Архив на категория: Спорт

Дебютант попълни състава на Нидерландия

Нападателят на Болоня Джошуа Зиркзее бе повикан по спешност в националния отбор на Нидерландия преди старта на Евро 2024.Промяната в състава на „оранжевите” се наложи, след като халфът на Аталанта Теюн Коопмайнерс получи контузия и отпадна от селекцията на Роналд Куман.Куман повика спешно играч на Борусия (Д) за европейскотоЛюбопитното в случая е, че 23-годишният Зиркзее няма нито един мач за националния тим на своята страна.Травмата на Коопмайнерс не е единственият проблем за Куман. В редиците на Нидерландия има и други състезатели със здравословни проблеми, като нападателят на Аякс Брайън Броби също е под въпрос за старта на европейското първенство.Нидерландия е в група с тимовете на Франция, Полша и Австрия. 

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102005849/debutant-popalni-sastava-na-niderlandia

Меси отклони поканата да играе на олимпийския турнир

Носителят на „Златната топка“ Лионел Меси няма намерение да играе за Аржентина на олимпийските игри в Париж това лято, съобщава Ройтерс. 36-годишният нападател на Интер Маями се подготвя за предстоящата Копа Америка, която започва на 20 юни и завършва на 14 юли.През февруари треньорът на националите на Аржентина до 23 години Хавиер Масчерано съобщи, че Меси е получил покана за включване в отбора.“Говорих с Масчесрано. Двамата разбираме каква е ситуацията. Трудно е да се мисли за олимпиадата, тъй като ни предстои Копа Америка. Получавам по два или три месеца в годината без клубен футбол, а съм на възраст, в която вече не мога да съм навсякъде“, заяви Меси, цитиран от Ройтерс.“Трябва да подбирам внимателно и за мен ще бъде твърде много да играя на два поредни турнира. Вече съм имал удоволствието да играя на Олимпийски игри и дори ги спечелих с Масчерано (през 2008 в Пекин – б.пр.). Това беше супер преживяване, което никога няма да забравя“, каза още звездата на Аржентина.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102005862/mesi-otkloni-pokanata-da-igrae-na-olimpiiskia-turnir

ФК Крумовград с второ ново попълнение

Полузащитникът Стефан Попов е второто попълнение в лятната селекция на ФК Крумовград, съобщиха от клуба.Младият халф се присъедини към състава на Атанас Рибарски и вече направи дебютна тренировка. Той е роден на 6 август 2002 година в Пловдив. Юноша на Ботев и Локомотив, както и на испанските УЕ Корнея и УЕ Сантс.През лятото на 2020 година Попов подписва първи професионален договор с Ботев (Пловдив), като има два мача за представителния отбор на „канарчетата“ и 15 срещи във Втора лига за дублиращия тим на „жълто-черните“.За последно атакуващият полузащитник бе част от отбора на Марица (Пловдив), като през миналата кампания изигра 27 мача във Втора лига.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102005895/fk-krumovgrad-s-vtoro-novo-popalnenie

Волейболистките на България отстъпиха на Тайланд след тайбрек

Националният отбор на България по волейбол за жени отстъпи с 2:3 (23:25, 25:22, 18:25, 25:22, 10:15) гейма на Тайланд в десетия си мач от Лигата на нациите.В Хонконг българките изиграха напълно равностоен мач срещу азиатския тим, но серия от грешки в тайбрека ги лишиха от втора победа в надпреварата.През по-голямата част от първия сет България изостоваше в резултата, но с успешна атака на Мария Йорданова се стигна до изравняване при 23:23. Точно две грешки на Йорданова обаче позволиха на Тайланд да измъкне откриващата част след 25:23.България започна много агресивно във втория гейм и до средата му разменяше водачеството с тима на Тайланд. Серия от 7:1 точки обаче дадоха преднина на българките от 19:15 и след 25:22 резултатът в геймовете бе изравнен.Инерцията от спечеления втори гейм обаче не се задържа, което върна топката в полето на тайландките. Както и в първия гейм, те имаха комфорта да водят през цялото време, а тяхна серия от точки в края му им позволи да го спечелят с 25:18 точки.България отново показа по-добро лице, когато изоставаше в резултата. В четвъртия гейм „лъвиците“ поведоха с 15:8 точки и макар Тайланд да стопи част от изоставането си, до обрат не се стигна. След 25:22 мачът влезе в тайбрек.В него Тайланд поведе с 4:1 точки, но с добра игра на блокада и в атака България изравни при 7:7. Националките дори имаха възможност и да поведат с 8:7, но добър блок на Тайланд позволи на азиатките да поведат с точка при смяната на полетата.Последваха няколко неточни отигравания в българското поле, а смените на Лоренцо Мичели не дадоха никакъв положителен резултат. Така Тайланд спечели мача след 15:10 и се поздрави с третата си победа, с която заема 12-о място в класирането.България е на последната 16-а позиция с едва една победа и само три спечелени точки. За България с 22 точки в мача завърши Мирослава Паскова, а Мария Йорданова и Мария Кривошийска завършиха с по 16 точки.Утре националките играят срещу Бразилия от 8:30 часа наше време.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102005926/voleibolistkite-na-balgaria-otstapiha-na-tailand-sled-taibrek

