Архив на категория: Икономика

Новите икономически министри скочиха амбициозно в новите си длъжности

Министерски съвет

България вече има своето 102-ро правителство, което е с премиер Николай Денков. На шефското място в основните икономически министерства – на икономиката и индустрията, на иновациите и растежа, на транспорта и съобщенията, на регионалното развитие и благоустройството, на енергетиката, на земеделието  и храните, на туризма, има нови лица. Всички те обявиха амбициозни цели за постигане в своето министерско битие при приемане на поста от колегите си в служебното правителство.

Въвеждането на зелен транспорт

ще бъде сред водещите ми приоритети,  заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков, който наследява Христо Алексиев. Работата по плана за оздравяване на „Български пощи“ ЕАД и изпълнението на Проектите по плана за възстановяване и устойчивост са другите важни задачи пред новия му екип. Георги Гвоздейков подчерта, че е важно бързо да бъдат решени въпросите с обжалваните поръчки за доставка на нов подвижен състав за железопътния транспорт. „Това, което е направено, ще бъде продължено и надградено. Най-важното е максимално бързо да покажем резултати, които са важни за хората“, коментира той. 

Ще продължа всички добри практики и политики, които са стартирани и

ще работя за предвидимост на бизнеса и хората.

Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който прие управлението от служебния министър Никола Стоянов.

„Основен приоритет за мен е надграждане на добрите резултати в икономическия сектор, които бяха постигнати през миналата година“, посочи министър Богданов. Той подчерта, че компаниите трябва да имат спокойствие, за да се гарантира ръст на инвестициите и да се минимизира ефектът от очакваната рецесия на европейско ниво. „Преките чуждестранни инвестиции за първото тримесечие на годината отчитат ръст от над 10 на сто в сравнение със същия период на миналата година и за мен е много важно да създадем всички предпоставки за подобряване на тези резултати“, коментира министър Богданов.

Той допълни още, че е отборен играч и ще разчита на експертизата на администрацията в Министерството на икономиката и индустрията за постигане на всички набелязани цели.

„Търпимостта е правилното решение за изградените с нарушения пътища.

Добре е да съставим всички документи, които да ни дадат увереност, че те са годни за експлоатация“. Това каза новият министър на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, който прие поста от своя предшественик арх. Иван Шишков.

„Регионалната политика стои в основата на целия икономически прогрес на държавата. Политическото говорене трябва да е малко, а технократското трябва да преобладава. Възнамерявам да продължа линията на работа на своя предшественик по търсене на решенията, които полезни за обществото“, каза още министър Цеков. Той изрази своята удовлетвореност от съвместната си работа с арх. Шишков и напомни, че е имал възможността да работи с него в Народното събрание.

Регионалният министър обясни, че в първата седмица фокус за него ще бъде да се запознае с отчета за работа на министерството в мандата на служебното правителство и с най-належащите за разрешаване проблеми.

“Ставайки държавник, променям ролята си, но мисията остава същата.

Включвам се в това правителство с ясното съзнание за ключовия исторически момент, в който се намира страната ни. Вярвам, че с опита си ще помогна духът на сътрудничество и отворено мислене да „зарази“ още по-широко България.” Това отбеляза новоизбраният министър на иновациите и растежа Милена Стойчева, когато прие поста от Александър Пулев.

„Оставяме активиран ресурс от 820 млн. лв. под формата на отворени за кандидатстване от предприятията процедури по Плана за възстановяване, което е 82 на сто от целия ресурс по линия на МИР, и старт на най-голямата индустриална зона на Балканите – „Доброславци“, със специализация в аутомотив сектора“, отчете се Пулев.

Според министър Милена Стойчева имаме потенциал за позициониране на България като страна на новото поколение дълбоки иновации, силна предприемаческа и старт-ъп култура, и интелектуален и изследователски капацитет, който може чрез комерсиализация да повиши конкурентноспособността на икономиката.

„Ще работим страната ни да бъде щастливо място, пълно с предприемчиви и икономически овластени хора”, посочи Милена Стойчева.

Най-важното е да успеем да консолидираме агрохранителната верига от полето до масата,

затова Министерството на земеделието става Министерство на земеделието и храните. Това заяви министър Кирил Вътев при встъпването си в длъжност.

„Веригата е неразривно свързана и който не го разбира, ще трябва да го разбере. Целта е по-качествени и повече български храни от български суровини, а не от вносни“, коментира министър Вътев. Той съобщи, че ще работи по въпроса за браншовите организации в агросектора, за да има по-висока ефективност. Земеделският министър допълни, че очаква от екипа си работа, насочена към резултати.

Постът му бе предаден от Явор Гечев. Явор Гечев подари на министър Кирил Вътев компас с пожеланието никога да не губи вярната посока.

Зарица Динкова прие управлението от досегашния служебен министър на туризма д-р Илин Димитров.Двамата обсъдиха водещите приоритети и проекти, които са ключови за сектора.

Министър Динкова заяви, че

ще използва своя международен опит и контакти като посланик на “дестинация” България,

за да продължи работата за утвърждаване на страната ни като привлекателен туристически бранд. 

„Туризмът е незаменим инструмент за международното позициониране на една държава чрез така наречената “мека дипломация““, подчерта министър Динкова.

Зарица Динкова е шестият министър на туризма на България. Тя е магистър по дипломация и международни отношения, Университет Комплутенсе и Дипломатическа школа към Министерството на външните работи на Кралство Испания в Мадрид. Зарица Динкова е заместник-министър на външните работи на България в двете служебни правителства през 2021 г. и главен политически съветник в Европейския парламент. Има опит като мениджър на големи международни проекти за ООН и Европейския съюз.

Румен Радев е новият министър на енергетиката.

Той прие поста от служебния министър Росен Христов. Двамата обсъдиха въпроси от енергетиката и си пожелаха взаимен успех.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Ще обсъждат единната валута на БРИКС на срещата на върха през август

БРИКС

Лидерите на страните от БРИКС ще обсъдят възможността за въвеждане на единна валута на срещата на върха през август в Южна Африка. Това съобщи министърът на външните работи на африканската държава Наледи Пандор. 

Според нея единната валута в рамките на блока е въпрос, който трябва да бъде “обсъден правилно”. “Не мисля, че винаги трябва да приемаме, че тази идея ще работи, защото икономиката е много сложна и трябва да имате предвид всички страни, особено в ситуация на нисък растеж, когато излизате от кризи”, коментира тя в интервю за Блумбърг. 

Г-жа Пандор добавя, че дискусията за единната валута е породена от дискусии в страните от BRICS за това защо не могат да използват собствените си валути вместо щатския долар в търговията помежду си. Ръководителят на Южноафриканската централна банка Лесетжа Кганяго обясни в коментар за Bloomberg, че създаването на единна валута ще доведе до дискусии за създаването на единна банка от БРИКС. 

“Не знам как ще говорим за валута, емитирана от група държави, които са в различни географски местоположения, защото валутите са национални по своята същност. За да стигне еврозоната до това, страните в нея трябваше да сключат споразумение, според което всички страни трябваше да се откажат от своите валути”, отбелязва Лесетжа Кганяго. 

