Архив на категория: Бизнес

По-високите пенсии ще останат до края на пандемията

Пенсионерите ще получават добавка от 50 лева месечно до края на пандемията, след това ще има индексация на пенсиите. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред местни жители в село Лесидрен, община Угърчин. "Докато има пандемия, ще бъде така. Вчера говорих с началника на синдиката. Мислим за вас, но не може едновременно и да индексираме и по 50 лева отгоре да даваме, защото за радост вие сте много, това са по 108 млн. на месец", каза той. "Щом свърши пандемията, вчера говорих със синдикатите и социалната министърка, ще го направим и това", увери Борисов. Добавките от 50 лв. към пенсиите започнаха от началото на август, като първоначалната идея беше да продължат 3 месеца. Те са част от антикризисните мерки на правителството и струват на бюджета над 160 млн. лв. месечно.

text

Швейцария е готова да приеме още чужденци от ЕС

"Не искаме десетмилионна Швейцария. Чужденците от ЕС източват социалните каси. Вече се задушаваме." Така Швейцарската народна партия рекламираше идеята си за намаляване на имиграцията от ЕС. Тя обаче беше отхвърлена, разказва Deutsche Welle. Да се ограничи ли миграцията от ЕС? Това трябваше да решат гражданите на Швейцария в рамките на референдум. Инициативата бе на дяснопопулистката Швейцарска народна партия, която многократно е призовавала към ограничаване на имиграцията. Още според предварителните социологически проучвания обаче подкрепата за идеята е била твърде малка. Всички други партии, икономическите съюзи, синдикатите и църквите са били против. В следобедните часове на неделя стана ясно, че инициативата е отхвърлена. Според частични резултати, 63% са гласували против предложението на Швейцарската народна партия. Въпреки че още преди референдума, според проучванията, близо 65% са били против прекратяването на споразумението за свободно придвижване между Швейцария и ЕС, мнозина се опасяваха от евентуално шокиращо "Да". Защото ако все пак инициативата на десните популисти се беше увенчала с успех, това щеше да сложи край не само на споразумението с ЕС за свободно придвижване, но и на други 6 двустранни споразумения с Общността. Всички те бяха приети през 1999 г. с мнозинство. Швейцария – жертва на масова имиграция? Според Швейцарската народна партия, Швейцария е станала жертва на масова имиграция, която води до покачваща се безработица и застрашава благосъстоянието, свободата и сигурността на швейцарците. "Прекалено много е прекалено много. Ние не искаме десетмилионна Швейцария" – с тези думи десните популисти рекламираха идеята си. Според Швейцарската народна партия, чужденците източвали социалните каси и заради тях в Швейцария вече нямало достатъчно място. Защо българите и румънците се втурнаха към Швейцария В момента в Швейцария живеят близо 8,5 млн. души. Общият брой на чужденците е около 2,1 млн. Над 1,5 млн. от тях са чужденци от ЕС, както и от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Най-многобройните чуждестранни групи в Швейцария са италианците, германците и португалците. Същевременно над 450 000 швейцарци живеят в страни от Общността. Кой от ЕС да живее в Швейцария? Швейцария не е член на ЕС, но е обвързана с Общността чрез поредица от двустранни споразумения. В момента граждани на страни от ЕС могат да имигрират в Швейцария, ако имат трудов договор или разполагат с достатъчно пари, за да се издържат. Гражданите на България и Румъния се радват на пълна свобода на придвижване, работа и установяване в Швейцария едва от 1 юни 2019 г. насам. Въпросът за ограничаване на имиграцията от ЕС не е единствената тема, по която швейцарците се произнесоха. Те трябваше да решат и за въвеждането на двуседмичен отпуск за бащинство и закупуването на нови изтребители.

