Архив на категория: Спорт

Българските шахматистки стъпиха на европейския връх

Националният отбор на България по шахмат завоюва историческа титла на европейското  отборно първенство за жени в гр. Будва, Черна гора.

Водени от световната шампионка Антоанета Стефанова, младите български надежди Белослава Кръстева – трета на Световното първенство до 20 години, Нургюл Салимова – втора от Световната купа в Баку, отлично представилата се в Будва Виктория Радева и големия боец Гергана Пейчева, благодарение на чиято победа в последната партия срещу Грузия, България се поздрави с Европейската титла, преминаха успешно осемте кръга срещу много силни съпернички.

Българките имаха нужда от равенство в мача със световните шампионки от Грузия, за да триумфират с титлата. Първа игра Нургюл Салимова и удържа реми с Нино Бациашвили. След нея Антоанета Стефанова осигури аванс за българския отбор с победа над Белла Хотенашвили.

Загубата на Белослава Кръстева повиши градусите на напрежението в българския лагер, но героичната игра на Гергана Пейчева срещу Лела Джавахишвили увенча със заслужен триумф представянето на българските шахматистки.

Българските националки спечелиха историческата първа европейска отборна титла без загуба – 7 победи и 2 равенства.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

WADA изразява загриженост, относно провеждането на Игрите на приятелството в Русия

Световната антидопингова агенция (WADA) е загрижена за Игрите на приятелството, които се планира да се  проведат в Русия през 2024 г, каза генералният директор на WADA Оливие Нигли по време на срещата на Борда на агенцията. 

Русия има намерение потенциално да организира мултиспортно събитие през 2024 г., наречено Игри на приятелството, каза Нигли. WADA има значителни резерви относно това от антидопингова гледна точка. Нямаме информация за това каква антидопингова програма, ако има такава, ще бъде въведена по време на това събитие или кой орган ще прилага такава програмата, дадена на RUSADA, която все още не е в съответствие със Световния антидопингов кодекс.

Не знаем подробностите, но вярваме, че е важно за нас да привлечем вниманието както на публичните власти, така и на спортното движение към опасенията, които имаме от антидопингова гледна точка. Това събитие ще бъде организирано от страна, чиято антидопингова система не отговаря на кодекса, следователно не подлежи на никакви правила на WADA. Това би породило опасения по отношение на надеждността на всяка антидопингова програма, която ще бъде пусната в действие там.

Няма да има AIU (Athletics Integrity Unit), който да наблюдава какво се случва, и следователно смятаме, че спортистите няма да имат никаква увереност, че ще се състезават при равни условия. Освен това, правилникът е много ясен, че големи събития не трябва да се предоставят на държави, които не отговарят на изискванията. Тук имаме държава, неотговаряща на изискванията, която има второ дело в Спортния арбитражен съд, добави Нигли.

На 22 септември Изпълнителният комитет на WADA реши, че RUSADA остава лишена от пълен статут поради несъответствия на държавното законодателство със Световния антидопингов кодекс, идентифицирани по време на виртуален одит през септември 2022 г. и неотстранени до днес. Решението на WADA трябваше да влезе в сила на 14 октомври, но RUSADA не се съгласи и случаят беше отнесен до Спортния арбитражен съд (CAS).

Преди това Международният олимпийски комитет (МОК) изпрати писмо до националните олимпийски комитети, в което им препоръча да откажат участие в Игрите на приятелството.

 Ръководителят на МОК Томас Бах реагира негативно на идеята за Игрите на приятелството през 2024 г., които ще се проведат в Русия следващия септември. Той заяви, че руското правителство възнамерява да провежда политизирани състезания.

Руското правителство ни обвинява, че не зачитаме политическия неутралитет. В същото време същото това правителство се опитва да организира напълно политизирано спортно събитие, каза Бах, цитиран от Inside the Games.