БРИКС включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Bloomberg, позовавайки се на данни на Международния валутен фонд, пише, че до 2028 г. техният принос към глобалния икономически растеж ще бъде 33.6 процента от глобалния показател. 

Според МВФ, Китай ще играе основна роля в растежа на световната икономика през следващите пет години. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Европарламентът подкрепи ускорената процедура за обсъждане на ръста на военните разходи на ЕС

европарламент еп европейски парламент украйна

Европейският парламент, по предложение на лидера на Европейската народна партия (ЕНП), водещата наднационална фракция на Европейския парламент – Манфред Вебер, подкрепи ускорената процедура за обсъждане на увеличаването на военните разходи на Европейския съюз.

„Гласуването по този въпрос ще бъде включено в дневния ред на втората майска сесия“, е казал председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Говорим за максимално ускоряване на процедурата по одобряване на предложенията на ЕК за милитаризиране на икономиката на Евросъюза. Отбелязва се, че за тези нужди ще бъдат отделени 500 милиона евро от бюджета на Европейския съюз и 1 милиард евро от Еврофонда за мир.

Инициативата на Вебер за ускорена милитаризация е подкрепена от либералните партии и Зелените в Европейския парламент, чиято идеология се застъпва за ненасилие и пацифизъм.

Германският канцлер Олаф Шолц отбезя, че държавите-членки на ЕС трябва да работят по-усилено за интегрирането на отбранителната индустрия на съюза, съобщава Ройтерс. Според него е необходимо да се активизират усилията за по-тясно сътрудничество в отбраната. „Конфликтът в Украйна ни показа колко е важно да осъзнаем, че Европа ще бъде чута само ако говори с един глас“, е казал Шолц.

Както посочва германският канцлер, освен проблемите на отбраната е необходимо общо решение на миграционните проблеми. Той добавя, че трябва да се намери решение преди изборите през 2024 година. 

„Ние сме обединени от целта за по-добро управление и организиране на нелегалната миграция – без да предаваме ценностите си“, е подчертал Шолц. По-рано и френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европа трябва да бъде по-независима в отбранителната индустрия.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Първо посещение на японски министър на икономиката у нас от 50 г.

министерство на икономиката и индустрията

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов ще се срещне с министъра на икономиката, търговията и индустрията на Япония Нишимура Ясутоши. Министър Ясутоши е в България заедно с официална и бизнес делегации. Това е първо посещение на японски министър на икономиката у нас от 50 години насам.

Министрите ще обсъдят развитието на двустранните икономически отношения и активизирането на бизнес контактите между България и Япония. След разговорите те ще подпишат съвместна декларация за задълбочаване на сътрудничеството в ИТ сектора и в областта на иновациите.

Япония е третата по големина икономика в Света (след САЩ и Китай). Тя е третият най-голям производител на автомобили, притежава най-голямата индустрия за стоки от сферата на електрониката и е на първите места в класациите за иновации. Производството на Япония е съсредоточено във високотехнологичните и прецизни стоки като оптични инструменти, хибридни превозни средства и роботи.

От 1 февруари 2019 г. е в сила Споразумение за свободна търговия между Япония и ЕС, с което се елиминират тарифите и нетарифните бариери пред търговията и обхваща други свързани с търговията въпроси като услуги, държавни поръчки, регулаторни въпроси, конкуренция, устойчиво развитие.

Стокообменът между България и Япония през последните години върви нагоре. През 2022 г. той достигна 329.28 млн. щ.д. при 307 млн. щ. д. за 2021 година. Износът ни расте с 37.3 процента, а вносът – с 14.3 процента.

Българският експорт за Япония се състои от: интегрални схеми; кожи; електрически трансформатори; храни за животни; минерални торове; етерични масла; вина медицински инструменти и т.н. Импортът от Япония се формира от: пътнически автомобили; ел. двигатели; авточасти; електрически акумулатори; жици и кабели и други.

Високите стандарти на японския пазар и отдалеченото му географско положение налагат българските фирми да разработват продукти с висока степен на преработка, отговарящи на изискванията на японските потребители.

Поради ниската степен на самозадоволяване на Япония със селскостопанска продукция и храни, съществуват възможности за увеличаване на българския износ за Япония на този вид стоки. Една подходяща пазарна ниша за българските производители са екологично чистите и здравословни продукти.

Японските инвестиции все още не са много, но тук работят и някои големи фирми от тази страна. Например, „Tокуда Банк“ АД е част от „Токушукай Инкорпорейтид“, Токио, която е собственик на 99.94 на сто от капитала на банката. Дейността на „Язаки България“ ЕООД в България е от 2006 г. и е свързана с производство на автомобилни кабелни инсталации, като основните клиенти са автомобилните производители Рено, Форд и Даймлер. Тя има предприятия в Ямбол, Сливен и Димитровград,  „Сумитомо Електрик Борднетце“ има заводи в Мездра и Карнобат.

Принос за развитието на търговско икономическите отношения има и Японско-Българската бизнес асоциация (JBBA), чиято цел е да популяризира съществуващия японски бизнес в България, да подкрепя японския бизнес с цел установяване на присъствие в България и да насърчава и подкрепя двустранните бизнес отношения между двете страни.

От тази седмица е новината, че япoнcĸият пpoизвoдитeл нa мeдицинcĸa тexниĸa Реntах Меdісаl, собственост на японската Noya Corporation, щe paзшиpявa пpoизвoдcтвeната си база в Πлoвдив c нoвa инвecтиция зa нaд 10 млн. лeвa. Koмпaниятa ще yвeличи пpoизвoдcтвoтo нa бpoнxocĸoпи зa eднoĸpaтнa yпoтpeбa. Тя ще разкрие и 74 нови работни места.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Гери Бекър обяснява поведението на човека с икономическата теория

Гари Бекър (Блумбърг)

На днешния ден можем да си спомним за Гери Бекър (Gary Stanley Becker), американският икономист, Нобелов лауреат през 1992 година. Той е починал на 3 май през 2014 година в Чикаго.

Гери Бекър е отличен „за опита да се обяснят някои страни от поведението на човека с икономическата теория“, когато преподава в Чикагски университет.

Той е роден е на 2 декември през 1930 г. в Потсвил, щата Пенсилвания. Получава бакалавърска степен в Принстънския университет през 1951 г. и докторска в Чикагския университет (1955 г.).

После преподава в Колумбийския университет от 1957 до 1968 година. По-късно се завръща в Чикагския университет, където работи в департаментите по икономика, социология и в Booth School of Business.

Ученият е повлиян от идеите на Милтън Фридман – американският икономист, статистик, известен най-вече с работата си в областта на макроикономиката и своята защита на свободния пазар. През 1976 г. той също получава Нобелова награда за икономика “за неговите постижения в областта на анализа на консумацията, монетарната история и теория и за неговата демонстрация на сложността на стабилизационната политика”.