Лудогорец – ЦСКА София на старта на първенството

Лудогорец и ЦСКА София ще се срещнат още в първия кръг на новия сезон в Първа футболна лига. Мачът е в Разград. Това отреди жребият за сезон 2024/2025 г., изтелен в централата на БФС.Левски ще играе срещу Локомотив (София). Мачът е на стадиона в квартал „Надежда“.Първото за сезона  т. нар. Вечно дерби между Левски и ЦСКА София ще е в осмия кръг, каято „сините“ са символичен домакина. В петия тимът на Станислав Генчев ще гостува на „Хювефарма Арена“ за мач с шампиона.Битката за Пловдив между Ботев и Локо е още във втори кръэг.Новото първенство на България ще се открие в уикенда между 19 и 22 юли, а пролетният дял трябва да стартира между 14 и 17 февруари 2025 година.По програма редовният сезон е в 30 кръга, като всеки отбор ще играе срещу всеки на разменено гостуване. След това тимовете ще бъдат разделени в три групи. Първа четворка, която ще играе за титлата, втора четворка, която ще излъчи участник в баража за последната квота за Европа, както и трета осмица, в която ще се определят изпадащите.От елита ще отпадната 15-ия и 16-ия след втората фаза на шампионата, а 13-ият и 14-ият ще играят бараж.Ето и всички мачове от първия кръг:Черно чморе – ЦСКА 1948Лудогорец – ЦСКА СофияЛокомотив (София) – ЛевскиЧерно море – ЦСКА 1948Септември (София) – БероеЛокомотив (Пловдив) – АрдаКрумовград – СлавияБотев (Враца) – Ботев (Пловдив)Хебър – Спартак (Варна).Жребий за първия кръг във Втора лига  1. Спортист (Своге) – 20. Пирин (Благоевград)  2. Фратрия (Варна) – 19. Добруджа  3. ЦСКА София II – 18. Литекс  4. Спартак (Плевен) – 17. Дунав (Русе)  5. Несебър – 16. ЦСКА 1948 II  6. Лудогорец II – 15. Локомотив (Горна Оряховица)  7. Монтана – 14. Марек  8. Янтра – 13. Етър  9. Миньор (Перник) – 12. Ботев (Пловдив) II10. Беласица (Петрич) – 11. Струмска слава (Симитли).

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102005992/ludogorec-cska-sofia-na-starta-na-parvenstvoto

партньорска публикация От утре светът е футбол! Гледайте УЕФА ЕВРО 2024 по Българската национална телевизия

