на активи са повишили късите си доларови залози до рекордно равнище, а хеджинговите фондове са с къси нетни позиции за щатската валута, показват данни на Комисията за търговия на фючърсни контракти.

Играчи от бранша свидетелстват за сериозни доларови продажби от институционални клиенти, които искат да се възползват от всяко свидетелство за отстъпление на инфлацията. Доларовият спот индекс е загубил 0.3% в азиатската търговия на 27 юли, а в 11.31 ч. българско време се котираше за 100.66 пункта и за 1.1133 за едно евро. Паричните единици на развиващите се пазари от Азия са поскъпнали, като най-сериозен ръст са постигнали тайландскят бат и малайзийският рингит. Индексът на развиващите се валути на MSCI е поскъпнал с почти 3% от началото на годината след като загуби 4% от пазарната си оценка през 2022-а.

Валутни стратези на “Ейч Ес Би Си холдингс” посочват, че ключът за американската валута ще е дали инфлацията на Съединените щати ще продължи да се охлажда към целевите 2% годишно на Федералния резерв без да задълбочи спада на националното стопанство. Ако фундаменталните икономически показатели подкрепят този перфектен сценарий, низходящото движение на зелените пари ще продължи. При по-упорита инфлация или по-значително забавяне на активността обаче може да се очаква поскъпване на долара заради лихвите и бягството от риск.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Според Асен Василев, продължава социалната политика във възможната рамка

Парламент Асен Василев

Това, което предлагате е регрес, отбеляза Корнелия Нинова – депутат от „БСП за България“, при обсъждане на проекта на Бюджет 2023 в Народното събрание. И това е така в сравнение с онова, което е постигнато по време на управлението на коалиционното правителство на Кирил Петков, в което участва и БСП.

Финансовият министър Асен Василев отговори, че България може да има европейски бюджет. И няма свиване на доходите. Продължават и инвестициите в човешкия персонал в образованието и в здравеопазването.

Според Василев, има продължаване на социалната политика във възможната рамка. Очаква се от 1 август този Бюджет 2023 да влезе в сила.

Не вдигаме данъци, единствено се връща само ставката за бензина., посочи Василев  И допълва, че по този начин се дава прогнозируемост за бизнеса. И отбеляза, че заложеното в проекта на бюджет е съгласувано с бизнес организациите.

А с предложените мерки НАП и Агенция „Митници“ ще могат по-лесно да прогнозират къде да правят проверки. Изсветляването пък води до по-добра конкурентоспособност за всички фирми у нас.

Запазва се ставката от 9% ДДС за ресторантьорството, въведен по време на ковид пандемията. От сектора са заявили, че това им помага за изсветляване на бизнеса.

По отношение на касовия бон и неплащане в ресторантите при липса на касова бележка, министър Василев даде пример с Гърция. През 2009 г. при въвеждане на тази мярка в южната ни съседка е нараснала събрираемостта. И това е причината и ние да опитаме тази възможност.

По отношение за връчване на фишове от собствениците на фирмите министър Василев уточни, че става въпрос за фирмените автомобили. Те са собственост на компанията и собственикът може да получи документа. А след това той да посочи кой шофьор в онзи момент е карал фирмения автомобил и трябва да понесе санкцията.

Стана въпрос и преразпределението на приходите в бюджета. От „Възраждане“ смятат, че може да се свали този процент до около една трета от всички приходи. В Европа, например, средният процент на преразпределение, е 40 процента, посочи министър Василев. Но в САЩ е между 30 и 40 процента, но той варира в зависимост от кризисните последни години, стана ясно при обсъжданията.

Други депутати отбелязаха, че и в Швейцария се преразпределя около 30 процента.

В края министър Асен Василев обеща, че ще продължи дискусията по размера на преразпределение на приходите, при обсъжданията на държавния бюджет за 2024 година.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Залезът на английския език

Английски език.