Гери Бекър работи в областта на социалната икономика, която се отнася до третия икономически сектор, между частния (бизнес) сектор или публичния (държавен) сектор. Тя включва организации като кооперациите, неправителствените организации и благотворителността. Икономиката може да се смята като състояща се от три сектора: бизнес сектор, който е частно притежаван и мотивиран от печалбата; публичен сектор, който е притежаван от държавата; и социална икономика, която обхваща широка сфера от общностни, доброволчески и не-за-печалба активности. Понякога се смята, че има и четвърти, неформален сектор, или това е секторът на размяната, която се случва в семейството и между приятели.

Гери Бекер печели Медал “Джон Бейтс Кларк” през 1967 г. и е награден с Нобеловата награда за икономика през 1992 г., получава и Президентски медал за свобода през 2007 година.

Ученият е прилагал икономическата теория за изследване на нетрадиционни проблеми като дискриминацията, престъпността, семейството и нарсоманията.

Гери Бекер е повлиял при формирането на други икономисти като Кейси Мълиган, Стивън Левит и Роланд Фрайер Младши.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Ивайло Калфин: Качеството на работното място има все по-голямо значение за хората

Ивайло Калфин

“Като част от европейската икономика България подлежи на същите рискове, на каквито са изложени страните в Европа, но са налице и специфични рискове – като политическите, свързани с нестабилност, с липса на ясна политическа алтернатива и на някой, който да поеме ангажимент за управлението на страната”. 

Това каза пред БНР Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, социален и външен министър, както и бивш евродепутат, сега директор на Европейската агенция за подобряване на условията за живот и труд. 

И допълни, че синдикатите и работодателите имат огромна, но и неизползвана роля в България, освен това имат и голям експертен потенциал.

“Трябва да е ясно кое е тема за синдикати и работодатели и за кое държавата трябва да поеме отговорност. Бюджетът и общото управление на икономиката са ангажимент на държавата”, уточни той. 

Калфин посочи още, че една от най-големите промени в пазара на труда след пандемията е все по-голямото значение на качеството на работното място, като това не е свързано само със заплащането.

“Условията, качествата на труд са измерими категории. За хората е важна възможността за обучение, прогрес, кариера, възможността за съчетаване на личния живот и служебните ангажименти, условията на труд – физически и психологически, отношенията с колегите. Много хора се интересуват – това, което правят, какъв смисъл има”, обясни той.

По думите му новите технологии са както полезни, така и с негативни ефекти върху пазара на труда.

“Трябва да се осигурят възможности за квалификация. Бързото навлизане на технологиите изисква и повишаване на уменията, ако иска човек да си запази работата и да се развива”, посичи Калфин.

Според него социалните неравенства могат и трябва да бъдат намалявани, като това може да се случи и сравнително бързо. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Над 100 фирми от област Стара Загора ще получат 17 млн. лв. по Плана за възстановяване

Посещение на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев в Стара Загора, където се срещна с кмета на общината Живко Тодоров и областния управител Иван Чолаков.

Общо 103 фирми от Oбласт Стара Загора ще получат 17 млн. лв. по първите две отворени и вече приключили процедури от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) по линия на Министерството на иновациите и растежа (МИР). Това стана известно при посещение на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев в Стара Загора, където се срещна с кмета на общината Живко Тодоров и областния управител Иван Чолаков, съобщиха от министерството. 

По време на разговора стана ясно, че по първата процедура за „Технологична модернизация“ безвъзмездна финансова помощ от областта ще получат 54 фирми.

„Има шанс броят на финансираните предприятия от областта по тази мярка да нарасне, след като Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ пое инициатива за увеличаване на бюджета на мярката с 32 млн. лв. Така той стана 293 млн. лв. вместо първоначално заложените 260 млн. лв.“, подчерта министърът. По думите му, средствата за процедурата са за обновяване и модернизация на техническия парк на малки и средни предприятия у нас с ново оборудване, техника, машини и софтуер. Преди увеличаването на бюджета, одобрените кандидати са 953 от всяка област на страната. До момента договори за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ са сключени с 860 фирми. В следващите седмици ще бъдат подписани още близо сто.

По втората процедура от ПВУ по линия на МИР – за „ИКТ решения и киберсигурност“, в област Стара Загора финансиране ще получат 49 фирми.

„Кандидатствалите по процедурата фирми от областта получават близо максималния таван за получаване на безвъзмездната помощ“, заяви Пулев. По думите му, в зависимост от заявените нужди фирмите ще получат грантове между 3000 лв. и 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране. Бюджетът на процедурата е 30.6 млн. лв., а общият брой на одобрените от цялата страна фирми е 1599, стана ясно още по време на разговора.

Със средствата ще могат да се покриват разходи за създаване на корпоративни уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, дигитален маркетинг, връзки с клиенти, системи за бизнес анализи, онлайн обучения на служители и уеб-базирани услуги за платформи и вътрешни мрежи за споделяне на информация.

Пулев обяви, че предстои отварянето и на още две процедури по Плана за възстановяване – за кръгова икономика с бюджет 180 млн. лв. и за развитие на индустриални зони и паркове с бюджет 212 млн. лв.

Министърът на иновациите и растежа запозна кмета и областния управител с усилията на страната ни по отношение на привличането на големи международни стратегически инвеститори на мащабни производства за над 1 млрд. евро, които да бъдат ключови за българската икономика и създаването на работни места.

„Служебният кабинет направи решителна стъпка в приличането на голям международен инвеститор у нас с обособяването на първата по рода си държавна икономическа зона „Доброславци“ с фокус върху сегмент автомобилостроене и свързаните с него индустрии“, каза министърът. Той подчерта, че зоната се намира на 15 км от центъра на столицата, близо до работна ръка и че ще бъде изградена по най-добрите практики, за да отговаря на стандартите на чуждестранните инвеститори за чисто и зелено производство.

„Предстоящата процедура по Плана за възстановяване за развитие на индустриалните зони и паркове е друга важна стъпка в посока на създаването на добра инвестиционна среда, която да привлече ключови инвеститори. Правителството работи на пълни обороти и в пълен синхрон – от ниво президент, премиер, министрите в служебния кабинет, до ниво представители на местна власт. Радвам се, че и днес, когато двамата ме приехте заедно, това се потвърждава. Най-важен е интересът на България и всяка възможност, чрез която да помогнем на хората и бизнеса“, категоричен бе министърът.

Над 70% от българските малки и средни предприятия (МСП) са въвели иновации в бизнеса си през последните две години. Това надвишава очакванията и е основание за оптимизъм за развитието на фирмите у нас, сочи проучване на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) към Министерството на иновациите и растежа (МИР).

Близо една трета от компаниите (над 32%) считат, че имат приоритетна необходимост от финансиране за технологичната модернизация. Отговорът на фирмите пряко кореспондира с първата отворена процедура „Технологична модернизация“ от Плана за възстановяване по линия на МИР. По мярката бяха подадени над 2500 проекта. Тя е с бюджет 260 млн. лв. Вече са класирани за финансиране 953 фирми, които още март месец могат да получат първите плащания за обновяване на технологичния парк на предприятията си.

