Архив на категория: Спорт

Писмо на НОК на Украйна, относно недопускането на спортисти от Русия и Беларус

НОК на Украйна изпрати на ръководителите на НОК и международните федерации правна обосновка, относно недопускането на спортисти от Русия и Беларус до международни състезания

Националният олимпийски комитет на Украйна изпрати писмо до президентите и генералните секретари на Националните олимпийски комитети, както и международните федерации по олимпийски спортове, в което се очертават правните аспекти на въпроса за защитата на правата на човека и примери от съдебната практика по този въпрос. В същото време Украйна отново призова всички да се обединят, за да продължи Препоръката на Изпълнителния комитет на МОК от 28 февруари 2022 г. за отстраняването на руски и беларуски спортисти от участие в международни спортни състезания.

В писмото се посочва, че интересите на организаторите на спортни състезания за безпрепятственото им провеждане и гарантиране на  безопасността на всички участници, както на спортистите, така и на публиката, надделяват над правото на руски и беларуски спортисти да участват в спортни състезания. А това е правен аспект, който не дискриминира по никакъв начин правата на последните.

Представеният правен анализ на ситуацията се основава на съдебната практика на Спортния арбитражен съд и Европейския съд по правата на човека, което дава право да се каже, че „докладът на специалните докладчици на ООН, послужил като основа за преразглеждане на позицията на МОК, не взе предвид поне съответната съдебна практика на CAS и ЕСПЧ, пренебрегна засегнатите права и обстоятелствата, произтичащи от руската агресия срещу Украйна. Поради това е неприемливо фрагментираните и необосновани заключения на специалните докладчици на ООН да служат като основа за всяко по-нататъшно решение на МОК“, се казва в писмото.

Украйна за пореден път призова световната спортна общност да разшири дефинираните по-рано ограничения за представители на страни-агресори в международни състезания. Въпреки това, в случай че МОК вземе решение да разреши участието на руски и беларуски спортисти в международни състезания, всички членове на Изпълнителния комитет на МОК трябва да поемат лична отговорност за всички последствия от такова решение, включително отговорност за безопасността на всички участващи спортисти и публика и възстановяването на световния мир.

Потенциалните конфронтации и произтичащите от тях опасения за безопасността се подсилват от факта, че от февруари 2022 г. повече от 200 украински спортисти и треньори са загинали или на бойното поле, или от безразборни атаки на врага срещу цивилни, докато много руски и беларуски спортисти представят армейски спортни клубове, или притежават военни звания в руската армия, която продължава да нанася непоправими щети на Украйна, включително на нейната спортна система.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

На държавни служители в Нидерландия е забранено да използват TikTok

На холандските държавни служители е забранено да използват китайското видео приложение TikTok на служебните си телефони. Това се посочва в писмо от държавния секретар Александра ван Хафелен, според Нидерландската корпорация за радио и телевизия (NOS).

В краткосрочен план телефоните, които държавните служители получават от правителството, ще бъдат настроени така, че на тях да могат да се инсталират само предварително одобрени приложения.

Нидерландската корпорация за радио и телевизия отбелязва, че в страната има 140 000 държавни служители, но не е напълно ясно колко от тях използват предоставените им телефони.

Нидерландското правителство посочва, че по въпроса с TikTok следва съвета на разузнавателната служба AIVD, която казва, че има повишен риск от шпиониране за всички приложения, създадени в страни, които „изпълняват кибер програми, насочени срещу Нидерландия и интересите на Нидерландия.”

Нидерландия следва други европейски страни, които обявиха мерки срещу TikTok.

По-рано този месец Обединеното кралство и Белгия обявиха забрана за китайското приложение.

В САЩ има забрана за TikTok за служители на федералното правителство, но тази мярка е приложена и на други нива на управление.

На 17 март парламентът на Нова Зеландия забрани на своите депутати да използват китайското приложение TikTok на официални мобилни телефони.