След края на Втората световна война, английският език бързо измества френския като лингва франка. Това се дължи не само на леснотата относно научаването му, но и че благодарение на Британската империя езикът на Шекспир вече се говори на всички континенти. Ала от известно време насам – в някои държави – започнаха въвеждането на специални законопроекти, имащи за цел ограничаването и използването на германския език. Разказваме ви кои са тези страни и какви са мотивите им:

Нидерландия

Всеки един, посещавал или живял някога в кралството, знае, че английският език се явява като втори неофициален. Надписи, книги, филми, като в университетите почти всички програми са на английски, тъй като голям брой от чуждестранните студенти не желаят да научат майчиния език на Рембранд Харменсон ван Рейн. Едни нямат време да го научат, други го смятат за труден, а трети – за смешен.

Картината е доста сюрреалистична, тъй като изглежда, че Нидерландия – бивша колониална световна сила – не прави нищо по въпроса, за да промотира собствения си език, за разлика от английския. Най-малко, че масово нидерландците не спират да демонстрират – особено в социалните мрежи – че предпочитат чуждия пред собствения си език, хвалейки се с неговото успешно владеене.

Неотдавна, обаче, нидерландските власти приеха законопроект, целящ по-малката употреба на английския във висшите учебни заведения. С други думи, отсега нататък 2/3 от бакалавърските програми трябва да започнат да бъдат провеждани само и единствено на нидерландски език. Наред с това всички чуждестранни студенти ще бъдат стимулирани да научат поне някакъв базов нидерландски чрез посещаването на езикови курсове и получаването на сертификати.  

Италия

Джорджия Мелони.
Джорджия Мелони.

В родината на Данте Алигиери нещата са малко по-различни. Всеизвестно е, че от цяла Европа италианците най-малко учат или знаят английски език. Но това е и напълно разбираемо.

Въпреки че Италия никога не е била колониална сила (с изключение на краткото владение на Либия, Сомалия и гръцките острови Додеканезки, Крит и Корфу), тя два пъти е изиграла важна роля в развитието на човешката цивилизация: Римската империя и Ренесансът.  

Затова не е чудно, че актуалният италиански премиер-министър – Джорджия Мелони – изцяло подкрепя законопроект, който цели неизползваното на английски или всякакви други чуждици от италианците по време на важни делови разговори. Нарушаването му може да струва към 100 хил. евро. Разбира се, законопроектът все още трябва да бъде одобрен и от италианския парламент.

Но и кой може да вини италианския политик: италианският си остава един от най-харесваните, любими и мелодични езици в света, бидейки изучаван на четвърто място след английски, френски и испански.

Индия

Всеки, който е запознат с историята на Индия, знае, че огромната държава е пряко подчинена на британската корона от 1858 до 1947 година. Бидейки британска колония, английският език се разпростира бързо и много скоро обхваща почти цялата страна. Ето защо не е чудно, че, по последни данни, в Индия броят на англоговорящите се изчислява на 265 милиона.

Ала неотдавна индийският премиер-министър Нарендра Моди и управляваща в момента партия Бхаратия джаната започнаха все по-силно да промотират използването на хинди, вместо английски.

Наред с това множество медицински специалности започнаха да бъдат преподавани само и единствено на хинди, а на редица индийски авторитетни фигури им бе забранено да използват английската дума „hello“ при поздравяване. С други думи, да освободят азиатската държава от „английското колониално мислене“.

Франция

Сградата на Académie Française в Париж.
Сградата на Académie Française в Париж.

Едва ли е някаква изненада, че родината на Волтер също е „замесена“. А още повече, че французите ревностно се опитват да защитят езика си от англизацията. На нея се дължи и новосъздаденият френски термин „franglais“ (портманто на френските думи за двата езика: “français” и „anglais”).

В последно време се наблюдава, че немалко на брой млади французи започват да вмъкват английски думи в разговорите си – и то такива, които вече имат еквивалент на френски – особено в сферите на модата, спорта и Интернет. За това алармира и Académie Française, пряко отговаряща за запазването, преподаването, променянето и разпространението на романския език.

Затова не е чудно, че френските власти обмислят приемането на още по-строги мерки, свързани с изчистването на френския от всички ненужни английски термини и думи.

Китай

Световната сила е също готова на всичко, за да намали влиянието на английския език – езика на големите ѝ съперници Съединените американски щати и Великобритания.  

