Архив на категория: Бизнес

С близо 8% поевтинява токът за бизнеса за утре

При средна цена от 225,14 лева (без ДДС) за мегаватчас е търгувана електроенергията на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), сочат данните от търговията в пазарен сегмент “Ден напред” след затварянето на борсата. Сделките са на база утрешен ден на доставка (23 март).

Енергийната борса затвори вчера при средна цена от 244,01 лв. за мегаватчас. Това означава, че токът за бизнеса за утре ще е по-евтин със 7,73 процента в сравнение с цената му с ден на доставка за днес.

Средната цена на пиковата енергия (09:00-20:00 часа) за утре e 215,98 лв. за мегаватчас. Извънпиковата енергия (01:00-08:00 ч.; 21:00-24:00 ч.) е изтъргувана при средно 234,31 лв. за мегаватчас. 

Най-ниската цена в рамките на днешната сесия, при утрешен ден на доставка, е 157,29 лв. за мегаватчас, достигната за периода 13:00-14:00 ч., а най-високата е 331,59 лева за мегаватчас – за 19:00-20:00 часа.

Данните от БНЕБ показват, че са продадени общо 76 226,20 мегаватчаса електроенергия.

В пазарния сегмент “В рамките на деня” БНЕБ отчита до момента в 60-минутните продукти общ изтъргуван обем от 4 599,30 мегаватчаса, като среднопретеглената дневна цена е 223,68 лева (без ДДС) за мегаватчас. В 15-минутните продукти среднопретеглената цена е 241,40 лева (без ДДС), а общото количество продадена електроенергия е 554,28 мегаватчаса.

БТА припомня, че компенсациите за електроенергия за бизнеса до края на годината ще бъдат в размер на 100 процента от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента “Ден напред” на “БНЕБ” ЕАД за съответния месец и базовата цена в размер 200 лева за мегаватчас (MWh).

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Окончателно: Правителството вдигна командировъчните двойно

Служебният кабинет прие промени в Наредбата за командировките в страната на редовното правителствено заседание, обявиха от пресцентъра на. Министерския съвет. Вносител на предложението беше служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Част от предлаганите промени предвиждат удвояване на средствата за служителите, командировани в страната. Когато командировката на служителя е с нощувка, сумата ще нарасне от 20 на 40 лв. на ден, а когато е еднодневна – от 10 на 20 лв. Заповедта за командироване да се издава по електронен път, както и по-прецизно отчитане на разходите при ползване на личен автомобил, също са залегнали в проекта за нова наредба.  Освен това правителството одобри и изменение на Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина. Тя е приета с постановление на Министерския съвет на 3 юни 2004 г., като оттогава не е променяна. За първи път от 20 години: Вдигат командировъчните за чужбина С днешното решение на служебния кабинет са определени нови размери на дневните и квартирните пари, които работниците и служителите имат право да получат при командироване в чужбина. При командировка в чужбина командировъчните ще зависят от стандарта в държавата, в която ще се пътува, като сумата за Европа ще варира от 39 евро за страни като Словакия до 59 евро за Великобритания. Промяната цели да отговори на нуждите на работещите и бизнеса и заедно с това да се следват установените социални национални и европейски политики, отнасящи се до правата на командированите. Българи в командировка ще вземат колкото западноевропейците Промените вече бяха обсъдени на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където бяха подкрепени от социалните партньори. Ще увеличат ли парите за командировъчни - решението на НСТС ОЩЕ ПО ТЕМАТА: В ЕС се договориха за условията за командированите работници Вдигат двойно командировъчните на шофьорите 4 неща, които ще са ви от полза при командировка

text

Moody’s: Най-големите банки в Европа няма да бъдат изправени пред съдбата на Credit Suisse

Малко вероятно е водещите банки в Европа да се сблъскат с низходящата спирала, която принуди Credit Suisse да бъде продадена на по-големия си швейцарски конкурент UBS, смята рейтинговата агенция Moody's Investors Service. Нито една от 11-те останали мегабанки в региона, като Deutsche Bank и BNP Paribas, не показват „слабостите в кредитния профил, които доведоха до загуба на доверието на инвеститорите и вложителите“ в Credit Suisse, като тази загуба на доверие се натрупваше в продължение на 2 години, гласи доклад на Moody's, цитиран от Bloomberg. В последните седмици европейските банкови акции и облигации преживяха силни волатилни движения в резултат от проблемите на Credit Suisse и фалита на няколко средно големи регионални банки в САЩ, като напрежението в банковия сектор се засили и от нестабилността заради рязко покачващите се лихвени проценти. Банкери и регулатори се опитаха да убедят инвеститорите, че европейските банки не са сравними с тези фирми, след като водещите кредитори в Европа преразгледаха бизнеса си и подобриха управлението на риска. Какво се случи с рейтинга на UBS след покупката на Credit Suisse? „Тези банки, които започнаха задълбочено и скъпоструващо преструктуриране, до голяма степен завършиха процеса“, гласи доклада на Moody's, който се фокусира върху 12 банки, достатъчно големи, за да се считат за важни и системни за глобалната финансова система. Според рейтинговата агенция европейските банкови депозити вероятно ще бъдат по-стабилни, отколкото тези в САЩ. Големите кредитори също така са склонни да се възползват от фокуса върху застрахованите депозити на дребно и по-ниския дял на „чувствителните към доверието“ парични средства от големи компании, корпорации или богати лица, смята още Moody’s. „Това ще помогне на тези банки да защитят своите бази за финансиране много по-добре във времена на стрес и крехки капиталови пазари, като по този начин ще подкрепи стабилността на ликвидните баланси на тези банки“, заключава рейтинговата агенция. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Moody's преразглежда кредитния рейтинг на шест американски банки, понижи оценката на Signature Bank до ниво джънк