Организационният комитет на Игрите на приятелството от своя страна отговори, че целта на турнира никога не е била конфронтация с МОК, нито създаването на състезания в противовес на олимпийското движение. Позицията на руския министър на спорта Олег Матицин е, че Русия никога не е представяла Игрите на приятелството като алтернатива на други международни състезания. Президентът на Руския олимпийски комитет Станислав Поздняков отбеляза, че целите на турнира се вписват във всички олимпийски принципи и отговарят на олимпийските идеали.

През август руският президент Владимир Путин по време на среща с членове на правителството каза, че в резултат на политизирането на световния спорт и комерсиализацията на МОК, там настъпва деградация, която ще доведе до създаването на паралелни структури в спорта .

Игрите на приятелството са планирани да се проведат от 15 до 29 септември 2024 г. в Москва и Екатеринбург. Обявеният награден фонд на състезанието е 4,6 милиарда рубли. Ще бъдат раздадени 237 комплекта награди в 25 спорта, сред които лека атлетика, фехтовка, художествена гимнастика, синхронно плуване, скокове във вода, както и акробатичен рокендрол, скейтборд, шахмат и други.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Кабинетът отпусна близо 25 млн. лева за изкуства и спорт в училищата

Училище празна класна стая

Министерският съвет отпусна 24 772 019 лева по Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта“ за общинските, държавните и частните училища. Целта на програмата е да осигури условия за личностно развитие на учениците и да насърчи изявите им в колективни спортове и изкуства.
1235 образователни институции ще получат средства за дейности, свързани с изкуства. Училищата сформират групи за занимания по музикално, танцово, театрално, филмово и изобразително изкуство.

Чрез средствата се покриват разходите им за закупуване на сценични костюми, инструменти, озвучителна и снимачна техника, декори и др., както и посещения на концерти, театри, филми, танцови спектакли, изложби.

В областта на спорта по програмата се финансират 1224 образователни институции. Заниманията включват сформиране на отбори в сферата на колективните спортове баскетбол, волейбол, хандбал и футбол и участват в състезания. Отпуснатите средства покриват разходи за закупуване на екипировка на учениците, включени в отбора, треньор, спортни уреди и др. Финансират се също посещения на спортни състезания и събития в зависимост от избрания вид спорт. Плащанията са авансови – до 70 процента от защитените проекти, които започват да се изпълняват през 2023 година. Общият бюджет на програмата е 45 000 000 лв.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Радев удостои с отличия шестима българи за принос в различни сфери на обществения живот

Президентът, връчвайки държавни отличия: Гордеем се с вашите успехи, които тласкат нацията ни напред

Президентът Румен Радев удостои с държавни отличия шестима българи за приноса им в различни сфери на обществения живот, науката и спорта. Държавният глава подчерта, че церемонията е израз на признанието на обществото за техните постижения и гражданска смелост.

“За развитието ни като здраво и просветено обществото в достойна и модерна европейска държава. Гордеем се с вашите успехи, с постигнатото от вас, които тласкат нацията ни напред и прославят родината далеч отвъд нейните предели”, заяви той. 

С най-висшето държавно отличие – орден “Стара планина” първа степен, бяха удостоени Илиана Раева и Богдан Николов за заслугите им в спорта, Елко Хазан за дейността му по отношение на приноса на България и нейния народ за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и професор Рахамин Шекерджийски за заслуги във фармацията.

С орден “Свети Свети Кирил и Методий” първа степен беше удостоен професор Стефан Хаджитодоров за заслуги в областта на науката, а Васил Долапчиев беше отличен с орден “За гражданска заслуга” втора степен за приноса му в защита на правата и свободите на хората със зрителни увреждания.

От името на наградените президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева нарече отличията апотеоз на професионалните успехи.

“Тези награди са най-голямото, което ние можем да получим за нашия труд, завършващ венец на нашите професионални успехи. Бих искала да благодаря и да изкажа своята огромна любов към семействата на всички, които са тук, защото ние знаем, че семейството е нашата крепост”, каза тя. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

МОК добави пет нови спорта към програмата на Летните олимпийски игри през 2028 г.