Броени часове делят зрителите на Българската национална телевизия до началото на европейското първенство по футбол, което ще се проведе от 14 юни до 14 юли в Германия. На 14 юни, петък, специалното студио „Трето полувреме“ започва в 20:30 ч. по БНТ 1 и БНТ 3, като първата част в него ще бъде посветена на страната домакин на шампионата със специален гост Щефан Рьокен, зам.-посланик на Федерална република Германия у нас. Водещият на „Трето полувреме“ във вечерта на откриването Радостин Любомиров ще посрещне също Илия Груев, Станислав Ангелов и вратаря на националния ни отбор Димитър Митов за експертни футболни анализи. Първия мач, между отборите на Германия и Шотландия, ще коментира Стефан Георгиев. Атмосферата от стадион „Алианц Арена“ в Мюнхен, който ще посрещне близо 70 хиляди по трибуните, пряко в ефира на БНТ ще предаде Десислава Францова, а Бюлент Мюмюнов ще покаже цялата палитра от емоции в столицата Берлин. БНТ, както винаги, гарантира на почитателите на футбола богата студийна програма и детайлно отразяване на европейското първенство. След срещата на откриването, още 26 мача ще бъдат излъчвани пряко по БНТ 1 и БНТ 3. Всички общо 51 двубоя ще бъдат излъчвани онлайн на сайта BNTNEWS.BG/SPORT и в приложението BNT NEWS. По време на УЕФА ЕВРО 2024 предаването „Трето полувреме“ ще започва час преди началния съдийски сигнал на мачоветев ефира на БНТ 1 и БНТ 3. В студиото ще бъде отделено внимание на шампионата в социалните мрежи, като най-забавните и интересни видеа, снимки и постове ще бъдат представяни от Андреа Банда Банда. Едни от най-известните български футболисти и треньори ще бъдат ексклузивни гости на двамата водещи на „Трето полувреме“ – Илиян Енев и Радостин Любомиров. Сред звездите са Красимир Балъков, Валери Божинов, Благой Георгиев, Велизар Димитров, Владимир Манчев, Велислав Вуцов, Христо Янев и други. Всеки делничен ден по време на първенството – между 9:10 ч. и 9:30 ч. – ще започва с предаването „Сутрин с УЕФА ЕВРО 2024“. Водещата Тереза Мутафчиева ще представя по нестандартен и атрактивен начин всичко важно, случващо се на шампионата, в компанията на много популярни личности като музиканти, актьори, писатели, инфлуенсъри. „Сутрин с УЕФА ЕВРО 2024“ зрителите на БНТ ще видят също прогнозите на миещата мечка Мишо. Футболният ден по БНТ 1 и БНТ 3 ще продължава с „Днес на УЕФА ЕВРО 2024“ от 11:30 ч. до 12:00 ч. с водещ Иво Бързаков. В предаването ще бъдат обсъждани детайлно предстоящите мачове, но ще намира място и отзвукът след срещите от предишния ден – реакции, коментари, отзиви. УЕФА ЕВРО 2024 по БНТ ще приключва с 30-минутен обзор с начален час 23:55. По традиция БНТ ще предложи на зрителите да участват в играта „Кадър на деня“ с ежедневна награда – официалната топка на шампионата. Мачовете от УЕФА ЕВРО 2024 по БНТ ще бъдат коментирани от осем от най-добрите спортни журналисти с опит в отразяването на големи футболни форуми. От мястото на събитието ще коментират Стефан Георгиев, Никола Ибришимов, Ивайло Ангелов, Илиян Енев, Бюлент Мюмюнов, а от София с коментари ще помагат Иво Бързаков, Калин Гугов и Радостин Любомиров.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102005989/ot-utre-svetat-e-futbol-gledaite-uefa-evro-2024-po-balgarskata-nacionalna-televizia

Българките шести в артистичното плуване на ЕП

Далия Пенкова и Саша Митева заеха престижното шесто място във волната програма от европейското първенство по артистично плуване в Белград, Сърбия.Българският дует записа 166.3292 точки във финала на дисциплината.Златните медали са за нидерландките, а призовата тройка допълниха Великобритания и Израел.Далия Пенкова влезе във финала и на соло, където остана 12-а.Христина Черкезова и Димитър Исаев завършиха седми във финала при смесените дуети с 85.5208 точки. Шампионите станаха испанците с 189.7938.Димитър Исаев ще се включи и в соловата мъжка надпревара.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102006006/balgarkite-shesti-v-artistcihnoto-pluvane-na-ep