text

Световната банка: Възстановяването на Украйна ще струва 411 млрд. долара

Възстановяването на икономиката на Украйна след войната, започнала преди година, вече се изчислява на 411 млрд. долара, което е 2,6 пъти повече от БВП на страната за 2022 г., според ново проучване на Световната банка, ООН, ЕК и украинските власти, предава Reuters. Публикуваната оценка включва периода от 1 година от началото на войната на 24 февруари 2022 г. и количествено определя преките физически щети върху инфраструктурата и сградите, въздействието върху живота и поминъка на хората и цената за „възстановяването към по-добро“, посочва Световната банка. Общата сума е нараснала драстично спрямо оценка в размер на 349 млрд. долара, публикувана миналия септември. Новата прогноза идва ден, след като МВФ обяви, че служителите му са постигнали споразумение с украинските власти за 4-годишен пакет от заеми за 15,6 млрд. долара, чрез който могат да се привлекат още милиарди в помощ от други органи, ако програмата бъде одобрена от Изпълнителния съвет на МВФ през следващите седмици. Украйна ще получи многомилиарден заем от МВФ „Енергийната инфраструктура, жилищата, критичната инфраструктура, икономиката и хуманитарното разминиране са нашите 5 приоритета за тази година“, посочи украинският премиер Денис Шмихал в изявление за направената оценка. По думите му изчислените щети и нуждите от възстановяване не включват данните за загуба на инфраструктура, жилища и бизнес в териториите, сега окупирани от руските сили. Според бързата оценка на нуждите, Украйна ще се нуждае от 14 млрд. долара за много важни и приоритетни инвестиции за реконструкция и възстановяване през 2023 г., което ще изисква финансиране от 11 млрд. долара над заложеното в бюджета на Украйна за 2023 г. Около 22% от нуждите са за финансиране на транспорта, докато тези при жилищата са 17%, в енергетиката – 11% и селското стопанство – 7%. Най-голямото пропорционално увеличение е в енергетиката, където щетите са над 5 пъти над нивото, наблюдавано през юни 2022 г., посочи Световната банка. Най-големи скокове са налице във фронтови региони като Донецк, Харков, Луганск и Херсон, обект на силни руски ракетни атаки от октомври. Вицепрезидентът на Световната банка за Европа и Централна Азия, Анна Биерде, приветства издръжливостта и решимостта на Украйна при справянето със спешните нужди от възстановяване и реконструкция. „Продължаващата подкрепа за Украйна е инвестиция както в страната, така и в глобалната икономика. Подкрепата на партньорите за развитие за публични инвестиции трябва да бъде допълнена от значителни частни инвестиции за увеличаване на наличното финансиране за възстановяване“, заяви тя. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Дания подготвя 1 млрд. долара помощ за Украйна Годишнина от войната: САЩ праща нова военна помощ за Украйна за милиарди Байдън дава половин милиард долара военна помощ на Украйна

text

Европейските автопроизводители бият тревога: Цените на новите коли ще скочат драстично

Президентът на Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА) Лука де Мео отправи призив към европейските институции за защита на конкурентоспособността в сектора. По думите му той се бори с безпрецедентен регулаторен и икономически натиск, включително новите стандарти за емисии на екостандарта Евро 7, които ще увеличат цените на новите автомобили "с най-малко 2 хиляди евро, без да определят каквито и да било ползи за околната среда". Още: Очакват драстично поскъпване на автомобилите Според европейските производители това ще доведе до рязко увеличение на производствените разходи и силно небалансиран преход към електричество в сравнение с азиатските или американските конкуренти. Асоциацията иска преди всичко да се ускорят инициативите за "гарантиране на индустриалната база на асоциацията“ по време на екологичния преход и да се защити конкурентният капацитет на цялата верига на доставки. "Стандартът Евро 7, който е в сила в момента, заедно с увеличаването на електрическите превозни средства, има потенциала да осигури 80% намаление на емисиите на NOx до 2035 г. в сравнение с 2020 г. Предложението на Евро 7 ще има незначително въздействие и би имало висока цена: ACEA изчислява, че предложението за Евро 7 ще доведе до средно над 2000 евро увеличение на цената на нов автомобил. Това означава, че много хора ще бъдат принудени да удължат живота на старите си коли, което има обратен ефект върху околната среда и климата", се казва в призива на Де Мео, който е и шеф на Renault, в сайта на асоциацията. Призивът идва ден преди срещата на върха на Европейския съвет в четвъртък и петък, на която лидерите на ЕС ще обсъдят ситуацията с представители на АСЕА.