На второ място (23% от фирмите) са поставили нуждата от финансиране за иновации.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Асен Василев: С ГЕРБ имаме дълбоко различие как да се управлява държавата

“Ще предложим кабинет с ясна програма и с хора – и политици, и експерти”

“Или прилагаме Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и слагаме и приходите, и разходите, или казваме – няма да получим приходите, съответно няма да направим разходите. Не можем да направим разходите, а да не получим приходите. Да направиш план, в който правиш всички разходи и планираш, че няма да получиш приходите, като това ти прави дупка от 2,8 млрд. лева, това не е нормален план на държавата”. 

Това каза пред БНР съпредседателят на ПП Асен Василев като критика към проектобюджета на служебното правителство.

“Заложените за тази година капиталови разходи са в размер над 10 млрд. лева. Ако приемем, че този бюджет влезе в сила от 1 юли, за половин година това е нереалистично да се случи. Затова сме поискали от Министерството на финансите разбивка проект по проект каква е готовността тези пари да се похарчат. Преди да говорим за целесъобразност, да видим готовността”, допълни Василев.

Той категорично отрече теориите за фалирала държава и посочи: 

“2021 и 2022 година завършихме с 3% дефицит. Тази година също ще бъде така. Дългът като процент от БВП – декември 2020 г., декември 2021 г. и декември 2022 г. – спада. България има третия най-нисък ръст на дълг в целия ЕС през миналата година. Когато направихме бюджетът да работи за всички граждани и фирми, имаме най-висок ръст на износа в целия ЕС, втория най-висок ръст на индустриалното производство в целия ЕС, икономически растеж от 3,9% по “Евростат”, имаме широка социална програма и намаляване на неравенствата, пенсионерите бяха над линията на бедност, сега вече не е така. Можем да имаме европейска социална и нормална икономическа политика, която води до икономически ръст, която да бъде справедлива и при която не трябва да се вдигат данъците. От Европа получаваме средства, за да правим точно това”. 

Василев подчерта, че данък “свръхпечалба” при фирмите би бил наказание и ограбване за това, че някоя фирма се е справила добре. Според него такова решение трябва да се вземе след широка дискусия. 

Във връзка с преговорите за съставяне на правителство той увери, че ПП – ДБ остават твърдо на позицията си да не подкрепят правителство на ГЕРБ – СДС. 

“Имаме дълбоко различие как да се управлява държавата… Ако се стигне до втори мандат, ще започнем разговори с всички партии. Ще посочим ключовите политики, с които смятаме, че България може да стане нормална европейска държава. Ще предложим кабинет с ясна програма. За състав ще посочим хора, които са и политици, и експерти, които могат да свършат реално работата”, обясни Асен Василев.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Запазването на държавното финансиране няма да изведе културното наследство от кризата

Запазването на държавното финансиране за културното наследство в новия проектобюджет на служебното правителство няма да изведе от кризата на замръзване сферата на културното наследство. Това беше коментирано на дискусия, организирана от Министерството на туризма във Велико Търново по време на международното изложение “Културен туризъм”.

Да се създаде целева инвестиционна програма “Културно наследство” в държавния бюджет, за да бъдат стимулирани общините, и да бъдат обезпечени реставрацията и консервацията на археологическите обекти. За това настояват от Обсерваторията по икономика на културата. Нейният директор д-р Диана Андреева изнесе данни от изследване на организацията, според които за последните 14 години делът на културното наследство в икономиката на страната се е увеличил над 3 пъти до 20,5 милиона лева, а оборотите надхвърлят 78 милиона лева, като в същото време има неравнопоставеност на общинските бюджети в група култура в държавния бюджет.

“Вчера каченият бюджет затвърждава тази тенденция с почти същата сума спрямо 2022 година, която показва една контрапродуктивна динамика на публично финансиране спрямо чистия икономически принос на културното наследство”, посочи тя.  

40% от туристите в световен мащаб се ориентират към природа и културен туризъм, посочи заместник-министърът на туризма Мариела Модева, подчертавайки, че туризмът трябва да стане преживяване.

“Използването на виртуална и добавена реалност изключително впечатляват туристите, мултимедийният подход също”, отбеляза тя.

Бяха изнесени данни от изследване в началото на тази година, направено сред 1024 респонденти от “Маркет Линкс”, според които между 60 и 80% от българите нито веднъж през миналата година не са посетили културно събитие, а 39% не са ходили до нито една историческа забележителност.  

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Пулев: Създаваме цяла екосистема от индустриални зони, Доброславци e само началото

Александър Пулев

„С един проактивен подход активирахме различни инструменти и постигнахме много успехи за хората, за микро-, малкия и среден бизнес и това е възможно, защото водихме един конструктивен диалог с ЕК. Успяхме в максимално кратък срок да получим одобрението на всички основни за България европейски програми. Заварихме нула одобрени, а сега вече имаме одобрени всички 10 европейски програми за 20 млрд. лв. в подкрепа на българската икономика.“ Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на работна среща с посланиците на държавите от Европейския съюз и Западните Балкани по инициатива на Шведското председателство на ЕС.

Българското правителство бе представено на срещата от вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, както и от министъра на енергетиката Росен Христов.

Пулев подчерта, че МИР работи активно за демократизиране на управлението на европейските средства и за изготвянето на последователна стратегия за привличане на чуждестранни инвестиции. 

По думите му, фокусът на усилията е върху създаването на цяла екосистема от индустриални зони, които да отговарят на всички международни критерии и добри практики. Предстоят значими инвестиции във въглеродно-неутрални индустриални паркове. До седмици се отваря пета процедура по Плана за възстановяване към МИР, която е за развитие именно на индустриални зони и паркове.

„Безвъзмездната помощ по нея е от 1 до 40 млн. лв. на проект, като създаваме всички предпоставки, за да привличаме стратегически чуждестранни партньори и да сложим България на картата на инвестициите в Европа“, каза Пулев.

Той изтъкна, че с Решение на Министерския съвет от април 2023 г. у нас се обособява и първата специализирана икономическа зона у  нас  – зона „Доброславци“.

„Тя е само на 15 км от София, близо до работна сила, подходяща за чисто и зелено производство, за да отговаря на най-високите стандарти на чуждестранните инвеститори. Икономическата зона ще е специализирана в автомобилостроенето, което е най-бързо растящият сектор в икономиката ни и дава над 10 % от БВП“, каза Пулев.киберсигурност

Той посочи, че по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост МИР е най-активното министерство.

„Вече имаме отворени четири процедури с много голям интерес към тях – за технологична модернизация, инвестиции в софтуер и киберсигурност, субсидирани фотоволтаични инсталации, компании с печат от ЕК за високи постижения. Те са по всички приоритетни за България и ЕС оси – дигитализация, зелен преход, кръгова икономика“, допълни министърът.

По време на работната закуска с посланиците Пулев съобщи, че МИР разработва Водородната пътна карта на България, която следва да се приеме от Министерския съвет. Тя е с фокус „зелен водород“, за да отвори иновативен сегмент, който е силно перспективен и ще отключи редица инвестиционни възможности. „Разработва се и проект за Водородна долина в България, като страната ни се стреми да бъде един от лидерите в глобален мащаб“, заяви той, припомняйки, че има само 20 страни в света, в които досега са разработени такива долини.