Неотдавна китайският политик Си Дзинпин даже сподели, че желае народа му да „има повече културна увереност, без да разчита толкова на английския“. В този ред на мисли, в столицата Пекин все повече карти и табла в метростанциите започнаха да бъдат пречиствани от ненужни английски слова, а в Шанхай на началните училища им бе изрично забранено да провеждат изпитите си на английски език.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Боряна Димитрова: Всяко рециклиране на образа на Пеевски се възприема символно

“ГЕРБ е в носталгия по монолитното си управление, останалите искат да го имат сега”, смята социологът.

“Като че ли ГЕРБ е в носталгия по времето на своето монолитно управление, когато можеше без съществена съпротива да прокара своите законопроекти и своята политика. А пък останалите политически сили изглеждат, като че са в носталгия по времето на ГЕРБ, което те сякаш искат да вземат, за да прокарват без особена вътрешна съпротива своите политики. Това време свърши. Поне 4-5 години, в период на преходни правителства, ще имаме изострена чувствителност и на обществено мнение, и на политици, и вътре в парламента и в правителството. Политическите партии трябва да се научат да работят в една нова обстановка”.

Това каза пред БНР социологът от “Алфа Рисърч” Боряна Димитрова. 

По думите ѝ Делян Пеевски е станал символ на нарушаването на правила на парламентарната демокрация и на правилата на етиката и морала, както и на политическото поведение с избора му за шеф на ДАНС през 2013 г.

“Всяко рециклиране на този образ се възприема символно. В този смисъл поведението на ДПС изглежда доста провокативно, подплатено със самочувствие, че след като веднъж те са потърсени за конституционна реформа, повече няма да са в миманса, няма да бъдат просто поддръжници или ням наблюдател на тези процеси, а ще изискват да наложат своята визия така, както те разбират своето участие. ДПС обикновено играе не просто тактическа, а стратегическа игра – по отношение на разпределението на властите в страната и по отношение на геополитическата позиция. Те не искаха, ако останат в опозиция, да са в една кохорта с БСП и с “Възраждане”, коментира тя. 

Боряна Димитрова подчерта, че ПП-ДБ нямат добра комуникация, за да обяснят как ще правят конституционната реформа с Пеевски.

“Вече 2 години комуникацията на всички партии минава през ключови опорки. Крайно отрицание и стигматизиране на противника. Това е лесната комуникация. В момента нямаме правителство на монолитното мнозинство и комуникацията става по-сложна. Трябва да се покаже и да се обясни къде цели да стигне това правителство … Важно е стъпките да са правилни, но и да са добре аргументирани и обяснени на избирателите”, каза още социологът.   

Според Димитрова в страната е разклатена естествената йерархия и въпреки, че има правителство и центърът на властта се връща в парламентарната демокрация, другите центрове на власт се опитват да създадат допълнително напрежение. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

„Ние идваме!“ със свой политически проект

Николай Хаджигенов и Арман Бабикян – създателите на „Ние идваме!“ – обявиха, че стават политически проект.

Те направиха този анонс на своята „Фейсбук“ страница. Хаджигенов и Бабикян се превърнаха в тандем, като едни от организаторите на протестите срещу Бойко Борисов и управлението му през лятото на 2020 година. Те бяха част от т. нар. “Отровното трио”, като третият в групата им бе проф. Велислав Минеков, по-късно министър на културата в два от служебните кабинети.

В профила си във “Фейсбук” Хаджигенов и Бабикян посочват:

“Ние идваме!” повече от месец критикуваше аргументирано варианта за сключване на правителствена коалиция с ГЕРБ, под закрилата на ДПС. Това вече е безсмислено. Имаше смисъл да го правим, за да се избегне грешката, за да не бъдат измамени хората, които повярваха в промяната, демокрацията и справедливостта. Днес те вече са измамени,“ написаха от неправителствената организация.

Те са категорични, че в миналото Тройната коалиция между БСП, ДПС и НДСВ отново е „спасявала“ България и нейния външнополитически курс – събирайки в съюз непримирими врагове, като младата вълна на НДСВ и старите корупционери от БСП. Спойката по онова време отново била извършена от ДПС. И тогава онази коалиция дала старт на най-голямата корупция, продължила с 12-годишното управление на Борисов. 