text

Британски банки закриват сметки на живеещите извън Острова

Британски банки започнаха закриването на хиляди сметки на свои клиенти, които не живеят във Великобритания. Причината е, че след Brexit те губят право да предоставят услуги на хора в ЕС, ако нямат специален нов лиценз. Това ще засегне както британци, живеещи в тези държави, така и фирми и хора, които просто са избрали британски трезори за своите пари, предават от в. "24 часа". До момента Lloyds Bank, Barclays, Barclaycard and Coutts са изпратили писма на свои клиенти в чужбина, че затварят сметките им до два месеца. Сред пострадалите са живеещи в Германия, Нидерландия, Италия, Португалия, Ирландия и Словакия. "Бях шокирана да получа съобщение, че банковата ми сметка ще бъде закрита след два месеца, ако не посоча адрес в Обединеното кралство", разказва пред BBC англичанката Шарън Кларк, която от 20 години живее в Нидерландия и е клиентка на Lloyds. Банката е изпратила вече 13 000 такива съобщения на граждани и фирми, че спира да предлага банкови услуги в европейски страни. Какви ще бъдат студентските такси за европейци на Острова Банковите правила, които важат за целия ЕС, от следващата година вече няма да се отнасят за Обединеното кралство, обяснява Сара Хол, която е част от екип в Университета Кингс Колидж в Лондон, изследващ промените заради Brexit. Това означава, че така нареченото паспортиране на финасовите институции, което им позволява да търгуват свободно във всяка друга държава в Европейското икономическо пространство, без да са необходими допълнителни разрешителни, няма да е валидно за тях. За да работят, те ще трябва да имат специален лиценз или дъщерно дружество в дадена страна. Някои банки решиха, че това е неоправдан разход за броя на клиентите, които имат в други страни и е по-добре за тях да напуснат тези пазари, обяснява Хол. Засега само представители на HSBC and Santander са заявили, че не планират да закриват сметки на свои клиенти в ЕС.

text

2 млрд. евро по-малко изпращат емигрантите у нас

С над 2 милиарда евро по-малко се очертават преводите у нас на българите от чужбина, коментира пред NOVA главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов. "Това е важен макроикономически показател за българската икономика. Ако добавим дохода на българите, които отиват в чужбина краткотрайно на работа, не са трайно емигранти, ще получим сума от над 2 милиарда евро годишно за миналата година, това са около 3,3% от Брутния вътрешен продукт, или ако щете 5,5% от цялото потребление в България”, посочи пред Лъчезар Богданов. С близо 370 милиона евро по-малко са преводите от сънародниците ни зад граница към техните семейства, според данните на Българската народна банка. Докато за първите 6 месеца на миналата година постъпленията от чужбина са били малко над 636 млн. евро, то равносметката за същия период на тази година е едва 266 млн. "Намалялата стойност на преводите ще се отрази на българската икономика. За домакинствата, които получават редовно текущи трансфери – това ще e сериозен удар върху дохода", посочи Лъчезар Богданов. Ако ги нямаше парите на българите от чужбина "Част от домакинствата използват спестявания, натрупани по този начин за по-сериозни покупки – на жилища, лечение. Това обаче краткосрочно не е фатално", заяви експертът. Според него, ако туризмът в Европа остане в криза и се запази спадът на туристи, ще изчезнат сезонните работни места. "Ще има по-малка потребност от работна ръка, особено от по-бедни страни като България", добави Лъчезар Богданов.

text

Държавният дълг на Франция с рекорден ръст

Държавният дълг на Франция се е увеличил до безпрецедентните 114,1% от брутния вътрешен продукт в края на юни. Това съобщи националната статистическа служба на страната. В парично изражение държавният дълг вече достига 2,638 трилиона евро, като се е увеличил спрямо края на март с 12,7 процентни пункта или 113,4 млрд. евро. Това е най-големият растеж на държавната задлъжнялост на Франция откакто започва да се води тази статистика през 1995 г. Рязкото увеличаване на държавния дълг отчасти се дължи на силното повишение на разходите на редица ведомства, отбелязва статистическата служба. Средствата са били насочени към финансиране на необходимите мерки в условията на санитарната криза, предизвикана от коронавируса. Разходите на хазната са били свързани с финансиране и на мащабната програма за изплащане на обезщетения за безработица. Същевременно правителството е било принудено да отложи за по-късна дата плащането на социални вноски от компаниите, като понижение се отчита и в данъчните приходи. В резултат от тези фактори задлъжнялостта на системата за социално осигуряване е нараснала с 85 млрд. евро, отбелязва ТАСС.