Министърът обяви, че е завършен и един 5-годишен процес за приемане и започване на издаването на стартъп-визата в България, която позволява на инвеститори извън ЕС да създават компании по облекчен ред и нови работни места, да развиват иновативните си проекти в България и да използват страната ни като платформа да достигнат до общия европейски пазар.

„По линия на инициативата „Три морета“, по която МИР е национален координатор, България може да се превърне в регионален хъб от гледна точка на потока на  дигитална информация. България е ключова за преноса й от Европа към Азия“, добави още министърът на иновациите.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Коларова: Шефът на БНБ Димитър Радев може да е успешен премиер на експертен кабинет

Румяна Коларова

Нищо не може да се прогнозира и след консултациите. За ГЕРБ приоритет е редовно правителство, а за ПП – темата за бюджета, като се надяват, да се приеме бюджет, при който да няма голям дефицит и нарастване на дълга, които са важни за икономиката и нормалния живот. Как и доколко тези два приоритета ще се срещнат – не знаем. Така обясни политическата ситуация след консултациите на партиите при президента проф. Румяна Коларова в ефира на БНТ.

“Голямата интрига е с кого ПП ще правят правителство, защото няма значение дали ще бъде направено при първи или при втори опит. Всички изявления ни напомнят на историята на ИТН и историята в предишния парламент – където ПП обяви кабинет с ярки политически фигури и имаше подкрепата само на ДБ”, припомни политологът.

“Няма танго между ГЕРБ и ПП – това, което направиха е една малка стъпка, толкова. Няма шанс нещо да стане, когато ПП казва, че няма да направят правителство с ГЕРБ. Все едно не със затворени очи, а без да мислиш се говорят подобни неща. Тук не виждам логика отново да се отива на избори през август”, с голямо разочарование посочи Коларова.

Тя направи препратка към управлението на Пламен Орешарски след като беше свален ГЕРБ от власт. Тогава процедурата беше извървяна за 3 дни, но там всичко беше предварително договорено. Тогава сблъсъкът между БСП, ДПС и “Атака” с ГЕРБ беше огромен, но въпреки това те се договориха до разумна процедура, която да доведе държавата до провеждането на разумни избори, върна лентата политологът.

“Формулата, която споделят част от избирателите е, че трябва да бъде договорено правителство с втори мандат, с експерти от двете страни. Но какво ще се договорят лидерите – не знаем. Това е най-разумното за партията на Борисов. За разлика от ПП – които нямат партия и структури. Ако продължат конфронтациите и се стимулира ирационалното, така се води държавата към катастрофичен сценарий”, коментира Коларова.

“Да се ходи в посолства – това говори, че няма изолация. Лидерът на “Възраждане” ходи само в едно посолство. (…) Това, което се случва в България е безпрецедентно и абсурдно. Това е див популизъм, което произвеждат политиците от ПП. Тук има екстремна степен на популизъм. Всичко вече е в сферата на абсурда, защото от една година нямам нормални обяснения за поведението на ПП. Аз така и не разбрах, например, защо ПП не направи втори кабинет, а не веднага да се отива на предсрочни избори”, изтъкна политологът.

Тя посочи, че ако се формира подкрепа за експертен кабинет, БСП и ДПС са съпричастни. Нинова понеже много я закъсала, затова е нормално да бъде силно критична. Що се отнася до „Възраждане“ – ръстът нагоре на подобни партии има една точка на пречупване и това става, когато влязат в управление. Костадинов обаче са пази да влезе в управлението. Спомнете си “Атака” – когато влезе във властта, и се видя колко е нелепа, аргументира тезата си политлогът.

Румана Коларова разкри, че има име за успешен премиер на един експертен кабинет – Димитър Радев, който е шеф на Българска народна банка.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

България, Белгия и Люксембург търсят възможности за сътрудничество

Тази седмица Българската търговско-промишлена палата е домакин на посещение на инициативна група от Белгия и Люксембург за създаване на “Bulgarian, Belgian, Luxemburg Economic Forum”. Целта на този форум ще бъде подпомагане на икономическите, търговските и инвестиционни връзки между България, Белгия и Люксембург, уточниха от работодателската организация.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов обсъди с Вили Ван Импе, почетен генерален консул на България в Кралство Белгия (регион Фландрия), Люк Суние, почетен консул на страната ни в Кралство Белгия (регион Валония), Фили Беке, бивш посланик на Кралство Белгия в България, Димитриос Зоис, почетен консул на България в Люксембург и Божидар Патинов, ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси на България, отговорна за Белгия и Люксембург, възможностите за разширяване на икономическото сътрудничество между трите страни.

Инициативната група вече проведе срещи с министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов, с главния изпълнителен директор на „Инвест София“ д-р Мария Христова и Виктор Гусев, ръководител на отдел “Инвестиционен анализ” в Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции. Освен това бе осъществено посещение във Враца със срещи с Търговско-промишлена палата Враца, с кмета на Враца, като се запозна и с дейността на фирма “Ромтех”, специализирана в производството на електронни и електро-механични продукти. Възможностите за икономическо сътрудничество, приоритетните индустрии в държавите съответните държави и начини за осъществяване на връзка между бизнесите в трите страни бяха сред основните теми на срещите.

Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната за януари са дошли от Люксембург (116.2 млн. евро), от Нидерландия (60.3 млн. евро) и от Белгия (47 млн. евро).

Кралство Белгия е един от традиционните и важни търговски и икономически партньори на България. А стокообменът ни продължава да расте. През миналата година е бил в размер на 2.25 млрд. евро при 1.89 млрд. евро за 2021-а и 1.55 млрд. евро за 2019-а.

Водещи стоки в износа за Белгия са нерафинирана мед, мотоциклети и велосипеди със спомагателен двигател, чорапогащи, чорапи и други подобни артикули, семена от рапица, сурови или необработени тютюни; отпадъци от тютюн и други. Във вноса влизат трактори, биодизел и смеси от биодизел, които не съдържат нефтени масла, човешка и животинска кръв, приготвени за терапевтични цели, меса от животни от рода на свинете, самоходни, булдозери, грейдери, скрепери, медикаменти, ремаркета и полуремаркета и други.

Кралство Белгия и един от водещите инвеститори в България. Фирмите от тази страна в България имат дългосрочни интереси и стратегия за развития, създават реални работни места, пренасят опит, обучават кадрите, разширяват инвестициите и производството си и са пример за устойчиво развитие. В края на 2021 г. сумарната стойност на белгийските инвестиции у нас възлиза на 1.85 млрд. евро.

В нашата страна, успешно развиват своя бизнес фирми, като KBC – банкиране и застраховане от 2007 г.; придобиване през 2016 г. на третата по големина българска банкова група ОББ (която се слива със СиБанк) и ДЗИ; придобиване през 2021 г. на българските операции на Райфайзен Банк; KBC вече е една от най-големите финансови институции в България.