От „Ние идваме!“ уточняват в поста си, че днес нямат какво да обясняват – хората знаят за какво са протестирали. Техните желания тогава по нищо не приличат на случващото се в днешния ден. А вина за това положение имат и фашизоидни плашила, осребрили политиката на Путин, добавят Хаджигенов и Бабикян.

Те уточняват, че по време на Тройната коалиция ролята на подобни плашещи фигури играела “Атака”. Сега отново гражданите получават плашила за наивници, а демократите забързано са намерили спасение в скута на мафията от вчерашния ден. Така, точно през корупцията, интересите на Путин са пробили снагата на държавата ни.

„Вина за това положение има и президентът Радев, който, вместо да върши работата си по закон, се превърна в люпилня на политически проекти, от които сам се отказваше. Защото от солидарна страна с една нападната и обезобразена държава, промени курса на България към хладен наблюдател на човешкото нещастие. Защото неговият кабинет не заведе дело срещу “Газпром”, когато спряха незаконно енергията за нас. Защото няма право да обявява за войнолюбци хора, които искат да запазят страната си от държава, която ни обяви за враг. Защото встрани от европейската политика, се опитва да ограничи износа на оръжие за Украйна и да защити България от хибридните атаки на Кремъл,“ допълват от “Ние идваме!”

Хаджигенов и Бабикян подчертават, че  уважават експертите в новия кабинет, но не приемат измамата, с която са били инсталирани от „Продължаваме промяната” и „Демократична България“. Те уточняват, че споменават само тях, защото към ГЕРБ са имали само едно изискване – да слязат от власт. 

“Има утрешен ден и той вероятно ще дойде скоро. Той е важен за стотиците хиляди, които повярваха в промяната, а не на партийните секретари и мераклиите за държавен пост. “Ние идваме!” ще дадем възможност на хората, които държат на законите и демокрацията, да имат свое политическо представителство,“ категорични са Хаджигенов и Бабикян.

Припомняме, че през 2021 г. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян създадоха неправителствената организация „Ние идваме!“, като по онова време те бяха депутати от “Изправи се! Мутри вън!” (повече по темата ТУК).

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Бориславова: Не можем да подкрепим ГЕРБ-СДС, опитваме да наложим нов модел в политиката

Лена Бориславова

Няма справедливост при прокуратура, която функционира като кол център за политици

“Ако акад. Денков реши, ще направи промяна в проектокабинета”

“Случващото се в последните дни е процес, започнал много отдавна. Още през 2013 година градският прокурор Николай Кокинов беше изобличен, че се намира в къщата на Бойко Борисов, че говорят за това как да се опъват чадъри, имаше записи. Сега изненадващото е, че по умишлено публичен начин прокуратурата сама се разобличава”. 

Това каза пред БНР Лена Бориславова от ПП-ДБ. 

И подчерта, че промяна в прокуратурата е необходима, “защото не може да има справедливост и правосъдие, когато цялата прокуратурата функционира като кол център за политици”. 

Бориславова подчерта, че ПП-ДБ не могат да подкрепят мандат на ГЕРБ-СДС, защото се опитват да наложат нов модел в политиката – това, което кажеш в предизборната кампания, трябва да остане като дадена дума. 

“Мандат на ГЕРБ – с премиер на ГЕРБ и с представители на ГЕРБ в правителството, е силно притеснително. Нямаме доверие в тяхната възможност този път да управляват прозрачно и справедливо. Във всички разговори, които имахме досега, никой не каза и дума, че моделът на управление досега не е бил правилен. Ние сме в политическа криза и не можем да си позволим да отидем отново на избори, затова премиерът, който трябва да намери баланса и да поведе страната напред, трябва да е човек, на когото имаме доверие – че ако дневният ред се подмени, ще подаде оставка”, обясни Бориславова.

Тя увери, че от ПП-ДБ осъзнават отговорността си и затова търсят работещи формули. 