Решенията, взети с ВАР, ще бъдат обяснявани на зрителите на Евро 2024

Решенията, които се взимат с помощта на системата за видеоарбитраж (ВАР), ще бъдат обяснявани на зрителите пред телевизорите, както и на тези на стадионите, съобщиха от УЕФА дни преди началото на Евро 2024 в Германия.По трибуните ще се показват обяснения на ситуацията на електронните табла на стадионите, докато подобни графики ще излизат и по време на прякото излъчване. Като пример от УЕФА посочват, че вместо да се дава дузпа за игра с ръка, както казват сегашните обяснения, ще се навлиза в подробности, като се посочват коя ръка, на кой играч и в каква позиция е била, за да се вземе това решение.“Опитваме се да направим процеса по-прозрачен и ясен“, каза изпълнителният директор на УЕФА по съдийските въпроси Роберто Розети. Италианецът добави, че футболистите и треньорите на отборите вече са запознати с новите инструкции при употребата на ВАР и промените, които ще бъдат направени. Той допълни, че ще се използва изкуствен интелект при обработването на ситуациите, за да може решенията да се взимат много по-бързо.Европейското първенство се открива в петък в Мюнхен с мача между Германия и Шотландия.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102006036/resheniata-vzeti-s-var-shte-badat-obasnavani-na-zritelite-na-evro-2024

Волейболният Левски се подсили с кубинец

Шампионът на България по волейбол за мъже Левски София привлече в състава си кубинеца Ливан Осориа, съобщиха от клуба.Опитният централен блокировач, който има мачове за националния отбор на родината си, ще подсили състава на „сините“ след напускането на бразилеца Майкон Морейра, който преминава в гръцкия Фоиника Сирос.30-годишният волейболист игра за чешкия АЕРО Одолена Вода през последния сезон, състезавал се е още в кубинското, във френското и в аржентинското първенство. С екипа на Куба Осорио се е изправял срещу българския национален отбор.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102006052/voleibolniat-levski-se-podsili-s-kubinec

Рекорден награден фонд на Уимбълдън

Най-големият тенис турнир на трева в света – Уимбълдън, ще бъде с рекорден награден фонд тази година, обявиха организаторите.Парите, които ще спечелят участниците, се увеличават с 11,9 процента спрямо миналата година, като сумата достига до 50 милиона лири. Това е с 5,3 милиона лири повече спрямо 2023 година.Победителите в турнира на сингъл при мъжете и при жените ще получат чекове за 2,7 милиона долара, докато само за участие в първия кръг на основната схема ще се взимат по 60 000 лири.Турнирът „Уимбълдън“ на кортовете в „Ол Инглън Клъб“ в Лондон ще се проведе от 1 до 14 юли.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102006105/rekorden-nagraden-fond-na-uimbaldan

Весела Димитрова: Най-опасните ни конкуренти са всички участници в олимпийските игри

Националният ансамбъл по художествена гимнастика ще участва на Световната купа в Клуж-Напока (Румъния) от 12 до 14 юли и ще проведе едноседмичен лагер в Париж преди олимпийските игри, който ще започнат на 26 юли. Това обяви на пресконференция старши треньорът на тима Весела Димитрова.Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева получиха наградата за отбор на месец май, след като защитиха европейската си титлата в многобоя на шампионата в Будапеща (Унгария) след две много силни изигравания на композициите си. Димитрова пък взе приза за треньор номер 1 на месеца за десети път.Ансамбълът получава отличието за рекорден 27-и път от 2001 година насам, откакто е основана анкетата на пресклуб „България“. Тимът получи 12 гласа, а Димитрова има 6 вота от спортните редакции.

play
pause
stop
mute
unmute
max volume

Автор: Кръстина Иванова – Източник : https://bnr.bg/post/102006118

Един Терзич напусна Борусия (Дортмунд)

Старши треньорът Един Терзич напуска поста си начело на Борусия (Дортмунд), съобщиха официално от германския футболен клуб.41-годишният специалист, който спечели Купата на Германия с Борусия през 2021 година, завърши на второ място в Бундеслигата през 2023-а и достигна финала в Шампионската лига през 2024-а, пожела прекратяването на договора си незабавен ефект. Ръководството прие подадената оставка след съвместна дискусия.“Скъпи, фенове на на Борусия Дортмунд, въпреки че ме боли в момента, бих искал да ви информирам, че напускам клуба днес. За мен беше огромна чест да мога да водя този невероятно клуб до успех в турнира за Купата на страната и до финал в Шампионската лига. Поисках среща с отговорните фигури след финала на „Уембли“, защото след 10 години с Борусия, включително 5 години в треньорския екип и две и половина години като старши треньор, чувствам, че предстоящият нов стар трябва да бъде съпроводен с нов човек край страничната линия“, коментира Терзич в официално изявление.“Всеки, който ме познава знае, че по време процеса по взимане на решение в последните няколко седмица, в мен туптяха две сърца. Но дори след интензивните разговори, моето генерално усещане не се промени. Винаги ще желая на Борусия само най-доброто и не казвам сбогом, а довиждане“, добави Един Терзич.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102006120/edin-terzich-napusna-borusia-dortmund