Solvay Sodi е едно от най-големите производствени предприятия (калцинирана сода) в България (Варна). Spadel през 2017 г. придоби местния производител на минерална вода „Девин“. Тук са и Melexis – производител на полупроводници, електронни елементи и печатни платки (в развитие, разрастване) и „Агрополихим“ – важен производител на химически торове. Освен тези компании, в България има и много белгийски малки и средни предприятия, в текстилния сектор, ИКТ, селското стопанство, транспорта, логистиката, кетъринга и други.

Двустранната търговия с Великото Херцогство Люксембург се отличава със сравнително ниски стойности, което очертават необходимостта от търсене на нови пазарни ниши за българските стоки. Това е страна с развита отворена икономика и нейното стратегическо географско положение и гъвкава инфраструктура са благоприятен фактор за развитие на двустранните икономически отношения. Като страни-членки на ЕС и Световната търговска организация за Люксембург и България съществуват възможности за разширяване на пазарното присъствие, привличане на инвеститори и реализиране на съвместни проекти.

Водещи стоки в износа ни за Люксембург са: електрическа енергия, нефтен газ и други газообразни въглеводороди, облекла, асортименти, съставени от парчета от тъкани и от конци, пътнически автомобили, мебели и техните части, хладилници, фризери и други съоръжения, и други. Във вноса от Люксембург влизат електрическа енергия, профили от желязо или нелегирани стомани, пневматични гуми от каучук, електрически акумулатори, включително техните сепаратори, готови козметични продукти, плосковалцувани продукти от желязо или от нелегирани стомани, медикаменти и други.

Сумарните инвестиции от Люксембург към края на 2021 г. възлизат на 2.75 млрд. евро. Страната се нарежда на 6-то място сред водещите инвеститори в България.

През 2004 г. е учреден Белгийско–българско-люксембургски бизнес клуб, с основна цел подпомагане и стимулиране на икономическите и търговските връзки между трите страни. Понастоящем членове на бизнес клуба са 80 компании от различни сектори на икономиката.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Пол Милгръм е с Нобел за създаване на нови формати на търгове

На днешния ден е роден американският икономист  Пол Робърт Милгръм (Paul Robert Milgrom).

През 2020 година, заедно с Робърт Уилсън, и двамата преподаватели от американския Станфордски университет, получават Мемориалната Нобелова награда за икономически науки „за подобрения в теорията на търговете и създаване на нови формати на търгове“.

Техните открития ще помогнат на продавачите, купувачите и данъкоплатците по целия свят, тъй като те са проучили как работят търговете и са използвали своите наблюдения, за да проектират нови аукционни формати за стоки и услуги, които са трудни за продажба по традиционен начин, като радио честоти, например.

Именно Робът Уилсън, който е преподавател в Станфорд, е негов академичен ръководител. Двамата работят съвместно 25 години. Милгръм е роден на 20 април 1948 година в Детройт в еврейско семейство.

През 1970 година той завършва математика в Мичиганския университет, след което работи известно време като актюер. Милгръм получава магистърска степен по статистика (1978 г.) и докторска степен по бизнес управление (1979 г.) от Станфордския университет.

След това Милгръм преподава в Северозападния (1979-1982 г.) и Йелския (1982-1987 г.).

Той е професор по хуманитарни науки и науки на Шърли и Леонард Ели във Факултета по хуманитарни науки и науки на Станфордския университет, позиция, която заема от 1987 година. Милгръм също е професор в Станфордското училище по инженерство и старши сътрудник в Станфордския институт за икономически изследвания.

Пол Робърт Милгръм става известен като един от водещите специалисти в теорията на игрите, по-специално в теорията на търговете и стратегиите за ценообразуване.

Милгръм е един от създателите на теоремата за нетърговия заедно с Нанси Стоки. Той е съосновател на няколко компании, най-новата от които Auctionomics предоставя софтуер и услуги за търговски търгове и борси.

Наградата е учредена през 1968 г. от Шведската банка, най-старата централна банка в света (основана 1668 г.) в деня на нейната 300-годишнина.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Министър Стоянов утвърди нови правила за работа на търговските ни аташета зад граница

Правилата са разработени и с участието на работодателските организации

Единна електронна база данни, фокусирани обучения и обективна методика за оценка. Това са част от промените в работата на Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ), които вече са утвърдени със заповед на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Това е част от общата промяна в работата на търговските ни аташета зад граница, с която се ангажира екипа на министерството при встъпването си в длъжност. Правилата са разработени и с участието на работодателските организации.

Новите и по-ефективни правила за работата на търговските ни представители включват ясна методика, по която се оценява извършеното от тях. До този момент подобна практика не е съществувала и поставяните оценки, в това число решението за удължаване на задграничните мандати, са се взимали на субективен принцип.

Съгласно новите правила, всички СТИВ ще попълват отчетен формуляр с конкретни елементи в него, който на всяко тримесечие ще се изпраща в министерството. По този начин работата им ще се отчита чрез инвестиционни проекти, експортни договаряния, реализирани срещи с администрации и бизнес, оказано съдействие на фирми, организирани визити и форуми и др.

Вече функционира и електронна база данни на всички СТИВ-ове, в която ще се съхранява дългосрочно важната информация и проекти, по които работи всеки търговски представител. Целта е при смяната на едно аташе с друго, да има солидна основа и информация, която да му позволи да продължи дейността на предшественика си. Досега не са били рядкост случаите, в които оперативната работа не се е предавала между командированите служители и по този начин не са надграждани външноикономическите отношения, а са били рестартирани при всяка кадрова промяна в дадена дестинация.

Именно с цел по-добра координация между новоназначен служител и такъв, който отпътува за София, в новите правила е предвидено да има период на застъпване. Така служителите ще предадат един на друг работата и информацията за стартирани инициативи, които трябва да бъдат продължени, а също и създадените контакти с администрацията и бизнеса в приемащата държава.

Специално внимание е обърнато на подготовката на кадрите, които кандидатстват за СТИВ. Завишени са изискванията за чуждоезичната им подготовка, а всеки от тях трябва да развие концепция за външноикономическите отношения с България на държавата, за която кандидатства. Въведен е и еднакъв подход по отношение на възможността за кандидатстване за дългосрочно командироване, равен за всички кандидати – служители на Министерството на икономиката и индустрията и външни експерти, които участват в конкурса. Повишени са и изискванията по отношение на притежаваните компетенции на дългосрочно командированите. По този начин се гарантира конкурентен подбор и той се основава преди всичко на експертизата и опита им. Заедно с това е премахнат политическият елемент в състава на комисията, която извършва подбора, за да се гарантира обективност на избора.

За новопостъпващите търговски представители се разработва специална програма за подготовка и обучение съвместно с Дипломатическия институт към Министерството на външните работи. По този начин ще добият основна и специфична информация, която да им позволи да навлязат максимално бързо в дейността на СТИВ. Подобни обучения се правят и за българските дипломати, но до този момент търговските аташета не са преминавали през тях.