“Не чуваме обратна връзка по същество… Първият мандат – след разкритията на прокуратурата, става все по-токсичен и труден за реализиране”, посочи тя.

По думите ѝ на акад. Николай Денков е гласувано доверие и ако той реши, ще направи промяна в проектокабинета. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Румен Гечев: Няма как да си скъсаме програмата и да се прегърнем с останалите

Румен Гечев

“Всеки български гражданин би искал да се състави редовно правителство, то може да бъде съставено, но когато се зачитат интересите на всички страни, когато се балансират тези интереси и трябва да има един ориентир – всичко, което правим, трябва да е в интерес на България”. Това заяви пред БНР Румен Гечев от БСП.

Той посочи, че с ГЕРБ имат много сериозни разминавания по отношение на фискалната политика на държавата. Няма как да рискуваме цялата идеология и принципи на БСП, категоричен е депутатът. 

“Още след първата среща беше ясно, че различията са големи. При втората среща разломът стана още по-голям. Веднага след нашата среща бяха проведени други срещи и се видя, че на всяка среща ГЕРБ обещава на всекиму по нещо, съгласява се с всички предложения, само и само да има правителство. Този подход на колегите от ГЕРБ е изначално сгрешен. Правят обещания, които взаимно се изключват. Още преди изявлението на главния прокурор ние бяхме наясно, че няма как да подведем избирателите си и да поемем риск както за държавата, така и за собствената си партия”, обясни той.

Стабилност на държавата не означава всички партии да се прегърнат, категоричен бе Гечев.

“Няма как да си скъсаме програмите и да се прегърнем с останалите партии. Стабилно правителство може да има, ако има стъпка назад от всяка партия, но ако все пак основните приоритети на тези партии бъдат съхранени. /…/ Няма как на честна дума да се съгласим и да правим правителство. Ако се прави редовно правителство, то трябва да бъде с ясно разписани ангажименти на участниците в него и всеки да поеме своята отговорност”, коментира той.

Гечев отново подчерта, че партията следва ясна и последователна политика. 

“БСП е диалогична и отговорна партия, която се среща и разговаря с всички. Ако има възможност за компромис, в зависимост от компромиса, той може да бъде приет. Но компромиси, които пресичат основните принципи на БСП, няма как да бъдат приети”, заяви той. 

“По никакъв начин не бихме се съгласили в участие в правителство на войната”, даде пример депутатът.

Според него има 2 варианта. Единият е да се състави редовно правителство и да се приеме нов бюджет за 2023 г. Веднага след това трябва да започне работа по бюджет 2024.

Ако няма правителство, най-малкото парламентът трябва да гласува удължаване на удължението, изказа мнението си той.

“Няма причина за особена паника, но има причина за тревога. Даже удължаването на бюджета означава много сериозни финансови ограничения както за държавните институции, така и по проектите на общините”, добави той.

Ако бюджетът бъде удължен, вероятно няма да има увеличение на пенсиите, смята Гечев и обясни: “Възможностите на служебния кабинет са ограничени”.

Второто удължаване на бюджета ще бъде функциониране на държавата по същия начин, но при доста силно затегнати колани, отбеляза той. Според него това ще постави зле нещата и за следващата година, защото загубите за икономиката ще бъдат големи.

По думите му съставяне на правителство с нелепи хитрости не може да издържи дълго. По-добре да стане след колегиални преговори около национални приоритети и тогава такова правителство може да управлява и по-дълго, категоричен бе Румен Гечев.

За случващото се в правосъдната система той коментира:

“Повечето системи в обществото не работят ефективно, поради това, че няма върховенство на закона. У хората има усещането, че има някакъв чадър над определена класа престъпници. На това трябва да бъде сложен край”. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Демерджиев: В искането за отстраняване на главния прокурор има политически оттенък

Иван Демерджиев

Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че в искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев има политически оттенък. Демерджиев коментира случващото се така:

“Съвсем очевиден е политическият оттенък, остава горчивият привкус на “Ти си го назначи”, сега като че ли идва горчивият привкус на “Ти си го освободи”. Ако политиката по този начин пряко се намесва в работата на ВСС, възниква още веднъж отговор на въпроса нужна ли е съдебна реформа. Нужна е, тя трябва да бъде много по-дълбока, много по-сериозна, да доведе до независимост но съдебната власт, да доведе до изчистване на съдебната власт, защото аз не се уморих девет месеца да повтарям, че ако МВР се чисти, ако МВР работи да отстрани от себе си гнилите ябълки, това не съм виждал  в съдебната система”.