Алекс Грозданов ще играе в Полша

Полският волейболен Богданка ЛУК (Люблин) привлече капитана на националния отбор на България Алекс Грозданов, съобщиха от клуба.В текста за българина се споменава, че той е започнал кариерата си още като тийнейджър в италианската Серия А, като през последните два сезона игра под ръководството на българския треньор Радостин Стойчев във Верона.През 2022 година Алекс Грозданов бе в Монца, с който спечели Купата на ЦЕВ.От Богданка изтъкват, че Грозданов е бил един от най-добрите блокировачи с Италия и че завършва успешно 60% от атаките.Алекс Грозданов бе избран за капитан на България от новия селекционер Джанлоренцо Бленджини и има 59 точки за отбора в Лигата на нациите в 8 мача до момента – 36 от атака и 20 успешни блокади.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102006154/aleks-grozdanov-shte-igrae-v-polsha

Белослава Кръстева завърши 11-а на световното за девойки

Белослава Кръстева завърши на 11-о място на световното първенство по шахмат за девойки до 20 години, което се проведе в индийския град Гандинагар, щата Гуджарат.Българката, която през миналата година спечели бронз в същата възраст в Мексико, приключи с актив от 7 точки.В последния кръг Кръстева игра на първа маса с индийката Дешмух Дивия, но загуби, а Дивия стана шампионка с 10 точки от възможни 11. Втора с 9,5 точки остана арменката Мариам Мкртчян, а трета с 8,5 точки е Ая Алахвердиева от Азербайджан.На световното първенство в Гандинагар участие взеха общо 99 шахматистки.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102006173/beloslava-krasteva-zavarshi-11-a-na-svetovnoto-za-devoiki

Наоми Осака и Кеи Нишикори ще участват в Париж

Бившата номер 1 в световния тенис Наоми Осака ще може да участва на олимпийските игри в Париж, като тенис турнирът ще се проведе от 27 юли до 4 август във френската столица, предаде АФП, като се позовава на Японската федерация по тенис. Там ще играе и сънародникът ѝ Кеи Нишикори.“Ще се радвам да играя, ако ми позволят“, каза четикратната шампионка от турнира от Големия шлем на 13 април в Токио.26-годишната Осака запали олимпийския огън на Игрите в Токио през 2021-ва, където беше елиминирана в третия кръг на турнира.Японката бе извън кортовете от края на 2022 година за 15 месеца, като това бе период, в който тя роди дете. Осака се върна в състезателен режим от месец януари. Тя беше извън първите 800 в ранглистата на WТА, но вече е на 125-о място.Въпреки задното си място в световната йерархия на тениса, Международната федерация по тенис даде разрешение на японката да играе на Олимпийските игри заради правилото на защитен ранкинг, от който се възползват състезатели, които са били дълго извън тениса поради различни причини, както и в качеството си на шампион от Големия шлем.При мъжете ще участва и 34-годишният Кей Нишикори, който беше номер 4 в света, но сега е на 286-а позиция в АТР заради серия от контузии. Той също се възползва от защитения ранкинг. 

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102006193/naomi-osaka-i-kei-nishikori-shte-uchastvat-v-parij

Орангутанът Валтер предрече успех на Германия на старта

Домакинът на европейското първенство по футбол Германия ще спечели минимална победа срещу Шотландия в мача на откриването в петък вечер, прогнозира оракулът на тазгодишния шампионат – орангутан от зоологическата градина в Дортмунд.Валтер, на 35 години, не е новобранец в прогнозирането на изхода на футболни мачове. Той изпълняваше същата роля на последните европейско и световно първенство, както и по време на германските и континентални турнири. Днес пред Валтер бяха поставени две кофи, увити с шал на Германия и шал на Шотландия.“Валтер спря пред кофите и се вгледа внимателно. Първоначално той тръгна решително към германската и я взе, така че смятам, че Германия ще спечели. След това обаче той отиде и при шотландската. Най-вероятно шотландците ще имат шанс до края“, заяви говорителят на зоологическата градина Марсел Щавинога, цитиран от агенция Ройтерс.Евро 2024 започва в петък в Мюнхен и Германия е категоричен фаворит в мача срещу Шотландия.Валтер е сред редица популярни създания, които са правили прогнози по време на големи футболни турнири. Обикновено пред тях се слагат две кофички с храна, обозначени по някакъв начин с цветовете на двата отбора.Най-популярният оракул бе октоподът Паул, който живееше в аквариум край германския град Оберхаузен. Неговата известност нарасна значително по време на световното първенство през 2010 година, където той позна крайния изход на седемте мача на Германия. 