Припомняме, че преди седмица стартира избор на търговски представители в седем държави, които бяха обявени и в средствата за масово осведомяване. Това също е част от цялостната промяна по популяризиране на тяхната дейност и привличане на повече кадри, които да кандидатстват за тези позиции. До сега подобни открити процедури са провеждани рядко. До месец август 2022 г. не е реализирана нито една публична процедура, а за цялата 2021 г. те са били едва-две. Публичните процедури ще дадат възможност за избор на търговски аташета от максимално широк кръг кандидати, което да повиши и качеството на работата на българските Служби по търговско-икономически въпроси.

Дейността на СТИВ е ключова за привличане на повече инвестиции и за насърчаване на българския експорт. Търговските ни аташета зад граница установяват контакти с компании, които могат да имат интерес за стартиране на проекти в страната ни и имат за задача да подкрепят български компании, които искат да стъпят на съответния пазар. За да се улесни връзката с тях, по инициатива на министър Никола Стоянов, бе разработена интерактивна карта с техните контакти и местоположение, която е достъпна на интернет страницата на Министерството на икономиката и индустрията.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Ян Тинберген печели първата Нобелова награда за икономика

На днешния ден можем да си спомним нидерландския икономист Ян Тинберген (Jan Tinbergen). Той е роден на 12 април през 1903 г. в Хага – резиденцията на нидерландските правителство и на парламента – смятана е за административна столица на страната.

Тинберген е учил в Лайденският университет (Universiteit Leiden) – обществен университет в едноименния град, който е основан през 1575 година. Той е най-старият в Нидерландия и един от на-старите действащи в света. След това Тинберген е работил в този университет.

През 1969 г. Ян Тинберген  заедно с норвежеца Рагнар Антон Китил Фриш получават първата Награда за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел. Тя оценява приносът им за развитието и прилагането на динамични модели в анализа на икономическите процеси.

Ян Тинберген е смятан за един от най-влиятелните икономисти на ХХ век и един от бащите – основатели на иконометрията. Неговият важен принос към иконометрията включва разработването на първите макроиконометрични модели, решението на проблема с идентификацията и разбирането на динамичните модели.

Тинберген беше учредителен попечител на Икономисти за мир и сигурност. През 1945 г. той основава Бюрото за анализ на икономическата политика (CPB) и е първият директор на агенцията.

Ян Тинберген е по-голям брат на етолога Николаас Тинберген, който получава Нобелова награда за физиология или медицина през 1973 година. Той работи в областта на етологията – наука за поведението на животните (особено на социалните животни като приматите и кучеподобните).

Ян Тинберген е починал на 9 юни 1994 г. в Хага.

Рагнар Антон Китил Фриш (норвежки: Ragnar Anton Kittil Frisch) е норвежки икономист, работил в областта на иконометрията.

Иконометрията (английски: econometrics) съчетава в едно икономиката, математиката и статистиката и дава възможност за приложението на математически и статистически методи за анализа на икономическите данни. Тя има приложение върху решаването на разнообразни проблеми на икономическото развитие и планиране.

Иконометрията датира като дисциплина от 30-те на 20 век, като първата известна употреба на иконометрия (в сродна на термина форма на думата) е от 1910 г., като Рагнар Фриш се смята, че е изковал термина в смисъла, в който се употребява днес.

Иконометричното моделиране на Тинберген е предизвикало оживен дебат с няколко известни участници тогава, включително Дж. М. Кейнс, Рагнар Фриш и Милтън Фридман. Дебатът понякога се нарича „дебатът Тинберген“.

Класификацията на Тинберген остава влиятелна и днес, като е в основата на теорията за паричната политика, използвана от централните банки. Много централни банки днес смятат нивото на инфлация за своя цел; политическият инструмент, който използват за контролиране на инфлацията, е краткосрочният лихвен процент.

Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел (на шведски: Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne), или Нобелова награда за икономика, се присъжда всяка година за забележителни интелектуални приноси в областта на икономиката и е смятана за една от най-престижните награди за икономически изследвания.

Наградата е учредена през 1968 г. от Шведската банка, най-старата централна банка в света (основана 1668 г.) в деня на нейната 300-годишнина. Въпреки че отличието не присъства в завещанието на Алфред Нобел, тя се отъждествява с Нобеловите награди и получателите й се обявяват като Нобелови лауреати на съответната церемония. Лауреатите по икономика получават своята диплома и златен медал от Кралство Швеция на 10 декември, на същия ден се провежда и церемонията в Стокхолм по награждаване на Нобеловите лауреати по физика, химия, физиология или медицина, литература и мир. Паричната награда е еквивалентна с тази на другите награди.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

МВФ намали двойно очакванията си за ръста на българската икономика през тази година

Икономиката на България ще нарасне с 1,4% тази година, след като през 2022 г. ръстът ѝ бе 3,4 на сто. Това се посочва в обявената днес пролетна прогнозна на Международния валутен фонд, чийто управляващ директор е Кристалина Георгиева. От там очакват инфлацията у нас през 2023 г. да се понижи до 7,5 на сто след ръста от 13 на сто на усреднена хармонизирана база за 2022 г.

За 2024 г. организацията, оглавявана от Георгиева, очаква икономиката ни да нарасне с 3,5 на сто, а инфлацията да се забави до 2,2 на сто. Предишната оценка, дадена от МВФ за икономиката на страната ни, е от октомври миналата година. Тогава от Фонда посочиха, че очакват през 2023 г. БВП на България да нарасне с 3 на сто, а очакванията за инфлацията бяха тя да се понижи до 5,2 на сто. Според данните безработицата се прогнозираше да бъде 4,7 на сто. 

Миналата седмица Световната банка прогнозира забавяне на икономическия растеж на България до 1,5 на сто, а на инфлацията ни – до 8,7 на сто през настоящата година. Пак тогава Министерството на финансите у нас представи своята Макроикономическа прогноза, където се залага ръст на БВП от 1,8 на сто за текущата година и инфлационен темп от 5,6 на сто в края на година.

По отношение на безработицата от МВФ прогнозират показателят да се покачи през тази година с 0,3 процентни пункта спрямо миналата и да достигне 4,6 на сто, преди отново да се понижи през 2024 г. до 4,4 на сто, информира БТА.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

ВУЗФ и БАИУ организират конференция на тема “Икономика на бъдещето”

Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и Балканската асоциация на икономическите университети организират международна научна конференция на тема “Икономика на бъдещето”. Тя ще се проведе присъствено от 19 до 21 април във ВУЗФ. 

Основната цел на конференцията е да предостави платформа за дискусия и да събере на едно място български и международни учени и експерти, които да дискутират най-актуалните и сериозни предизвикателства пред икономиката на 21 век. В международната конференция ще вземат участие над 60 учени, изследователи, представители на държавните институции и бизнеса от България, Северна Македония, Сърбия, Албания, Турция, Кипър, Босна и Херцеговина и други. Форумът ще бъде открит от ректора на ВУЗФ проф. д.ю.н. Борис Велчев. Програмата на конференцията ще протече в три обособени панела “Бизнесът на бъдещето”, “Екология и бизнес” и “Социалните предизвикателства пред бизнеса”.

