Архив на категория: България

Борислав Сандов: Протестиращите изнудват България да нарушава европейските правила и да ощетява гражданите

Намираме се в климатична криза, а това, което се случва у нас е недопостимо. Учудващо е, че хора, ангажирани във въглищните централи, по този начин ...

Константин Павлов – Комитата: Строителните правила в България са прекалено либерални (част І)

Константин Павлолв

Ако в кметството се появи човек с изрядни документи, неиздаването на разрешение за строеж е наказуемо. Борисовата градина не е в радостно състояние, защото нейният ПУП се бави повече от 5 години. За да решават важни проблеми, районните кметове трябва да имат повече свобода на действие и самостоятелност

Разрешенията за строеж не се случват нито по хрумване на главния архитект, нито на кмета. Законът работи по следния начин. Ако в кметството се появи човек с изрядни документи, неиздаването на разрешение за строеж е наказуемо. Дори главните архитекти искрено да не одобряват някои проекти, те подлежат на съдебна отговорност, ако не издадат разрешение за строеж, при наличие на редовни документи. Системното решение е да има реформа на строителните правила, които в България са изключително либерални. И позволяват строителството при неизградена инфраструктура да е законно.

Това заяви във видео интервю за СТУДИО БАНКЕРЪ кметът на столичния район „Лозенец“ Константин Павлов – Комитата.

Още от интервюто:

Какво получават „нашите“ и какво е отредено за „вашите“ кметове в районите на София?

Вярно ли е, че една от най-строго пазените тайни в София са правомощията на районният кмет, назначените от него гл. архитект и директор на „Инженерна инфраструктура, благоустройство, екология и контрол по строителството“?

Как, защо и по какви критерии само за периода 2020- 2023, гл. архитект на район „Лозенец” е издал разрешения за строеж в размер на 145 987,21 кв.м. разгърната площ, при липсата на изградена пътна инфраструктура, включваща пътни, тротоарни настилки, канализация и улично осветление?

Защо публична информация за състоянието на уличен водопровод в м. „Кръстова вада“,  и дадена едва след като общината е осъдена за това?

На какво се дължи лошото състояние на детските площадки в столичния район „Лозенец“?

Вижте други събеседници в СТУДИО БАНКЕРЪ

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Костанца Рангелова за въглищната индустрия у нас: Няма да има брюкселски диктат, но проблемът е много политически 

Дълги години си прехвърляхме топката, заравяхме си главата в пясъка и не се говореше въобще затова какво представлява справедливия преход, как трябва ...

ПП-ДБ: Службите трябва да бъдат реформирани и заради Шенген

Службите трябва да бъдат реформирани. Това е важна стъпка към влизането на България в Шенгенското пространство до края на годината. Това каза на брифинг в Народното събрание съпредседателят на ПГ “Продължаваме промяната-Демократична България” Кирил Петков по повод законопроектите за реформи в службите, внесени днес в Народното събрание.

Петков посочи, че по време на срещите му с австрийски политици те са казали ясно, че най-големият въпрос, свързан с тяхното вето над влизането на България в Шенген, са сигурността на миграционните потоци, сигурността на границите, информационната сигурност.

“Аз знам от министър-председателя, че те правят всичко възможно да убедят нашите австрийски и нидерландски партньори, че сме готови за Шенген, но това, което ние разбираме, е, че тази отговорност не е само на правителството, тя е и на Народното събрание. Ето защо днес входираме законите за реформа в службите за сигурност”, обяви Петков.

“Целият български народ знае, че службите за сигурност трябва да бъдат реформирани и доверието към тях трябва да бъде повишено. Ето защо тези два закона бяха входирани в Народното събрание”, добави той.

“Колегите от ГЕРБ в момента показват непълна готовност да подкрепят законите. Надявам се да преразгледат това тяхно виждане. Надявам се, че Шенген е толкова голям приоритет за тях, колкото и за нас. Ние не можем да чакаме повече. Знаете, че още в начаолото обявихме, че един от големите приоритеи, за да подкрепим заедно това правителство, беше влизането ни в Шенген. Също се надявам да не се изчаква ротацията, за да можем да придвижим въпроса за Шенген, защото идват европейски избори, идват изборите в Австрия. Ние не можем да чакаме повече. Готови сме да продължим разговорите с тях и се надяваме да ги убедим, че приоритетът “Шенген” приоритетът “сигурност” и проиоритетът “реформи в българските служби” вървят ръка за ръка”, заяви съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ.