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102006209/orangutanat-valter-predreche-uspeh-na-germania-na-starta

Нури Шахин ще бъде треньор на Борусия (Дортмунд)

35-годишният бивш турски национал Нури Шахин ще бъде новият старши треньор на германския Борусия Дортмунд, твърди вестник Bild. Финализирането на сделката остава само формалност, а представителите му са в Дортмунд, за да уточнят последните детайли по срока на договора и финансовите параметри. Шахин, който е роден в Германия и прекара голяма част от състезателната си кариера като футболист на Борусия Дортмунд, бе привлечен в щаба на досегашния старши треньор Един Терзич в края на миналата година заедно с друг бивш играч на тима Свен Бендер. Ръководството на Борусия обяви преди часове раздялата с Терзия. Нури Шахин е определян като тактически експерт, добър мотиватор и на него се отдава ключова роля при класирането на тима от Дортмунд за финала в Шампионската лига. Очаква се той да продължи да работи в екип със Свен Бендер и да има важна роля при трансферите през лятото. На фона на треньорската рокада в клуба, друг местен вестник Ruhr Nachrichten обяви, че защитникът Матс Хумелс няма да получи предложение за нов договор. 35-годишният Хумелс изигра силен сезон, но в последните седмици се заговори за влошените му отношения с Терзич, а самият той все още не е коментирал какво е решението за бъдещето му.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102006371/nuri-shahin-shte-bade-trenyor-na-borusia-dortmund

Пуснаха руските тенисисти на олимпиадата в Париж

Международната федерация по тенис (ITF) разреши на руски състезатели да участват на Олимпийските игри в Париж, съобщи за ТАСС президентът на руската федерация Шамил Тарпищев. „Получихме отговор от ITF. Всички, които се класираха за Олимпиадата след Откритото първенство на Франция, бяха допуснати до участие“, каза Тарпищев. Той добави, че осем руснаци ще се състезават на Игрите на сингъл: Даниил Медведев, Андрей Рубльов, Карен Хачанов, Роман Сафиулин, Дария Касаткина, Людмила Самсонова, Екатерина Александрова и Мира Андреева. На 6 март ITF разреши на руски и беларуски спортисти да участват в Олимпиадата с неутрален статут. В турнира на сингъл ще участват по 64 играчи при жените и при мъжете. 56 тенисистки ще бъдат избрани въз основа на ранглистата на Асоциацията на професионалистите професионалисти (АТП) и Женската тенис асоциация (УТА), както и участие в турнирите Купа „Дейвис“ и „Били Джийн Кинг къп“.   Олимпийските игри в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102006375/pusnaha-ruskite-tenisisti-na-olimpiadata-v-parij

Виктория Томова ще играе на четвъртфиналите във Валенсия

Първата ракета на България Виктория Томова се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис на клей от категория WТА 125 в испанския град Валенсия с награден фонд 100 хиляди евро. Поставената под номер 1 в схемата Томова победи рускинята Оксана Селехметева със 7:5, 2:6, 6:1 за 1:55 часа. Българката направи обрат от 1:4 до 7:5 в първия сет, след като взе подаването на съперничката си в 11-ия гейм. Във втората част рускинята стигна до три пробива и след 6:2 изравни резултата. В решителната трета част Томова доминираше изцяло, даде само гейм на Селехметева и без проблеми затвори мача. В спор за място на полуфиналите българката, която заработи 27 точки за световната ранглиста и 3020 евро, ще играе с осмата в схемата Дария Семенистая (Латвия). 69-ата в световната ранглиста Томова е спечелила единствената среща между двете в Бостад (Швеция) през миналата година с 6:1, 6:4.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102006387/viktoria-tomova-shte-igrae-na-chetvartfinalite-vav-valensia