text

Държавата подпомага „Български пощи“ с 50 млн. лева чрез план за оздравяване и дигитализация

Временна помощ на „Български пощи“ ще окаже държавата чрез увеличение на капитала с 50 млн. лв. чрез план за оздравяване и дигитализация на държавното дружество. Това обяви вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев след заседанието на Министерския съвет. Увеличението на капитала е пратено за нотификация в Брюксел, за да не се счете за нерегламентирана помощ. „На второ място работим по план за преструктуриране задълженията на „Български пощи“ заедно с Българската банка за развитие. Идеята е всички тези задължения да бъдат преструктурирани тъй като към момента затова, че не са преструктурирани, „Български пощи“ губят в годишен размер около 6-7 млн. лв. от лихви“, обясни Христо Алексиев. 15% дял от пазара на услугите е заложената цел за пощите. Мерките са, за да се усвоят правилно и средствата, предвидени по Плана за възстановяване. Покрай протестите на пощенски служители преди месец заради ниското заплащане стана ясно, че дружеството е натрупало 72 млн. лева просрочени задължения. „Български пощи“ претърпя и сериозна хакерска атака миналата година, която повлия на голяма част от дейностите на дружеството. Това още повече е засилило стопяването на пазарния му дял в куриерските услуги спрямо частните оператори. Един милион лева глоба за "Български пощи" заради хакерската атака ОЩЕ ПО ТЕМАТА: С колко вдигат заплатите и ваучерите за храна в "Български пощи"? Вдигат заплатите и ваучерите за храна в "Български пощи" Върнаха "Български пощи" на Министерството на транспорта

text

UBS изкупува обратно облигации за 2,75 млрд. евро, емитирани преди седмица

Швейцарската банка UBS Group обяви, че ще изкупи обратно свой дълг за 2,75 млрд. евро, който емитирала преди по-малко от седмица, предаде Reuters. Така банката се опитва да повиши доверието сред инвеститорите, след като през уикенда стана ясно, че ще погълне своя затруднен конкурент Credit Suisse за 3 млрд. долара. UBS завърши сделката за Credit Suisse Въпросните първостепенни необезпечени облигации, емитирани на 17 март, включват облигации за 1,5 млрд. евро с фиксиран лихвен процент от 4,625% и падеж през март 2028 г. и облигации за 1,25 млрд. евро с фиксиран лихвен процент от 4,750% и падеж през март 2032 г., посочват от UBS в изявление. Решението е „разумно действие, за да се даде възможност на инвеститорите да продадат обратно облигациите, ако те, знаейки това, изберат да не инвестират“, заяви за Bloomberg Андрю Уонг, кредитен анализатор в Oversea-Chinese Banking. След подкрепеното от правителството спасяване на Credit Suisse стойността на акциите и облигациите на UBS се променя динамично. Те ѝ поевтиняха с цели 17% след отварянето на пазарите в понеделник, а на следващия ден затвориха сесията с ръст от 35% от тези дъна. Доходността по нейните допълнителни доларови облигации със 7% лихва скочи до рекордните 29,8% в един момент във вторник спрямо под 10% преди седмица, според данни на Refinitiv. Доходността на тези облигации последно беше 18,7%. Част от спасителния план за Credit Suisse предвижда компанията да сведе до нула стойността на своите облигации AT1 за 16 млрд. долара, т.е. тези облигационери няма да получат нищо, докато притежателите на акции поне получиха стойността, заложена в офертата за придобиване. Към 14:00 часа българско време акциите на UBS се търгуват с понижение от 2,5% до 18,94 швейцарски франка за брой, след като поскъпнаха с 3,6% по време на ранната търговия. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Какво се случи с рейтинга на UBS след покупката на Credit Suisse? Реакциите на световните икономически фактори за поглъщането на Credit Suisse от UBS Европейските борси стартираха в червено след спасяването на Credit Suisse

text

Ето с колко нараснаха разходите на работодателите само за година

С 16.1% нарастват общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица през четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо четвъртото тримесечие на 2021 година (по предварителни данни). В индустрията увеличението е с 21.3%, в услугите - със 17.8%, и в строителството - с 11.0%. Това съобщиха от пресцентъра на Националния статистически институт (НСИ). Парите за командировъчни: Ще бъдат ли увеличени 15 години по-късно? По икономически дейности най-висок ръст на общите разходи за труд е регистриран в икономическите сектори „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - с 33.3%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 32.9%, и „Култура, спорт и развлечения“ - с 25.2%. През четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г. разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 16.5%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 13.8%. По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 34.3% за „Хотелиерство и ресторантьорство“ до 1.0% за „Хуманно здравеопазване и социална работа“.

text

Ръководителят на Bundesbank: ЕЦБ трябва да продължи да увеличава лихвените проценти