Международният олимпийски комитет (МОК) посочи пет спорта, които ще бъдат добавени към програмата на Летните олимпийски игри през 2028 г. в Лос Анджелис. Състезателната програма вече ще включва флаг футбол, крикет, лакрос, скуош и бейзбол/софтбол.

Според ръководителя на МОК Томас Бах, петте спорта са в съответствие с американската спортна култура и ще покажат на света „емблематичните“ американски спортове. „Включването им ще позволи на олимпийското движение да взаимодейства с нови общности от спортисти и фенове в Съединените щати и по света“, цитира думите на Томас Бах пресслужбата на Международния олимпийски комитет.

Крикетът беше последно в програмата на Игрите през 1900 г. в Париж, а бейзболът и софтболът станаха част от Олимпиадата през 2020 г., след като отсъстваха през 2012 г. и 2016 г., според прессъобщение.

Лакросът е включен в програмата на игрите само през 1904 и 1908 г., след което е отменен. Има показателни изяви в Амстердам през 1928 г., Лос Анджелис през 1932 г. и Лондон през 1948 година.

Това е първият път, когато флаг футболът ще бъде включен в програмата, след като е бил въведен като демонстративна игра през 1904 и 1932 година. Флаг футболът е форма на американски футбол. Според правилата, вместо да съборят играч, футболистите с флаг трябва да откъснат флага от играча, който държи топката.

Скуошът – спортна игра на закрито, с ракета и мека топка. Играе се от двама играчи, или четирима по двойки Тя също никога не е бил част от Олимпийските игри.

В прессъобщението се казва още, че изключването на бокса от олимпийската програма за 2028 г. е отложено, тъй като МОК все още не е „признал друг ръководен орган“ за спорта. Членството на Международната боксова асоциация (IBA) в МОК беше спряно през юни 2019 г. поради нерешени финансови и управленски проблеми. Задачата по организирането и провеждането на олимпийския турнир по бокс на Игрите през 2024 г. е поета от Международния облимпийски комитет.

Вчера Томас Бах каза, че „няма да има бокс в олимпийската програма под патронажа на IBA и точка“. Тогава той обясни, че IBA няма финансова прозрачност и управлението на организацията се влошава. Той каза още, че нивото на съдийството на турнирите под егидата на IBA не отговаря на стандартите на олимпийските спортове.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

TicTac Data Recovery си партнира с Acronis за киберзащита на спортни отбори

TicTac Data Recovery се присъедини към програмата  #TeamUp на Acronis – глобалният лидер в киберзащитата, за да работят със спортни отбори от световно ниво, и да предпазват данните на всички и да ги поддържат #CyberFit. Тази програма осигурява на партньора ново ниво на обществена видимост и редица придобивки – и в света на киберзащитата, и в света на спорта.

TicTac Data Recovery става официален #TeamUp партньор и ще си партнира с Acronis в подкрепа на спортни отбори по цял свят. Благодарение на сътрудничеството, TicTac Data Recovery ще предоставя на футболния клуб Panathinaikos услуги по интеграция и поддръжка за услугите за бекъп, защита и възстановяване след авария от Acronis.

„Това партньорство определено ще донесе много нови възможности за всяка страна, участваща в него. Ние, в TicTac Cyber Security, знаем, че Acronis предлага услуги, до чието ниво никой друг доставчик на решения не може да се доближи”, отбелязва Панайотис Пиерос, управляващ директор на TicTac Cyber Security. „Напълно сме уверени, че това партньорство ще помогне да запазим света малко по-безопасен.“

“Футболният клуб Panathinaikos обявява началото на сътрудничеството си с TicTac Data Recovery чрез програмата #TeamUp на Acronis. Най-големите клубове по света избират Acronis Cyber Protect – иновативно подобрено решение на база машинен интелект (MI), което интегрира защитата на данните с киберсигурността, предотвратява кибератаки и помага на отборите да избегнат непланирани прекъсвания на дейността”, посочва Милтос Ликиардопулос, главен технически директор на футболен клуб Panathinaikos.