Длъжни сме да предприемем всички действия, за създадем всички условия, така че влизането на България в Шенген да се случи по най-бързия начин, посочи съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

Атанасов заяви, че законопроектите касаят промяна в начина, по който се управляват отделните звена, а този въпрос бил обсъждан неколкократно.

“На този етап този законопроект за сливане на службите не го внасяме, защото няма подкрепа, но не се отказваме от него – да има един разузнавателен орган”, уточни съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ.

“Но не се отказваме от този приоритет и се надяваме в близко време да убедим и ГЕРБ, и ДПС и останалите политически сили, за да получим подкрепа, защото това също е много важна стъпка за създаване на единен разузнавателен орган – от едно место да се получават задачите”, обясни той.

Той посочи, че по отношение на назначения в службите трябва да се спазва политически неутралитет.

„Недопустимо е председатели на специални служби да изразяват политически позиции. Всички ние сме за това политическите лидери да не се занимават с прякото управление на службите за сигурност. МС е този, който трябва директно да управлява системата за сигурност и да изисква периодично обратен доклад. В това отношение има дефицит, който трябва да бъде компенсиран през Съвета за сигурността към МС “, подчерта Атанасов.

Той подчерта, че по Конституция МС осигурява обществения ред и националната сигурност. Атанасов посочи, че президентът назначава генералитета.

Според Петков месец декември е важен, защото тогава се събират европейските ни партньори и предстои да се вземе решение за влизането ни в Шенген. „Не увеличим ли доверието в службите ни за сигурност, намаляваме нашите шансове“, смята той. Той коментира, че се надява ГЕРБ да припознаят Шенген като основен приоритет.

Промените в двата закона –  за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност и за Националната служба за охрана, предвиждат да се промени механизмът за назначаване на ръководители на службите за сигурност – като освен за Военното и цивилното разузнаване, това да важи и за ДАНС, ДАТО и НСО. Сега те се предлагат от правителството, а президентът издава указ. Идеята е те да се предлагат от правителството, както и досега, но да се избират от парламента след публични изслушвания в комисии, а не както от досега – да се назначават с указ от президента.

Изключение се прави за служба „Военна информация“, като се допускат две възможности – когато директорът е цивилен и когато е военен, назначаването ще се прави по различен начин – с гласуване в парламента в единия случай, и с указ на президента, в другия.

„Най-добрият начин да се разрешават проблемите е да се седне на една маса. Както земеделците го направиха, така и те (миньори и енергетиците – бел.ред.) трябва да го направят. Тук трябва да се седне между правителство и протестиращи“, каза Петков по повод протестите на енергетиците и миньорите и посочи, че срещите с отделни политически партии няма да доведат до решаване на проблема. 

„Нека двете страни седнат на една маса възможно най-скоро“, препоръча той.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Гранични полицаи задържаха 9 кг наркотици в колата на дрогиран шофьор без книжка на ГКПП „Капитан Андреево“

Шофьорът, 38-годишен чужд гражданин от иракски произход, пристигнал на 29 септември вечерта на пункта за  влизане в страната. Граничните полицаи ...

ПП-ДБ предлагат нов механизъм за назначаването на ръководствата на службите, настояват за създаване на единен разузнавателен орган в страната

“Продължаваме промяната-Демократична България" представиха своя законопроект за реформа на службите. От втората политическа сила предлагат нов ...

За пример: Българска община отпуска средства за новородено дете според степента на образование на родителите

Община Благоевград изплати 71 200 лева еднократна помощ за новородени деца. Средствата бяха преведени по сметките на 65 семейства, отговарящи на ...

Васил Велев за въглищните централи: Решения могат да намерят, но част от тях са в Брюксел, където имаме много слаба позиция

Има два много важни въпроса. Единият е с какво и в какъв график се заменят въглищните централи? Защото не може вятърът и слънцето да замени базови ...

Броят на протестиращите на АМ „Тракия“ се увеличава, движението по обходните маршрути е натоварено

Продължават блокадите на миньори и енергетици на ключови пътни артерии в страната - на магистрала "Тракия" при Стара Загора, на магистрала "Струма"...

източник : econ.bg - Новини

Васил Велев, АИКБ: Изпуснахме много възможности за право за държавна помощ за въглищни централи след 2025 година

Става дума за един преход, който трябва да бъде добре разяснен на хората и трябва да бъде всъщност договорен с тях. Ние много се забавихме с ...