Европейската централна банка трябва да бъде „упорита“ и да продължи да увеличава лихвените проценти, което оскъпява кредитите, за да се справи с инфлацията. Това призовава управителят на германската централна банка Bundesbank Йоахим Нагел в коментар за Financial Times, предаде Reuters. Изявлението на Нагел идва, след като миналата седмица ЕЦБ повиши с 50 б. п. (0,5 пр. п.) трите си основни лихвени процента, като продължава усилията си за облекчаване на инфлацията на фона на призивите на инвеститори да се въздържат от политиката на оскъпяване на кредитите, докато не намалеят сътресенията в банковия сектор. ЕЦБ вдигна лихвите по план въпреки банковите сътресения „Нашата борба срещу инфлацията не е приключила“, посочва Нагел, като по думите му „със сигурност се усеща, че ценовият натиск е силен и обхваща цялата икономика“. „Все още има какво да се желае (за повишаването на лихвите – бел. ред.), но се приближаваме към рестриктивна територия (лихвеното повишение започва да ограничава икономическия растеж - бел. ред.)“, подчертава управителят на Bundesbank. Нагел добавя, че след като ЕЦБ спре да повишава лихвите, ще трябва да устои на призивите за тяхното намаляване. Според него е възможно европейските банки да станат по-предпазливи при отпускането на кредити предвид сътресенията в банковия сектор. Освен това президентът на ЕЦБ Кристин Лагард подчерта, че повишените лихвени проценти едва сега започват да оказват ефект върху икономиката, но той може да се окаже по-сериозен заради банковия хаос. „Ако, например, банките започнат да прилагат по-голям „клин“, т.е. на всяко ниво на основния лихвен процент те изискват по-висока компенсация за поетия риск, когато отпускат заеми, тогава ефектите допълнително ще се усилят“, заяви Лагард. Тя потвърди решимостта на ЕЦБ да свали инфлацията в еврозоната до желаните 2% спрямо регистрираните през февруари 8,5%. „За да бъде намален инфлационният натиск, нашата парична политика трябва да работи здраво в посока на ограничаване. Процесът е едва в началото си“, отбеляза Лагард. Минимален спад на годишната инфлация в еврозоната през февруари ЕЦБ вдигна миналата седмица основните лихви с нови 25 б. п., но ясно показа, че може да забави следващото повишение заради сътресенията в банковата сфера от последните седмици. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: След като ЕЦБ вдигна лихвите: Европейските борски пак тръгнаха надолу

text

Британска инфлация неочаквано обърна хода и се ускори за първи път от 4 месеца

Британската инфлация се е ускорила неочаквано за първи път от 4 месеца, след като цените на храните и напитките нараснаха с най-бърз темп от 45 години. Индексът на потребителските цени се е повишил с 10,4% на годишна база през февруари от 10,1% през януари, сочат данни на Националната статистическа служба на страната, цитирани от Bloomberg. Така страната се отдалечи още от очакванията на икономистите за завръщане към едноцифрени стойности. Британският паунд поскъпна след публикуването на данните, което ще засили аргументите, че Bank of England трябва да продължи с вдигането на лихвите. Ръководството, начело с управителя Андрю Бейли, очакваше значително забавяне на инфлацията тази година до целта от 2%. След Фед: И Банката на Англия вдигна лихвите до 33-годишен връх След като осъществи най-бързата серия лихвени повишения от 30 години, британската централна банка вече изпраща неутрални сигнали за бъдещата си посока. Според Бейли инвеститорите не трябва да очакват, че ще са нужни повече лихвени повишения още преди регулаторите да се намесят в спасяването на Silicon Valley Bank и Credit Suisse. Инфлацията достигна връх от 11,1% през октомври, каро се очаква драстично да се забави тази година спрямо 2022 г., когато цените на енергоизточниците значително поскъпнаха. На месечна база индексът на потребителските цени е нараснал с 1,1% през февруари спрямо 0,8% година по-рано. Водещ фактор е алкохолът, сервиран в ресторантите, кафенетата и пъбовете – джин, уиски, бири. Годишната инфлация за ресторанти и хотели е била 12,1% - ръст спрямо 10,8% през януари и най-високо равнище от 12,1% през юли 1991 г. Дрехите и обувките са поскъпнали с 8,1% за година до февруари. Цените обикновено се увеличават между януари и февруари, тъй като тогава новата стока започва да се зарежда по магазините след периода на празничните разпродажби. Но поскъпването тази година е най-голямото, наблюдавано между януари и февруари, от 2012 г. Базисната инфлация – която изключва волатилни компоненти като храни и енергоизточници – се е ускорила до 6,2%. Инфлацията при услугите – мярка, приемана като ранен индикатор за натиск върху заплатите – е с ръст до 6,6%. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Инфлацията във Великобритания "слезе" от 41-годишния си връх Инфлацията на Острова се изстреля до нов исторически връх Английската централна банка вдигна лихвите заради високата инфлация