Редица спортни отбори по света избират Acronis Cyber Protect, иновативно решение на база машинно самообучение, което интегрира защита на данните и киберсигурност, предотвратява кибератаки, помага на екипите да избегнат непланирани прекъсвания на работата си. Киберзащитата на Acronis осигурява услуги за безопасност, достъпност, поверителност, автентичност и сигурност (SAPAS) – необходими за киберзащитата на модерния спорт.

“В исторически план нашата програма #TeamUp е доказала, че е категоричен хит навсякъде, където някой я приложи. Това партньорство с TicTac не само ще ни помогне да разгърнем собственото си – и това на партньорите ни, присъствие в киберсигурността, но и ще помогне да опазим любимия Panathinaikos в безопасност при всички случаи” казва Иван Дудин, генерален мениджър на Acronis за Центална и Източна Европа.

Инициативата на Acronis #TeamUp е отворена за партньори, които търсят иновативни начини да развиват своя бизнес с Acronis и да се потопят в вълнуващия свят на спортния маркетинг.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Китаец постави нов световен рекорд на 200 метра бруст

Това е Хайян Цин, който успешно подобри стария световен рекорд с близо половин секунда.

Преди броени дни на финала на световното първенство в град Фукуока, Япония, китайският спортист постави нов световен рекорд при мъжете в дисциплината 200 метра бруст. Той докосна стената точно, когато хронометърът отбеляза 2:05.48 минути.

Както вече казахме, постижението на Цин е с близо половин секунда по-добро от стария световен рекорд – на австралиеца Зак Стъблити-Кук от 2:05.95, поставен миналата година.

В интерес на истината, точно Стъблити-Кук бе най-сериозна конкуренция на Цин, но в крайна сметка остана втори, след като съперникът му подобри стария рекорд. Бронзът отиде при американеца Мат Фалън с 2:07.74 минути.

Впрочем, на четвърто място друг китаец – Дун Чжихао, който с резултата си от 2:08.04 минути постави световен рекорд сред младежите.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Чрез еврофондове и по ПВУ ще се финансират спортни проекти

Министерствата на иновациите и растежа и на младежта и спорта организират в четвъртък информационен ден “Държавата в подкрепа на спорта – нови възможности”. 

Във форума ще вземат участие петима министри – на иновациите, на спорта, на регионалното развитие, на образованието и на електронното управление, както и управляващи органи на различни програми. Те ще представят възможностите за финансова подкрепа за развитието на масовия и професионалния спорт, в т.ч. и чрез европейските фондове и по Плана за възстановяване, както и други възможности за финансиране на спортни проекти.

На събитието са поканени всички спортни федерации, общини с успешни спортни проекти, Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), стартъпи и иновативни компании в спортния сектор, стартъп асоциациите, успешни спортни партньорства, които да споделят добрите практики и положителната перспектива за взаимодействието между държавата, бизнеса, общините и спортната общност.

Информационният ден е в продължение на устойчивата политика на служебния кабинет на широка публичност и прозрачност относно възможностите за финансиране на регионите, стопански и нестопански субекти по различни програми от структурните фондове на Европейския съюз.

“Радваме се, да насърчим спортната общност за ефективно използване на европейските средства и ресурсите на министерствата. В развитието на професионалния и любителския спорт и в иновациите в спорта виждаме потенциал за икономически растеж”, коментира министър Пулев.

Припомняме, че на 21 март беше проведена среща на министъра на иновациите и министъра на спорта със спортните федерации относно възможностите за подкрепа, а на 28 март министър Пулев се срещна с дружествата към спортното министерство и представители на Фонд на фондовете и два фонд-мениджъра, които управляват ресурс, предназначен за проекти в Северна и Южна България, в т.ч. и със спортна насоченост.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Руски индивидуални спортисти ще може да участват на международни състезания

След първия ден от тридневната среща на Изпълнителния борд на МОК, президентът на МОК Томас Бах заяви, че управителният орган все още обсъжда включването на Русия и Беларус в Олимпийските и Параолимпийските игри през следващата година. Изцяло в правомощията на международните спортни федерации ще бъде решението за допускане до участие в международни състезания на руски и беларуски спортисти, при определени условия.

