Архив на категория: Икономика

OKX ще премахне няколко двойки за спот търговия

Време за премахване 4 Януари, 2024, 8:00-8:30 am UTC

KSM-USDC, FLOW-USDC, JST-USDC, KNC-USDC, ANT-USDC, FSN-USDT, ZKS-USDT, CAPO-USDT, CVP-USDT;

Време за премахване 5 Януари, 2024, 8:00-8:30 am UTC

XMR-BTC, XMR-ETH, XMR-USDT, XMR-USDC, DASH-BTC, DASH-USDT, ZEC-BTC, ZEC-USDT, ZEC-USDC, ZEN-BTC, ZEN-USDT

Отвори врати първата Академия за овчари

Автохонните породи животни са нашето живо национално богатство

Традиционните местни породи домашни животни са част от биоразнообразието и ценен местен генофонд. Днес автохонните породи животни в България са редки и изчезващи, а все по-малко са стопаните, които ги отглеждат.

Каракачанската овца, която се отглежда по нашите земи от времето на траките, е устойчива към сурови климатични условия, към болести и инфекции и има силен имунитет.  Заедно с планинската дългокосместа коза, двете автохонни породи играят важна роля в поддържането на баланса на екосистемите в планинските райони у нас. Съществуването им днес е белег за  опазването на националните съкровища на генетичното разнообразие, а съхраняването им е заслуга на неколцина. 

Въпреки климатичните промени или може би точно заради тях, в най-тежкия за отглеждане на животни сезон лято, е радостен фактът, че в България отвори врати първата Академия за овчари, като събра заедно хора, желаещи да изучат овчарската професия и искат да възстановят забравени традиционни практики, както и да усвоят нови знания при отглеждането на животни според старите български обичаи.

Първият сезон на Академията е за всички, които имат нужда да се докоснат до живия живот в планината, да спят под звездите и както се казва в народните приказки „да пият жива вода от извора“.

Всеки от четирите обучителни сезона в Академията за овчари „По Тодорови кошари“ предвижда запознаване с историята на автохонните породи у нас, направа на кошари, пашуване и доене на животните, почистване на пасища и усвояване на традиционни практики в животновъдството.

Над 20 кандидат-овчари и 8 деца участват в първия сезон на Академията и активно се включват в отглеждането на смесено стадо от две автохтонни породи – каракачанска овца и планинската дългокосместа коза.

Инициаторите на Академията предвиждат и практика в опазването на живото национално богатство – автохонните породи, чиито днешни представители носят белезите на дивите свои предшественици, запазили по естествен път най-ценните им качества и породни характеристики. Доказано на терен, те не само оцеляват при трудни условия, но и дават необходимото количество истинска и ценна храна за нас хората.