text

Чyждecтpaннитe инвecтиции в гpъцĸи имoти зaпиcaxa иcтopичecĸи вpъx

Цeнитe нa нoвoпocтpoeнитe aпapтaмeнти В Гърция ca ce yвeличили c дo 75,5% от 2017 г. до 2022 г. Това показва aнaлиз нa ĸoмпaниятa Gеоахіѕ Рrореrtу & Vаluаtіоn Ѕеrvісеѕ, цитиран от Ekathimerini. Cитyaциятa c пoĸaчвaнeтo нa жилищaтa идвa oт нapacтвaщитe paзxoди зa cтpoитeлcтвo, нo cъщo тaĸa и пo-виcoĸитe цeни нa зeмятa и пo-виcoĸитe cтaндapти зa eнepгийнa eфeĸтивнocт, нa ĸoитo ceгa тpябвa дa oтгoвapят вcичĸи нoви имoти. Какви са средните цени на апартаменти в столицата? Cpeднaтa oфepтнa цeнa зa нoвo жилищe в нaй-тъpceнитe paйoни в ceвepнитe пoĸpaйнини нa cтoлицaтa, ce движи oĸoлo 3500-4500 eвpo нa ĸвaдpaтeн мeтъp, дoĸaтo cдeлĸитe ce cĸлючвaт мaлĸo пoд тoвa нивo. Caмo пpeди пeт гoдини cpeднaтa тъpceнa цeнa нe нaдxвъpляшe 2000-2500 eвpo/ĸв.м. Пpeз 2018 г. e имaлo пo-мaлĸo нoвo cтpoитeлcтвo, в cpaвнeниe cъc ceгa, зapaди финaнcoвaтa ĸpизa в страната, a интepecът ĸъм пoĸyпĸa нe бeшe тoлĸoвa виcoĸ, ĸoлĸoтo e ceгa, вĸлючитeлнo и oт чyждecтpaнни ĸyпyвaчи.  Чyждecтpaннитe инвecтиции в гpъцĸия пaзap нa нeдвижими имoти, ocoбeнo в жилищaтa, зaпиcaxa иcтopичecĸи вpъx пpeз 2022 г. Πo дaнни нa Ваnk оf Grеесе 1,975 млрд. eвpo ca били нaляти в мecтния пaзap нa нeдвижими имoти oт чyжбинa минaлaтa гoдинa. Toвa e pъcт oт 68% пoвeчe в cpaвнeниe c 2021 г., cyмaтa нe e нaдвишaвaлa 1,17 млрд. eвpo. Peĸopдът ce дължи нa мнoгo динaмичнoтo чeтвъpтo тpимeceчиe. Ha пaзapa бяxa инвecтиpaни oбщo пoчти 700 млн. eвpo или c 84,3% пoвeчe oт cъщoтo тpимeceчиe нa минaлaтa гoдинa, ĸoгaтo 379 милиoнa eвpo бяxa налети в мecтния пaзap нa нeдвижими имoти. Дoceгa пoдoбни peĸopдни чиcлa пo oтнoшeниe чyждecтpaнни инвecтиции бяxa peгиcтpиpaни пpeз 2007 г., ĸoгaтo жилищният пaзap бeшe в cвoя пиĸ: 308,5 млн. eвpo чyждecтpaнни инвecтиции. Гръцкият туризъм след пандемията: възстановяването през 2022 г. Цeнтъpът нa Aтинa, южнитe и пpeдгpaдия, Πиpeя и пoпyляpни туристически дecтинaции ca ocнoвнитe зoни, пpивличaщи чyждeнците.    

text

ЕК въвежда мерки срещу компании, фалшиво етикетиращи продуктите си като „зелени“

Европейската комисия смята да въведе изисквания за компаниите, според които ще трябва да доказват твърденията си, че продуктите им са благоприятни за опазването на климата. Това показват проектоправила на ЕК, предава Reuters, целящи да премахнат подвеждащите „зелени“ етикети от различни продукти. Очаква се днес ЕК да предложи новите изисквания към бизнеса, чрез които се популяризират стоки, продавани в Европа, с етикети като „естествени“, „климатично неутрални“ или с „рециклирано съдържание“. Според подготвения от ЕК план, за да използват такива етикети за продуктите си, фирмите ще трябва първо да извършат научно обоснована оценка, в която влизат всички значими въздействия върху околната среда, за да докажат, че продуктите отговарят на описанието си на етикета. Те могат и да бъдат проверени, съответно схема за екологично етикетиране. След това акредитирано независимо лице ще трябва да провери твърдението, преди компанията да го използва публично. Фирмите, които обявяват свои продукти или дейности за благоприятни за климата без доказателства, могат да бъдат застрашени от финансови санкции. Предложението ще засегне всички потребителски продукти, продавани в ЕС, освен ако не са обхванати от съществуващото законодателство, регулиращо определени етикети, например храни с етикет за органични продукти. Оценка на ЕК показа през 2020 г., след анализ на 150 твърдения за екологичните характеристики на продукти, че повече от половината (53%) предоставят „неясна, подвеждаща или неоснователна информация“. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Площите с биокултури у нас са се увеличили над 6 пъти за 7 г.  