По-рано шестима членове на Прокурорската колегия поискаха от Висшия съдебен съвет да освободи предсрочно Иван Гешев. Според тях, главният прокурор е нарушил служебните си задължения с пряката си намеса в разследването на инцидента с автомобила му от 1 май. Четирима  от шестимата, които поискаха освобождаването на Гешев, са избрани от парламента.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Гечев: Не искаме затварянето на пазара, искаме по-разумна цялостна политика на ЕС

Явор Гечев

Много спешно трябва да се вземат общоевропейски мерки, каза той.

“Ние не искаме спиране, искаме по-разумна цялостна политика на ЕС, която да отрегулира аномалиите на пазара. Това е коректно и към Украйна, и към България, и към всички. Ние нарушихме пазара, затова в момента има кризи. Ние не искаме просто затварянето на пазара, ние искаме механизъм”. Това заяви пред БНР министърът на земеделието Явор Гечев. 

“Изчиствайки част от продукцията, която има на българския пазар, веднага да можем да вдигнем ние самите дадените бариери. Искаме механизъм, който да не наводняваме само източната част на Европа, а когато е пренаситен пазарът тук, то да имаме вътрешноевропейски механизъм , който да преместваме тези количества към по-вътрешни държави, към ЕС. Искаме отваряне на коридори, които да излизат извън Черно море, което в момента е проблемно. Ако в момента не вземем сделки, ако само спираме или отваряме – това не е достатъчно. И догодина пак ще си говорим за същите проблеми”, обясни той.

“В България има такива количества продукция в момента, че първо не може да се вдигнат цените. Ако вдигането е 1-2 стотинки на килограм слънчоглед, това едва ли ще се отрази по какъвто и да е начин. Няма никакви условия за вдигане на цената на хляба. Въпросът е, че жътвата идва, а в България има прекомерно големи количества на слънчоглед, на пшеница, на царевица, които ако ние не продадем, ще трябва да хвърлим продукция за няколко милиарда”, предупреди министър Гечев.

Той припомни думите си от септември пред Съвета на министрите по земеделие в ЕС – че коридорите на солидарност не действат така, както се очаква. Още тогава искахме мерки, добави той и каза категорично:

“Ние не искахме да спираме каквото и да е, наложи се да го направим”. 

Пет държави след това констатираха същите неща, продължи министърът.

“В един момент Полша просто затвори границите. Ние нямахме предварителна информация, въпреки че ден по-рано имахме среща на министрите от 5-те държави – Полша изненада всички. Ако не бяхме реагирали, това означава, че всички коридори, които бяха насочени към Полша, които са количества не по-малки от тези, които идват в Румъния и България, те щяха да се пренасочат към България. Списъкът на Полша, на Унгария съдържаше над 30 различни разновидности. Ние буквално преписахме техните списъци. Бърз анализ по отношение на това какво може да се насочи към България, което може да създаде локално пренасищане на пазара. Затова списъкът е такъв. Той по скоро беше глас към Европа, че много спешно трябва да се вземат общоевропейски мерки”, коментира министърът.

Искаме постоянно действащ механизъм, категоричен бе Явор Гечев и обясни: 

“Когато се наводнява пазарът в пограничните с Украйна страни, които на всичкото отгоре взимат и по-малко субсидии, то не е справедливо нито за Украйна, нито за България. Това не е справедливо. Искаме механизми, които да изнасяме към трети страни. Русия в момента изнася много успешно сделки за почти целия свят”. 

“Зърнопроизводителите искат по-високи цени, но това е пазарът. Ако искат значително по-високи цени, това няма как да стане, няма такива условия на пазара”, смята той и призова земеделските производители да използват този прозорец, който Българската държава и ЕС ще им даде за реализиране на продукцията. 