11-ата олимпийска среща на върха, която се състоя на 9 декември 2022 г., между лидерите на всички заинтересовани страни в олимпийското движение, поиска от Международния олимпийски комитет (МОК) да проучи пътя за връщане на спортисти с руски или беларуски паспорт към международни състезания като индивидуални неутрални спортисти. Изпълнителният борд (ИБ) на МОК обсъди това искане днес, след четиримесечен период на обширни консултации и дискусии с всички заинтересовани страни от олимпийското движение: членовете на МОК, националните олимпийски комитети (НОК), международните федерации и  представители на спортистите.

ИБ уточни, че участието на спортисти с руски или беларуски паспорт на Олимпийските игри Париж 2024 не е било разглеждано нито в консултациите, нито в обсъжданията му днес. МОК изрично си запазва правото да вземе решение относно тяхното участие в подходящия момент, дори ако се счита, че са се класирали според критериите за квалификация, определени от техните съответни международни федерации (МФ).

Президентът на МОК Томас Бах каза, че Изпълнителният съвет трябва да вземе предвид и изявленията на докладчиците на ООН, за да не се  допусне дискриминиране на спортисти, въз основа на тяхната националност.

Потвърдена е солидарността с украинските спортисти

ИБ на МОК днес потвърждава непоколебимия ангажимент на цялото олимпийско движение да помага на украинските спортисти по всякакъв възможен начин, за да видим силен отбор от Националния олимпийски комитет на Украйна на Олимпийските игри Париж 2024 г. и Зимните олимпийски игри през 2026 г. За да постигне това, МОК утрои своя Фонд за солидарност за НОК на Украйна до 7,5 милиона щатски долара.

Международни спортни състезания

Днес ИБ на МОК издаде следните препоръки към международните федерации, които биха взели решение за допускане на руски и беларуски състезатели до международни състезания  и към организаторите на международни спортни събития:

Спортисти с руски или беларуски паспорт може да се състезават само като индивидуални неутрални състезатели;

спортисти в отборни спортове с руски или беларуски паспорт не може да участват в състезания;

спортисти, които активно подкрепят войната, не може да се състезават;

спортисти, както и спортни деятели, които имат договор с руските или беларуските военни или агенции за национална сигурност, също няма да бъдат допускани до състезания;

всеки такъв индивидуален неутрален спортист, подобно на всички други участващи спортисти, трябва да отговаря на всички антидопингови изисквания.

ИБ на МОК отново осъжда днес руското нахлуване в Украйна, което е грубо нарушение на олимпийския мир и на олимпийската харта. Поради тази причина МОК вече санкционира руската и беларуската държави и, които са единствените отговорни за тази война, по безпрецедентен начин.

Санкциите срещу отговорните за войната държави, трябва да останат в сила:

Няма да се провеждат международни спортни събития, организирани или подкрепени от МФ или НОК в Русия или Беларус.

Никакво знаме, химн, цветове или каквито и да било други идентификации на тези държави, няма да бъдат показвани на нито едно спортно събитие или среща.

Нито един член на  руското или беларуското правителство или държавен служител не може да бъде поканен или акредитиран за международно спортно събитие или среща.

МОК препоръча на международните федерации и организаторите на събития да отстраняват спортисти, които правят провоенни изявления от всякакви по-нататъшни състезания

Има опасения, че ще бъде трудно да се разбере кой подкрепя войната на Русия и Беларус, освен ако вече не са го направили изрично и препоръките на МОК ще бъдат лесно заобиколени.