text

Шефът на TikTok ще защитава приложението пред Конгреса на САЩ

Главният изпълнителен директор на мобилното приложение TikTok на китайската компания майка ByteDance - Шoу Зи Чу е готов да свидетелства пред Конгреса на Съединените щати, за да се противопостави на предложената забрана на приложението в страната, съобщава Ройтерс. Още: САЩ заплашва TikTok със забрана, ако не се отдели от китайската компания майка ByteDance Очаква се той да заяви пред американските законодатели, че китайското приложение за кратки видеоклипове с повече от 150 милиона американски потребители никога не е споделяло и никога няма да споделя потребителски данни от САЩ с китайското правителство. Главният изпълнителен директор се опита да разсее опасенията относно връзките на TikTok с китайското правителство, заявявайки, че компанията ByteDance "не е агент на Китай или на друга държава". "TikTok никога не е споделял или получавал искане за споделяне на американски потребителски данни с китайското правителство, нито пък TikTok би уважил такова искане, ако някога е било отправено такова", ще посочи Шоу Зи Чу, според писмени показания, публикувани от Комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите на САЩ. В подготвените си бележки той подчертава потенциалното отрицателно икономическо въздействие на подобна забрана, заявявайки, че тя ще навреди на американския бизнес и ще навреди на икономиката на САЩ. "Ние не вярваме, че забрана, която вреди на американския малък бизнес, вреди на икономиката на страната, заглушава гласовете на над 150 милиона американци и намалява конкуренцията на все по-концентрирания пазар, е решението за справяне с един проблем“, заключава Шoу Зи Чу.

text

Google пуска чатбота си Brad, конкурентът на ChatGPT

Google пуска чатбота си Bard, който ще се конкурира директно с ChatGPT. Потребителите могат да се запишат в списък с чакащи, за да получат достъп до Bard. Опцията трябва да бъде „допълващо изживяване“ към Google Search, според говорител на компанията, цитиран от CNN. Потребителите ще могат да проверят отговорите или източниците на Bard в Google търсачката. Отговорът на Google: Кой е съперникът на ChatGPT в битката за AI търсачки Компанията обяви, че ще започне да пуска инструмента в САЩ и Обединеното кралство, като след това ще предостави достъп и до други държави. Новината идва на фона на надпреварата между големите технологични компании Google, Microsoft, Facebook и други да разработят и внедрят инструменти с изкуствен интелект, след неотдавнашния успех на ChatGPT.  Преди дни Google обяви, че въвежда изкуствен интелект и в инструментите си като Gmail, Sheets и Docs. Малко след това и Microsoft обяви подобна стъпка. Google въвежда изкуствения интелект и в Gmail и Docs Google представи Bard миналия месец на демонстрация. Но не всичко мина по-план, защото инструментът е дал неточен отговор на въпрос за телескоп. Акциите на компанията майка на Google Alphabet паднаха със 7,7% през този ден, което струваше 100 млрд. долара от пазарната ѝ стойност. Подобно на ChatGPT на OpenAI, Bard е изграден върху голям езиков модел. Моделите са обучени на базата на голямо количество данни, за да генерират отговори на потребителски запитвания. Според източници големият интерес към ChatGPT е накарало ръководството на Google да обяви „червен код“ за бизнеса си с търсачката. Google публикува в блога си, че инструментите за изкуствен интелект са „не без недостатъци“. Миналата седмица OpenAI пусна следващата модел GPT-4, по който работи ChatGPT I новия браузър Bing на Microsoft. В първия ден след представянето си, GPT-4 впечатли потребителите с демонстрацията, показваща способността на инструмента да съставя съдебни дела, да полага стандартизирани изпити и да създава работещ уебсайт от ръчно нарисувана скица. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Copy/Paste: След Microsoft и Google инвестира в изкуствен интелект Изкуственият интелект накара ЕК и ЕП да си блъскат главите Al помага на компаниите да решат кои служители да бъдат съкратени

text

НАП започна проверки на българите в Дубай

Около 200 българи имат скъпи имоти в Дубай по неофициална информация. Това заяви изпълнителният директор на Националната агенция по приходите (НАП) Борис Михайлов пред  БНТ. По думите му 23-ма българи с имоти в Дубай вече са проверени, а  скоро данъчните ще имат имената на всички наши сънародници с недвижимо имущество в емирството. Колко скочиха цените на жилищата в Дубай? "В НАП винаги е имало и ще има корупция, но въпросът е да се намали и да се сведе до минимум. Всички сигнали се разглеждат, образуват се преписки и се дават на прокуратурата", каза още Михайлов. Според него българският данъкоплатец е станал по-лоялен и коректен. "Чадъри може да е имало някога, но сега няма. За първи път "Лукойл" внесе корпоративен данък от 2007 г. Ако е имало чадър, то не е по наше време", посочи шефът на НАП. Той припомни, че към 17 март събираемостта на приходите е в размер на 6 милиарда и 400 милиона лева, като 752 милиона са събрани повече отколкото миналата година за същия период. ДДС е събран в рамките на 211 милиона лева повече от миналата година. Още: НАП събра 13% повече приходи "Много по-голяма е събираемостта от м.г., но все още нямаме бюджет за тази година и няма план. Спрямо миналата година ние сме много по-добре с 752 милиона в повече. Цифрите са това", уточни директорът на НАП.                