“Ако нямаме сделки с големи количества до 5 юни, след това нямаме да можем да направим много неща. Имаме няколко милиарда продукция, която ако остане в държавата, няма да е най-доброто нещо за икономиката. Интензивно продължаваме разговорите с всички”, посочи Гечев.

България настоява за разум, за механизъм, който ни позволява да взимаме правилните решения, обобщи земеделският министър.

За цените на храните Гечев посочи, че едва ли  ще паднат толкова, за да догонят инфлацията. Обществото разбира мерките, смята той. Според него, ако темата спре да бъде публична, цените ще се върнат на същото ниво. “Бихме предложили на народните представители и законови промени”, каза той.

За предложението за бюджет, Явор Гечев коментира:

“Бюджетът е опит за презентиране на политиките такива, каквито ги искаха партиите. Бюджетът отразява почти всичко на това, което всички слушахме в кампанията. /…/ Този бюджет е направен като политики да улесни в крайна сметка партиите по отношение на тяхното решение. Това са техните политики, които те презентираха. Решението е тяхно. /…/ Всичко е в ръцете на народните представители. Затова са избрани, за да вземат конкретните решения и всички се надяваме те да са правилни. Няма как да реализираш в 3% дефицит и да направиш всички тези политики, които всички искаха. За съжаление, това уравнение не е решимо, поне от наша гледна точка. Дано НС да може да реши това уравнение”. 

Не изгарям от желание да съм министър, отбеляза още земеделският минисър. 

“Не е лесно да си служебен министър в такава обстановка, в която има недоверие към политическата класа, след това има много рестрикции. Какъвто и да е бюджетът, ще е трудно. И да е 3%, и да е 6% дефицитът – парите няма да стигнат, за да могат да се правят догонващи на Европа политики, които да наваксват разликата. Такова е времето и трябва да се търсят и законови, и административни мерки, за да се правят реформи. Едно служебно правителство не може да прави такива реформи”, обясни Явор Гечев.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Лидерът на БСП в Кюстендил подава оставка

Областният координатор на БСП в Кюстендил, бивш работник в службите за сигурност и доскорошен банкер, който изкара три, макар и къси, депутатски мандата, Бойко Клечков подава оставка. Това обяви той на пресконференция днес в партийната централа, но добави, че ще продължи да работи като редови член на партията.

Оставката идва след резултата на БСП в 10 МИР – малко над 5 хиляди гласа и малко над 13% на вота на 2 април. За пръв път от десетилетия местните социалисти не получават мандат.

Самата оставка обаче още не е факт, предстои процедура и обсъждане в клубовете и по организациите, поясни Клечков.

“Тя трябва да бъде обсъдена в общинските партийни организации. След това на областното съвещание, което ще се проведе може би в другата седмица или по другата, за да можем все пак там да се разгледа наново. И тогава вече мога да кажа окончателно какво е становището на цялата партийна организация. Говоря за кюстендилската партийна организация. Досега такъв случай не е имало. Може би това ще бъде първият случай, в който ще се разглежда и оставка на председател на областния съвет на БСП”, обясни той.

Коментарите в града са, че на Клечков просто не му с занимава повече с политика.

Прогнозите са БСП да не се подготви добре за местния вот наесен, няма и силен кандидат за градоначалник на Кюстендил, както и за съветници.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Путин подписа нова доктрина за руската външна политика

Президентът Владмир Путин одобри нова концепция за външната политика на Русия, която противопоставя страната на американците и партньорите им, обявявайки “епоха на революционни промени” в международните отношения. Съединените щати са “източник на фундаментален риск за сигурността на Руската федерация” и повечето европейски държави следват “агресивна политика”, целяща да подкопае руския суверенитет, пише в подписания от Путин на 31 март документ от 42 страници.

Политиката “служи като солидна база за по-нататъшната ни работа по международните дела”, посочил руският президент по време на съвещанието на своя Съвет за сигурност. Той е допълнил, че Русия ще се старае да засилва връзките си с “конструктивни партньори” и да създава “предпоставки за неприятелските страни да се откажат от враждебната си политика към страната”.