По-рано в Китай коментираха, че Съединените щати се страхуват от “обичайното приложение” за младите хора. Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин изрази пък изненада от забраната на TikTok в Съединените щати.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Кабинетът предлага Илиана Раева да бъде удостоена с орден „Стара планина“

Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България за награждаване на Илиана Раева с орден „Стара планина“ първа степен за изключително големите й заслуги към Република България в областта на спорта. Предложението за награждаване е на министъра на младежта и спорта Весела Лечева.

Решението беше прието в деня, в който Раева празнува своята 60-а годишнина, съобщиха от пресцентъра на Министерството на младежта и спорта.  

В мотивите за предложението се казва, че пътят на Илиана Раева е осеян с множество победи – като гимнастичка, като треньор, като създател на първия частен спортен клуб по художествена гимнастика и шампиони, като треньор и старши треньор в националния отбор по художествена гимнастика, а по-късно и като член на Управителния съвет, председател на треньорския съвет и председател на Управителния съвет на БФХГ. 

Постиженията в състезателната й кариера са: 

6-то място многобой на Световно първенство в Мадрид през 1978 г.; 

4-то място многобой, 2-ро място финал топка, 1 -во място и световна титла на бухалки на Световно първенство в Лондон през 1979 г.; 

1-во място многобой – абсолютен европейски шампион, 1-во място финали на въже, обръч, бухалки и 2-ро място финал лента на Европейско първенство в Амстердам през 1980 г.; 

2-ро място многобой, 2-ро място финал обръч, 3-то място финал въже и

2-ро място финал лента на Световно първенство в Мюнхен през 1981 г.; 

3-то място многобой, 3-то място финал въже, обръч, бухалки и лента на Европейско първенство в Ставангер през 1982 г.; 

4-то място многобой, 2-ро място финал обръч и бухалки и трето място финал въже на Световна купа в Белград през 1983 г. 

Треньорската си кариера Илиана Раева започва в „Клуб по художествена гимнастика „Левски“ гр. София, след което през 1993 г. основава „Клуб по художествена гимнастика „Илиана“, като състезателите на клуба до днес са многократни шампиони на България в различни възрасти и неизменно присъстват в съставите на националните ни отбори по художествена гимнастика. 

Като старши треньор на националния отбор по художествена гимнастика ансамбъл жени печели бронзов медал от Олимпийските игри в Атина през 2004 г., Световна титла от Световното първенство в Монпелие през 2011 г., 5-то място на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. 

През 2012 г. г-жа Раева е избрана за председател на БФХГ. Докато БФХГ е под нейно ръководство, българският национален отбор по художествена гимнастика завоюва многобройни медали от Световни, Европейски първенства и Световни купи, става многократен носител на световната купа, завоюва абсолютна европейска титла в отборното 2022 г., абсолютна световна титла на ансамбъл жени 2013 г. и 2022 г. 

През 2016 г. националният отбор по художествена гимнастика печели бронзов медал на Олимпийските игри в Рио, а през 2021 г. завоюва историческия първи златен медал на Олимпийските игри в Токио. Ръководена от Илиана Раева, БФХГ е организирала 12 световни купи, 12 международни турнира, две световни първенства /през 2018 г. и 2022 г./ и едно европейско първенство /през 2021 г./ на територията на Република България. 

Награждаването на Илиана Раева е огромно признание за приноса й за развитието на спорта художествена гимнастика в страната ни, както и за издигането на престижа на България сред международната общност.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Нападнаха бившия финансов министър от “Сириза” Янис Варуфакис в Атина

Бившият гръцки финансов министър от Сириза Янис Варуфакис е бил нападнат от група неидентифицирани лица пред ресторант в централен атински квартал, съобщи гръцкото издание „Катимерини“.

Според първоначалната информация те се приближили към него, докато настоящият депутат и генерален секретар на лявата партия МеРА25 бил в ресторанта. След това те го предизвикали и един от нападателите го ударил в лицето.