text

S&P: Европейските банки могат да се справят с трудностите на пазара

Според рейтинговата агенция S&P Global Rating, европейските банки могат да преодолеят сътресенията на пазара, свързани със спасяването на швейцарската Credit Suisse от нея домашен конкурент UBS. „Докато пазарите обмислят въздействието на спасяването на Credit Suisse от страна на UBS, инвеститорите се питат дали липсата на пазарно доверие може да причини зараза в европейския банков сектор“, посочва в свой анализ S&P. Какво се случи с рейтинга на UBS след покупката на Credit Suisse? Според S&P отговорът е НЕ. „Преди седмица заявихме, че силните депозитни бази и достатъчната ликвидност на европейските банки смекчават рисковете за сектора“, посочват от агенцията. S&P Global Ratings поддържа мнението, че европейските банки печелят в средата на повишаващите се лихвени проценти, като това продължава да бъде основен сценарий за рейтинговата агенция. „Както казахме миналата седмица, оценените европейски банки не проявяват комбинация от големи нереализирани загуби от портфейли с ценни книжа и силно чувствителни към доверието модели на финансиране. Въпреки другите си предизвикателства, Credit Suisse нямаше големи нереализирани загуби по своя портфейл от ценни книжа“, отбелязва още S&P. „Въпреки това оставаме наясно, че сеизмичната промяна в паричната политика ще промени правилата за части от финансовия сектор. Очакваме пазарните сътресения да отшумят, тъй като инвеститорите осъзнават, че макроикономическата среда носи нюансирани, но далеч от ужасни последици за европейските банки и че банковият сектор остава стабилен“, заключва агенцията. ОЩЕ ПО ТЕМАТА:  Standard & Poor's няма да сваля рейтинги на американски банки

text

Скоро закон: Не плащаш глоба от КАТ или данък, няма да си продаваш имота и колата

Ако не сте си платили задължение, дори и то да е глоба от КАТ, няма да можете да продадете колата си, апартамента си, къщата си и какъвто и да е имот. Тази идея за промяна на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) вече публикувана на обществено обсъждане от финансовото министерство. Причината за готвената промяна – да се събират повече данъци. За целта нотариусите ще получат онлайн достъп до регистрите на НАП, за да проверяват имат ли продавачите "подлежащи на принудително изпълнение публични задължения". Ако се установят такива, нотариусите ще изповядват сделката едва след тяхното заплащане. Може при сключването на договора или в нотариалия акт да се впише изрично, че продавачът има да плати задължение и какво е то, пише в. "Сега". ОЩЕ: По-високи заплати за данъчните, ако съберат повече данъци - обещание от служебното правителство Предвижда се още една промяна, която ще затегне примката за длъжниците - нотариусите да проверяват и да спират сделки за всякакви просрочени задължения, установени от НАП, а не само за данъци, мита и осигурителни вноски, както е в сегашните разпоредби. Това означава, че ще се проверява още за неплатени в срок общински данъци и такси, глоби, включително наложени от КАТ, имуществени санкции, конфискации, недължимо платените, надплатени или неправомерно получени или усвоени средства по програми и фондове на Европейския съюз, лихвите върху такива вземания и някои други вземания, обявени за публични. Нотариусите ще имат достъп до всички подобни задължения на клиентите си. Нотариус, който състави акт при неспазване на разпоредбите,  отговаря солидарно за заплащане на задълженията, дължими от прехвърлителя или от учредителя, пише в проекта за изменение на ДОПК. В момента при продажба на имоти и моторни превозни средства продавачът декларира писмено, че няма задължения към хазната - данъци, мита и осигурителни вноски. Има, разбира се, и опция купувачът да плати задълженията на продавача, но да ги приспадне от цената. Идеята да се сложи такава спирачка на покупко-продажбите на движимо и недвижимо имущество е заради установени много случаи, при които продавач не посочва задълженията си при изповядване на сделката с цел да получи пълната сума. Проверка на случаен принцип от НАП-София е показала, че само за два месеца - февруари и март на 2017 г. - в резултат на тези нарушения щетата за държавния бюджет била за 6,4 млн. лв. ОЩЕ: Правителството предлага промени в данъчните закони, за да се запуши дупката в бюджета

text

Водата за поливане е много скъпа: Земеделският министър още не отива при протестиращи фермери