Резултатите от процедурата за наблюдение ще бъдат важен фактор при решението на МОК, относно участието на спортисти с руски или беларуски паспорт в Олимпийските игри Париж 2024 и Зимните олимпийски игри Милано Кортина 2026.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Писмо на НОК на Украйна, относно недопускането на спортисти от Русия и Беларус

НОК на Украйна изпрати на ръководителите на НОК и международните федерации правна обосновка, относно недопускането на спортисти от Русия и Беларус до международни състезания

Националният олимпийски комитет на Украйна изпрати писмо до президентите и генералните секретари на Националните олимпийски комитети, както и международните федерации по олимпийски спортове, в което се очертават правните аспекти на въпроса за защитата на правата на човека и примери от съдебната практика по този въпрос. В същото време Украйна отново призова всички да се обединят, за да продължи Препоръката на Изпълнителния комитет на МОК от 28 февруари 2022 г. за отстраняването на руски и беларуски спортисти от участие в международни спортни състезания.

В писмото се посочва, че интересите на организаторите на спортни състезания за безпрепятственото им провеждане и гарантиране на  безопасността на всички участници, както на спортистите, така и на публиката, надделяват над правото на руски и беларуски спортисти да участват в спортни състезания. А това е правен аспект, който не дискриминира по никакъв начин правата на последните.

Представеният правен анализ на ситуацията се основава на съдебната практика на Спортния арбитражен съд и Европейския съд по правата на човека, което дава право да се каже, че „докладът на специалните докладчици на ООН, послужил като основа за преразглеждане на позицията на МОК, не взе предвид поне съответната съдебна практика на CAS и ЕСПЧ, пренебрегна засегнатите права и обстоятелствата, произтичащи от руската агресия срещу Украйна. Поради това е неприемливо фрагментираните и необосновани заключения на специалните докладчици на ООН да служат като основа за всяко по-нататъшно решение на МОК“, се казва в писмото.

Украйна за пореден път призова световната спортна общност да разшири дефинираните по-рано ограничения за представители на страни-агресори в международни състезания. Въпреки това, в случай че МОК вземе решение да разреши участието на руски и беларуски спортисти в международни състезания, всички членове на Изпълнителния комитет на МОК трябва да поемат лична отговорност за всички последствия от такова решение, включително отговорност за безопасността на всички участващи спортисти и публика и възстановяването на световния мир.

Потенциалните конфронтации и произтичащите от тях опасения за безопасността се подсилват от факта, че от февруари 2022 г. повече от 200 украински спортисти и треньори са загинали или на бойното поле, или от безразборни атаки на врага срещу цивилни, докато много руски и беларуски спортисти представят армейски спортни клубове, или притежават военни звания в руската армия, която продължава да нанася непоправими щети на Украйна, включително на нейната спортна система.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

На държавни служители в Нидерландия е забранено да използват TikTok

На холандските държавни служители е забранено да използват китайското видео приложение TikTok на служебните си телефони. Това се посочва в писмо от държавния секретар Александра ван Хафелен, според Нидерландската корпорация за радио и телевизия (NOS).

В краткосрочен план телефоните, които държавните служители получават от правителството, ще бъдат настроени така, че на тях да могат да се инсталират само предварително одобрени приложения.

Нидерландската корпорация за радио и телевизия отбелязва, че в страната има 140 000 държавни служители, но не е напълно ясно колко от тях използват предоставените им телефони.

Нидерландското правителство посочва, че по въпроса с TikTok следва съвета на разузнавателната служба AIVD, която казва, че има повишен риск от шпиониране за всички приложения, създадени в страни, които „изпълняват кибер програми, насочени срещу Нидерландия и интересите на Нидерландия.”

Нидерландия следва други европейски страни, които обявиха мерки срещу TikTok.

По-рано този месец Обединеното кралство и Белгия обявиха забрана за китайското приложение.

В САЩ има забрана за TikTok за служители на федералното правителство, но тази мярка е приложена и на други нива на управление.

На 17 март парламентът на Нова Зеландия забрани на своите депутати да използват китайското приложение TikTok на официални мобилни телефони.