Варуфакис е приет в болница в гръцката столица, където е диагностициран със счупена носна кухина и ще му бъде поставена шина.

Гръцкият политик Янис Варуфакис е бил нападнат и бит пред ресторант в столицата Атина около 21:30 часа в петък, съобщи и Greek reporter. Той е бил атакуван от петима.

Според съобщението на болницата, той има счупен нос, причинен от ритници по лицето, както и други натъртвания и охлузвания от нападението.

Нападението беше осъдено от всички политически партии. В изявление гръцкият правителствен говорител отбеляза, че “в нашата демокрация няма място за тормоз и не се толерира никаква форма на насилие”, като добави, че полицията “ще направи всичко необходимо, за да изправи извършителите пред съда”. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Ирина Винер е отстранена от международни състезания за две години

Президентът на руската федерация по художествена гимнастика с наказание от дисциплинарната комисия към ФИГ

Дисциплинарната комисия на Фондацията по етика (GEF), независим дисциплинарен орган към Международната федерация по гимнастика (ФИГ), отстрани ръководителя на Всеруската федерация по художествена гимнастика и главен треньор на руския национален отбор за две години.

Винер няма право да участва в състезания или да бъде акредитирана в каквато и да е роля в международни състезания, включително като треньор, ръководител на делегация или друга официална роля на което и да е събитие на ФИГ за период от две години, се казва в изявлението.

Отстраняването на Винер е свързано с нейни публични изявления след Олимпиадата през 2020 г. в Токио, които бяха счетени за обидни и нарушаващи правилата на Международната федерация по гимнастика.

В Токио 2020 година беше нарушена двадесетгодишната хегемония на руските гимнастички в индивидуалния многобой и при ансамблите. Сочените за фаворити Дина Аверина  и руският ансамбъл останаха на второ място на олимпийския турнир.

Линой Ашрам от Израел триумфира с титлата в индивидуалната надпревара,  а българките спечелиха олимпийските златни медали при ансамблите. Това отприщи вълна от недоволство и критика срещу съдийството от страна на Винер, нейни бивши възпитанички, публични лица и политици в Русия.

Българският ансамбъл със златните медали в Токио

Друга причина за отстраняването е недопускането на рускинята  Наталия Кузмина до изборите в Техническия комитет към ФИГ през 2021 г. Кузмина беше президент на Техническия комитет и пряко отговаряше за съдийството на олимпийския турнир.

Винер я обвини, че е работила против интересите на страната си, вследствие на което оттегли кандидатурата й за втори мандат в Техническия комитет на ФИГ. Последва жалба от страна на Кузмина до независимата етична комисия.

GEF припомня, че Винер е получила предупреждение през 2008 година за публични изявления, нарушаващи етичните правила на ФИГ, във връзка с  резултатите от световния шампионат през 2007 година, когато украинката Анна Бессонова спечели абсолютната титла.

Двугодишната дисквалификация на Винер ще започне след премахване на санкциите съм руските гимнастички, свързани с войната в Украйна.

Решението на етичната фондация идва само два дни, след като ФИГ излезе с изявление, че се удължават мерките, въведени миналата година, според които руски и беларуски спортисти и официални лица, включително съдии, нямат право да участват в състезания на ФИГ до следващо нареждане, заради продължаващата руска инвазия в Украйна.

Не закъсняха реакциите от страна на руската спортна общественост.  Треньорката по фигурно пързаляне Татяна Тарасова заяви: “Това е извън границите на разума. Те дори не знаят какво да правят с нас, как да победят руснаците. Това са истински санкции!“

Спортният адвокат Анна Анцелиович обясни пред РИА Новости: “Винер има право да обжалва решението пред Апелативната комисия и след това ще бъде възможно да се обърне към Спортния арбитражен съд (CAS). Полето на дейност за оспорване на това решение е доста широко. Трябва да се разбере, че всякакви случаи на нарушаване на етиката са доста субективни. Така Винер има възможност да постигне отмяна на различни нива”, каза адвокатката.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]