Основни доклади на форума ще изнесат Ивайло Калфин, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Еврофонд), проф. д-р Димитър Иванов, икономист, управляващ директор и старши съветник – Gerken Capital Associates, САЩ, проф. д-р Юлия Добрева, зам.-ректор по учебната и научноизследователската дейност на ВУЗФ, проф. д.н. Евгени Евгениев, зам.-ректор по администрация и проекти, ВУЗФ и проф. д.н. Виржиния Желязкова, ВУЗФ.

Първият панел “Бизнесът на бъдещето” ще бъде с модератор проф. д-р Юлия Добрева, която ще представи основен доклад на тема “Съзидателното разрушение в процеса на икономическо развитие”.

Модератор на втория панел “Екология и бизнес” ще бъде проф. д.н. Виржиния Желязкова, ВУЗФ, която ще представи основен доклад на тема “Проучване на развитието на експозицията на българската банкова система към рисковете от прехода, свързани с изменението на климата”. Третият панел “Социалните предизвикателства пред бизнеса” ще бъде модериран от проф. д.н. Евгени Евгениев, ВУЗФ, който ще изнесе основен доклад на тема “Достойният труд – фактор за развитие на обществото”. 

Докладите от конференцията ще бъдат рецензирани и публикувани в сборник, регистриран в CEEOL, както и в списанията на Висшето училище по застраховане и финанси – “VUZF Review” и “Пари и Култура”. 

Работните езици на икономическия форум са български и английски език.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

МОН с нови програми за училищата

Ученици ще придобиват нови знания чрез посещения на музеи, паметници, резервати, исторически комплекси, занаятчийски работилници, предвижда новата национална програма на Министерството на образованието и науката „България-образователни маршрути“. От МОН предлагат тя да замени програма „Отново заедно“, по която ученици почиваха със средства от държавния бюджет в планински и морски български курорти, за да преодолеят последствията от изолацията в следствие на COVID пандемията.

Целта на програмата, представена по време на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в средното образование, е учениците да придобият знания чрез преживяване извън училището в реална среда. Образователните пътувания ще се организират от училищата, ще са с продължителност от 2 до 5 дни и ще включват обекти в пет тематични направления – история, география и икономика, биология, биоразнообразиe и екология, изкуства, архитектура и литература и фолклор и занаяти. По време на тях ще има и срещи с изявени личности .  

По програмата могат да кандидатстват държавни, общински, частни, духовни училища, както и български неделни училища в чужбина, подпомагани от МОН.  

Другата нова Национална програма на МОН – „Неразказаните истории на българите“, е насочена към българските училища в чужбина. С нея учениците ще обогатяват знанието си за България в архивите чрез изследователска и проучвателна работа за българското културно-историческо наследство и приноса на съвременните българи за цивилизационното развитие на съответната държава, район или населено място зад граница. В програмата могат да участват ученици от българските държавни училища в чужбина, българските неделни училища в чужбина, както и студенти от чуждестранни университети, изучаващи български език, литература и култура. Проектите на тези и други Национални програми предстои да бъдат публикувани за обществено обсъждане на сайта на МОН.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Валенсия ще е първия град с четиридневна работна седмица

Властите на испанския град Валенсия започнаха експеримент за въвеждане на четиридневна работна седмица. Това пише агенция ТАСС като се позовава на съобщение в кметството. „Валенсия ще бъде първият град в света, който пилотно ще въведе едномесечен проект за 32-часова работна седмица“, се казва в прессъобщението. 

Експериментът ще се проведе от 10 април до 7 май. Всеки понеделник през тези четири седмици беше обявен за официален празник. По време на експеримента властите искат да анализират въздействието на съкратената работна седмица върху здравето и благосъстоянието на жителите, околната среда и икономиката на града (търговия, хотелиерство и свободно време). Резултатите ще бъдат представени през юли 2023 г.

Норвегия е изправена пред 13-годишен рекорден отлив на милиардери и мултимилионери през 2022 г. на фона на данъчните увеличения за богатите. Това съобщава вестник The Guardian, позовавайки се на проучване на норвежкия вестник Dagens Naeringsliv.

Валѐнсия е град в Испания, столица на автономна област Валенсия и провинция Валенсия. Това е третият по население град в Испания (след Мадрид и Барселона) с 801 456 жители. Разположен е при вливането на река Турия в Средиземно море.

В основата на растежа в местната икономика са туризмът и строителството. Пристанището на Валенсия обработва около 20% от износа на Испания, главно хранителни стоки, мебели, керамика, текстил и черни метали. Основните промишлени сектори в града са селското стопанство, автомобилостроене, металургията, химическата промишленост, текстилната промишленост, корабостроенето и пивоварната промишленост. В близост до града е фабриката за производство на автомобили на марката „Форд“.

Валенсия е известна в света и със своето производство на цитрусови плодове, като портокалите носят дори името „Валенсиана“.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Никола Стоянов: Видяхме надценки до 70-80% в магазините

Средно видяхме от обратните фактури към доставчиците от веригите надценки от 70-80%. Дори промоциите според мен са с над 10% надценка”. Това заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов в ефира на Нова телевизия.

Той поясни, че в момента в закона не фигурира дефиниция на понятието “надценка” и добави, че искат да гарантират на хората, че когато отидат в магазина, ще има един продукт от съответната група с поносима цена.

От думите на Стоянов стана ясно още, че търговците ще са задължени да поддържат наличност на продукти в магазините с надценка до 10%. Ако не го правят, са предвидени глоби.

Стоянов заяви, че това е антипазарна мярка, но увери, че с нея държавната намеса на пазара ще е минимална. В момента проектозаконът е в процес на обществено обсъждане, като по него работи и междуведомствена комисия.

“Първоначалният анализ показва, че няма да се засегне пазара сериозно. Именно заради това са 17 продуктови групи по един артикул. Имайте предвид, че от продуктовите групи като кашкавал, мляко, кисело мляко, сирене, в големите магазини има над 20 артикула. Това, че един от тях ще е с трайно ниска надценка и добра цена, няма да засегне бизнеса на търговците в сериозна степен”, каза още той.

Мярката ще се отнася само за големите хранителни вериги. Те ще са задължени да подават информация до държавата кой продукт са избрали да намалят. Намалените продукти ще имат еднакъв етикет.

Въпреки че надценката е една и съща, има вероятност крайните цени на щанда да са различни.

“Цената не е задължително да е една и съща. Просто надценката трябва да е в рамките на до 10%. Може в единият магазин да преценят, че могат да продават и на по-ниска надценка, в другия да е на тавана 10%. Това се отнася до логистика”, твърди министърът.

По повод “Ел Би Булгарикум” той заяви: “Не става въпрос за производствени цени, а за надценки. “Ел Би” си позволи такива цени, че да си покрият всички разходи, те си търсеха партньор, който също да работи с ниска надценка, намериха такъв партньор в лицето на КООП.”

Стоянов уточни, че служебното правителство държи на строга финансова дисциплина.

На въпрос оставаме ли най-бедната държава в Европа, той отговори: “Важното е икономиката да върви по-сериозно, това е начинът да станем по-богати. Ясно е, че няма министър, който да не иска да даде повече и за пенсионерите, и за минималната работна заплата.”

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]