По-рано в Китай коментираха, че Съединените щати се страхуват от “обичайното приложение” за младите хора. Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин изрази пък изненада от забраната на TikTok в Съединените щати.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Кабинетът предлага Илиана Раева да бъде удостоена с орден „Стара планина“

Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България за награждаване на Илиана Раева с орден „Стара планина“ първа степен за изключително големите й заслуги към Република България в областта на спорта. Предложението за награждаване е на министъра на младежта и спорта Весела Лечева.

Решението беше прието в деня, в който Раева празнува своята 60-а годишнина, съобщиха от пресцентъра на Министерството на младежта и спорта.  

В мотивите за предложението се казва, че пътят на Илиана Раева е осеян с множество победи – като гимнастичка, като треньор, като създател на първия частен спортен клуб по художествена гимнастика и шампиони, като треньор и старши треньор в националния отбор по художествена гимнастика, а по-късно и като член на Управителния съвет, председател на треньорския съвет и председател на Управителния съвет на БФХГ. 

Постиженията в състезателната й кариера са: 

6-то място многобой на Световно първенство в Мадрид през 1978 г.; 

4-то място многобой, 2-ро място финал топка, 1 -во място и световна титла на бухалки на Световно първенство в Лондон през 1979 г.; 

1-во място многобой – абсолютен европейски шампион, 1-во място финали на въже, обръч, бухалки и 2-ро място финал лента на Европейско първенство в Амстердам през 1980 г.; 

2-ро място многобой, 2-ро място финал обръч, 3-то място финал въже и

2-ро място финал лента на Световно първенство в Мюнхен през 1981 г.; 

3-то място многобой, 3-то място финал въже, обръч, бухалки и лента на Европейско първенство в Ставангер през 1982 г.; 

4-то място многобой, 2-ро място финал обръч и бухалки и трето място финал въже на Световна купа в Белград през 1983 г. 

Треньорската си кариера Илиана Раева започва в „Клуб по художествена гимнастика „Левски“ гр. София, след което през 1993 г. основава „Клуб по художествена гимнастика „Илиана“, като състезателите на клуба до днес са многократни шампиони на България в различни възрасти и неизменно присъстват в съставите на националните ни отбори по художествена гимнастика. 

Като старши треньор на националния отбор по художествена гимнастика ансамбъл жени печели бронзов медал от Олимпийските игри в Атина през 2004 г., Световна титла от Световното първенство в Монпелие през 2011 г., 5-то място на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. 

През 2012 г. г-жа Раева е избрана за председател на БФХГ. Докато БФХГ е под нейно ръководство, българският национален отбор по художествена гимнастика завоюва многобройни медали от Световни, Европейски първенства и Световни купи, става многократен носител на световната купа, завоюва абсолютна европейска титла в отборното 2022 г., абсолютна световна титла на ансамбъл жени 2013 г. и 2022 г. 

През 2016 г. националният отбор по художествена гимнастика печели бронзов медал на Олимпийските игри в Рио, а през 2021 г. завоюва историческия първи златен медал на Олимпийските игри в Токио. Ръководена от Илиана Раева, БФХГ е организирала 12 световни купи, 12 международни турнира, две световни първенства /през 2018 г. и 2022 г./ и едно европейско първенство /през 2021 г./ на територията на Република България. 

Награждаването на Илиана Раева е огромно признание за приноса й за развитието на спорта художествена гимнастика в страната ни, както и за издигането на престижа на България сред международната общност.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Нападнаха бившия финансов министър от “Сириза” Янис Варуфакис в Атина

Бившият гръцки финансов министър от Сириза Янис Варуфакис е бил нападнат от група неидентифицирани лица пред ресторант в централен атински квартал, съобщи гръцкото издание „Катимерини“.

Според първоначалната информация те се приближили към него, докато настоящият депутат и генерален секретар на лявата партия МеРА25 бил в ресторанта. След това те го предизвикали и един от нападателите го ударил в лицето.