Служебният земеделски министър Явор Гечев така и не се появи на протест на земеделци в Северна България, които блокираха за кратко главния път Разград – Търговище в района на село Трапище. Протестът е прозаичен - драстично вдигане на цената на водата от "Напоителни системи". Затова хората искат поевтиняване на живителната течност във всички региони на страната и за всички водоползватели. Както писа в. "Сега", докато земеделският министър се бори с овладяване на високите цени на храните, подопечното му държавно дружество "Напоителни системи" вдигна тарифата за помпена доставка на вода за сезон 2023 с над 200% за 2-ро стъпало и с над 300% за 3-то стъпало. Това предизвика възмущението на производители на плодове и зеленчуци, на ориз и дори на зърнени култури. Те обявиха, че са изправени пред невъзможност да покрият разходите и без яснота на каква цена ще бъде тазгодишната реколта. В опит да тушира напрежението и протестите, аграрното министерство обяви преди две седмици, че като временна помощ ще покрие разликите в цената на поливната вода в сравнение с миналогодишната. Макар да не отиде на протеста, земеделският министър Явор Гечев все пак коментира, като заяви, че не можело толкова бързо да има компенсации, защото трябвало разрешение от Европейската комисия за държавна помощ. "Говорил съм с финансовия министър да се осигурят средства между 3 и 18 млн. лв. Но не може да стане за два дни", каза министърът. Гечев обаче се появи при зърнопроизводителите да ги успокоява как от ЕС ще дойдат 16 млн. евро и с тях те щели да бъдат компенсирани заради безмитния внос на украинско зърно в ЕС. Българските зърнари отдавна са галено дете на селското ни стопанство - с най-апетитни евросубсидии и интересно защо не могат да понесат конкуренция. Още преди 2 седмици министърът предупреди, че безплатна вода за напояване не може да се осигури, защото ще се възприеме от Брюксел като непозволена държавна помощ. Тогава засегнатите земеделци поискаха да разберат как така от две години Румъния осигурява безплатна вода за поливни нужди, а за България това ще е непозволена държавна помощ. Министърът и неговите заместници обещаха да проверят случая. ОЩЕ по темата: По-ниски такси за земеделците, спазващи лимита за водоползване "До момента обаче няма нищо черно на бяло за поетите ангажименти, а земеделците трябва да сключат новите си договори с "Напоителни системи". В началото на април започва поливането и торенето на насажденията с ягоди и малини", посочи пред БНР Божидар Петков - председател на Българската асоциация на малинопроизводителите. "Ние сме първите, които влязохме в проблема, но той ще застигне всички след 1,5 - 2 месеца. Нашият сигнал е сигнал за проблеми в цялата държава и в цялата система за "Напоителни системи", каза още Петков. "Очаквахме, че щом има такова политическо изявление, ще последват и нормативни актове. От 9 март, когато беше нашата среща в "Напоителни системи" до днес нямаме в писмена форма потвърждение на обещанието на зам.-министър Джиков. Смятаме, че това е една поредна лъжа, тупане на топката. Имаме сериозни притеснения, че това е само протакане на времето. Нашата основна цел не е да правим протести, а да работим и да сядаме на масата за диалог, когато имаме проблем", обясни Петков. Близо 500 земеделски стопани се включиха в протеста. "Напоителни системи" повиши цената на водата в пъти. За да отгледаме един декар праскови трябва да платим около 800 лв. Това е пагубно, както да отгледаш такива праскови, така и да ги продадеш", посочи Николай Колев от Съюза на дунавските овощари. ОЩЕ по темата: Въвеждат се две цени за напояване

text

За пръв път в историята: МВФ дава заем на държава във война – Украйна

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че е постигнал споразумение на ниво персонал с Украйна за финансиране на стойност 15,6 млрд. долара. Очаква се първият заем на организацията за страната във война да бъде одобрен през следващите седмици, предаде BBC. Това ще бъде и един от най-големите финансови пакети, които Украйна е получавала след нахлуването на Русия на територията ѝ. Наскоро МВФ промени правило, което позволява отпускането на заеми на държави, изправени пред "изключително висока несигурност". "Нахлуването на Русия в Украйна продължава да оказва опустошително въздействие върху икономиката: активността се е свила с 30% през 2022 г., голяма част от капиталовите запаси са унищожени, а равнището на бедност се е повишило. Програмата е разработена в съответствие с новата политика на фонда за отпускане на заеми при изключително висока степен на несигурност и се очакват сериозни гаранции за финансиране от донорите, включително Г-7 и ЕС", заяви официалният представител на МВФ Гавин Грей, предаде БГНЕС. Грей заяви също, че споразумението ще "мобилизира широкомащабно преференциално финансиране" за Украйна от международни донори и партньори, без да дава повече подробности. МВФ очаква украинската икономика да отбележи леко свиване или дори растеж през тази година. ОЩЕ по темата: Дания създава фонд за подпомагане на Украйна в размер на почти 1 млрд. евро Украинският министър-председател Денис Шмихал заяви, че траншовете от МВФ ще помогнат на страната "да финансира всички критични разходи и да осигури макроикономическа стабилност, както и да засили взаимодействието ни с други международни партньори". Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, която направи изненадващо посещение в Украйна миналия месец, също коментира: "Амбициозната програма на МВФ с подходящи условия е от решаващо значение за подкрепа на усилията на Украйна за реформи". САЩ са най-големият акционер в МВФ и най-големият донор на Украйна по отношение на изразходваните средства. По-рано тази година американският президент Джо Байдън обяви още близо половин милиард долара американска военна помощ за Украйна. Това е в допълнение към 112-те милиарда долара, похарчени от Конгреса само през 2022 г. С военната помощ, която представлява повече от половината от разходите на САЩ за Украйна, се заплащат безпилотни самолети, танкове, ракети и други системи за боеприпаси, както и обучение, логистика и разузнавателна подкрепа. След нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година в конфликта продължават да се влагат пари от цял свят. Миналата седмица МВФ съобщи, че изпълнителният му съвет е одобрил промяна в правилата, която да позволи финансиране на държави, изправени пред "изключително висока несигурност". Без да споменава Украйна, от фонда заявиха, че мярката се прилага за държави, които изпитват "екзогенни сътресения, които са извън контрола на властите на страната и обхвата на техните икономически политики". ОЩЕ: Тройно увеличение на износа ни за Украйна - главно заради износ на нафта

text