Путин пуска осъвременения документ в разгара на най-големия военен конфликт в Европа след Втората световна война, предизвикан от нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022-а. Изправен пред очакваната контраофанзива на украинските сили, снабдени с оръжия от САЩ и партньорите от НАТО, Кремъл се опитва да привлече вътрешна подкрепа за проточилата се война, представяйки я като битка за съществуване срещу Запада и игнорирайки факта, че Москва започна конфликта.

Съществуването на Русия е застрашено от американците и партньорите им, които водят “хибридна война” за отслабването на страната, е казал на Путин по време на съвещанието руският министър на външните работи Сергей Лавров. Новата външнополитическа доктрина позволява “използването на въоръжените сили за отблъскване или предотвратяване на въоръжени атаки срещу Русия и партньорите й”, добавил Лавров.

Москва възнамерява да задълбочи отношенията си с Китай и Индия и да направи военната помощ за страните от Латинска Америка, сблъскващи се с “американския натиск”, приоритет за външната си политика, посочва се в документа.

Със засилването на конкуренцията между Русия, Съединените щати и Китай за влияние в Африка, Кремъл декларира също, че ще започне сътрудничество в областта на прехраната и енергетиката с държавите от Черния континент, както и военно партньорство.

Все пак, въпреки че заклеймява Вашингтон, Москва посочва, че е заинтересована от “мирно съвместно съществуване със Съединените щати и от установяването на баланс на интересите”, предвид статуса на двете държави на най-големите ядрени сили в света.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Лагард обещава силна антиинфлационна политика

Европейската централна банка ще следва твърд подход, позволяващ да отговори подобаващо на инфлационните рискове и същевременно да помогне на финансовите пазари в случай на заплаха, уверява председателят на институцията Кристин Лагард. “Връщането на инфлацията до целевите 2% годишно в средносрочен план не се подлага на обсъждане”, заяви госпожа Лагард на годишната конференция “The ECB and Its Watchers ХХIII” на ЕЦБ във Франкфурт на 22 март. И добави, че това ще бъде постигнато със силна стратегия, “зависеща от публикуваните фундаментални данни и от готовността за действие, но не и с цената на компромиси по отношение на основните задължения”.

Шефката на ЕЦБ “надгради” коментарите си за законодателите от 20 март като обеща подкрепа на финансовата система, ако такава се наложи, като същевременно наблегна на зоркия надзор върху потребителските цени, които, според нея, все още не са дали какъвто и било признак на охлаждане в условията на последния смут на глобалния пазар. “Нямаме ясни доказателства, че инфлацията е тръгнала надолу”, каза Лагард и поясни, че докато “падащите котировки на енергията отслабват ключовия мотор” на този натиск, растящите цени в отделните стопанства могат да неутрализират този “противоинфлационен порив”.

В своето изказване на същото събитие главният икономист на ЕЦБ – Филип Лейн – посочи, че общата инфлация ще отслабне с течение на времето, но се съгласи с мнението на шефката си за лихвените проценти, които трябва да продължат да растат докато обстоятелствата не се променят. Лейн допълва, че той и колегите му “ще имат много време от сега до решението през май, за да огледат фундаменталните показатели”.

Председателят на Бундесбанк – Йаким Нагел – коментира преди няколко дни, че ЕЦБ не е приключила с повишението на лихвите и че “предстои още път, макар че рестриктивната територия се приближава”. Нагел каза още, че “за да се овладее тази упорита инфлация, банкерите той и колегите му трябва да са още по-упорити”.

В изказването си на 22 март Лагард подчерта, че оторизираните органи ще държат под око банковия сектор през идните седмици и месеци, за да видят дали кредиторите няма да затегнат кранчето на заемите. Икономисти посочват, че това може да е резултат от по-високите разходи за финансиране заради последните сътресения в бранша. Шефката на ЕЦБ признава, че рестриктивните кредитни условия са част от механизма, чрез който затягането на паричната дисциплина ограничава прекаления ценови натиск и връща инфлацията към целевото равнище, но този процес трябва да е управляем във всеки момент.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]