Варуфакис е приет в болница в гръцката столица, където е диагностициран със счупена носна кухина и ще му бъде поставена шина.

Гръцкият политик Янис Варуфакис е бил нападнат и бит пред ресторант в столицата Атина около 21:30 часа в петък, съобщи и Greek reporter. Той е бил атакуван от петима.

Според съобщението на болницата, той има счупен нос, причинен от ритници по лицето, както и други натъртвания и охлузвания от нападението.

Нападението беше осъдено от всички политически партии. В изявление гръцкият правителствен говорител отбеляза, че “в нашата демокрация няма място за тормоз и не се толерира никаква форма на насилие”, като добави, че полицията “ще направи всичко необходимо, за да изправи извършителите пред съда”. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Ирина Винер е отстранена от международни състезания за две години

Президентът на руската федерация по художествена гимнастика с наказание от дисциплинарната комисия към ФИГ

Дисциплинарната комисия на Фондацията по етика (GEF), независим дисциплинарен орган към Международната федерация по гимнастика (ФИГ), отстрани ръководителя на Всеруската федерация по художествена гимнастика и главен треньор на руския национален отбор за две години.

Винер няма право да участва в състезания или да бъде акредитирана в каквато и да е роля в международни състезания, включително като треньор, ръководител на делегация или друга официална роля на което и да е събитие на ФИГ за период от две години, се казва в изявлението.

Отстраняването на Винер е свързано с нейни публични изявления след Олимпиадата през 2020 г. в Токио, които бяха счетени за обидни и нарушаващи правилата на Международната федерация по гимнастика.

В Токио 2020 година беше нарушена двадесетгодишната хегемония на руските гимнастички в индивидуалния многобой и при ансамблите. Сочените за фаворити Дина Аверина  и руският ансамбъл останаха на второ място на олимпийския турнир.

Линой Ашрам от Израел триумфира с титлата в индивидуалната надпревара,  а българките спечелиха олимпийските златни медали при ансамблите. Това отприщи вълна от недоволство и критика срещу съдийството от страна на Винер, нейни бивши възпитанички, публични лица и политици в Русия.

Българският ансамбъл със златните медали в Токио

Друга причина за отстраняването е недопускането на рускинята  Наталия Кузмина до изборите в Техническия комитет към ФИГ през 2021 г. Кузмина беше президент на Техническия комитет и пряко отговаряше за съдийството на олимпийския турнир.

Винер я обвини, че е работила против интересите на страната си, вследствие на което оттегли кандидатурата й за втори мандат в Техническия комитет на ФИГ. Последва жалба от страна на Кузмина до независимата етична комисия.

GEF припомня, че Винер е получила предупреждение през 2008 година за публични изявления, нарушаващи етичните правила на ФИГ, във връзка с  резултатите от световния шампионат през 2007 година, когато украинката Анна Бессонова спечели абсолютната титла.

Двугодишната дисквалификация на Винер ще започне след премахване на санкциите съм руските гимнастички, свързани с войната в Украйна.

Решението на етичната фондация идва само два дни, след като ФИГ излезе с изявление, че се удължават мерките, въведени миналата година, според които руски и беларуски спортисти и официални лица, включително съдии, нямат право да участват в състезания на ФИГ до следващо нареждане, заради продължаващата руска инвазия в Украйна.

Не закъсняха реакциите от страна на руската спортна общественост.  Треньорката по фигурно пързаляне Татяна Тарасова заяви: “Това е извън границите на разума. Те дори не знаят какво да правят с нас, как да победят руснаците. Това са истински санкции!“

Спортният адвокат Анна Анцелиович обясни пред РИА Новости: “Винер има право да обжалва решението пред Апелативната комисия и след това ще бъде възможно да се обърне към Спортния арбитражен съд (CAS). Полето на дейност за оспорване на това решение е доста широко. Трябва да се разбере, че всякакви случаи на нарушаване на етиката са доста субективни. Така Винер има възможност да постигне отмяна на различни нива”, каза адвокатката.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]