text

Заведенията във Виена ще регистрират посетителите

Всички заведения във Виена са длъжни да записват данните на посетителите си, а информацията ще се пази 4 седмици. Мярката влиза в сила от понеделник, 28 септември и ще важи до края на годината. Регистрацията е нужна за по-лесно откриване на огнищата на коронавирусни инфекции COVID-19. Австрия затяга режима за идващи от България и Балканите В заведенията ще се раздават формулярите, които гостите ще попълват собственоръчно. Няма да се правят общи списъци, за да не е видно колко хора са посетили заведението и за да се запази тайната на личните данни, обяви кметът на Виена Михаел Лудвиг, цитиран от австрийски медии. В случаите, когато бъде установено заразено с COVID-19 лице, собствениците на заведенията са длъжни да предоставят на властите събраните в съответния ден формуляри, за да бъдат уведомени клиентите за възникналата опасност от зараза и да се вземат съответните мерки. За отказалите да прилагат новата наредба са предвидени санкции. Заведенията ще са отворени за гости до 01:00 през нощта. Кметът на Виена отказва да се присъедини към 3 от австрийските провинции, в които заведенията ще се затварят в 22:00 часа. Михаел Лудвиг аргументира своето решение с увеличената опасност от частни партита и празници, които биха се организирали по домовете заради ранното затваряне на заведенията, а това само би повишило заплахата от зараза, тъй като в домашна обстановка ще се събират голям брой хора. Заради сериозния ръст на заразените в австрийската столица германските власти я обявиха за високорискова зона. Пътуването до Виена е непрепоръчително, а връщащите се оттам ще трябва да представят отрицателен PCR тест за коронавирус или да се подложат на безплатен тест при пристигане в Германия. Ако не го направят, остават под 14-дневна задължителна карантина. Германия затяга мерките за хора от 3 български области Австрия не посмя да затвори ски курортите, но забрани партитата в тях, за да не се превръщат в нови огнища на COVID-19. Във ваканционните селища ще бъдат наложени строги мерки за социално дистанциране и хигиена. Туристите трябва да стоят на разстояние най-малко един метър през цялото време, да носят маски в кабинкови лифтове и гондоли, а баровете и ресторантите ще сервират напитки и храна само на седнали клиенти. "Стоенето рамо до рамо, танците, пеенето в малки барове или барове на открито са потенциални центрове за заразяване", каза министърът на туризма Елизабет Кьостингер. Канцлерът Себастиан Курц обяви, че в страната е започнала втора вълна на вируса и предупреди, че следващите месеци ще бъдат трудни.

text

Сделка или не: Как можем да се пазарим за глобите на пътя

С 1/3 ще намалява глобата за пътно нарушение, ако нарушителят се споразумее официално с КАТ. Споразумението ще позволява приключване по административнонаказателно производство в кратки срокове, каквото е например издаването на акт за нарушение на пътя. Това гласят промени в Закона за административните нарушения и наказания, приети на първо четене в пленарна зала, посочва в. "24 часа". Вземат шофьорската книжка при неплатена "Гражданска отговорност" Предложение за споразумение ще може да прави нарушителят – в 14-дневен срок от връчване на акта, както и наказващият орган след получаване на преписката. Само че този срок е буквално е препоръчителен – ако не бъде спазен, сключеното споразумение няма да е незаконно. При споразумение нарушителят ще плаща 70% от минимално предвидената глоба за деянието му. А ако не е предвиден минимум, санкцията ще се определя по договаряне между страните, но не трябва да надвишава 70% от половината на максимума. Нарушителят трябва да плати в рамките на 14 дни. Ако не, контролните органи имат право да издадат наказателно постановление. Споразумения обаче не може да сключва всеки. Ако нарушението е много тежко, то няма как да има споразумение, както и ако е извършено след употреба на алкохол, наркотици или други упойващи вещества. На споразумения не може да се надяват и шофьори, които са рецидивисти – т.е. такива с предишни нарушения. 20% пък ще е отстъпката от стойността на наложената глоба или имуществена санкция, ако тя бъде платена в 14-дневен срок. Ако нарушителят я обжалва, няма отстъпка. За маловажно нарушение ще се издава писмено предупреждение, а при повторно нарушение в рамките на 1 г. на същото правило нарушителите вече ще бъдат санкционирани. Увеличават и срокът за възражения срещу съставени актове за установяване на административни нарушения – от 3 на 7 дни.

text

Ще удължат ли отсрочките по кредити?

Много вероятно е банковият мораториум да бъде удължен. Решението трябва да бъде взето от Българска народна банка и от търговските банки, но при влошаване на икономическата ситуация, има такава вероятност, коментират експерти пред вестник "Монитор". "Ако зимата се окаже трудна, каквито са по-песимистичните очаквания за тежки октомври и ноември, е много вероятно да бъде удължена мярката", прогнозира кредитният консултант Тихомир Тошев за "Монитор". По думите му спадът на икономиката на България е по-малък, отколкото в други страни-членки на Европейски съюз, но при влошаване на обстановката, мярката може да бъде удължена. На същото мнение е и финансовият анализатор Иван Стойков. Той коментира, че докато има възможност за отсрочване и докато хората имат заеми, те ще се възползват, независимо дали ще е заради невъзможност за плащане, или просто защото не искат да плащат. "Удължаване може да правим до безкрайност. Въпросът е ситуацията да е такава, че БНБ да вижда необходимост да направи препоръка към банките това да бъде удължавано", казва Стойков, като признава, че интересът към момента не е толкова голям, колкото експертите са очаквали в началото. Възможен фактор за допълнително удължаване пък е ръстът на необслужваните кредити. "Не мога да кажа за момента дали има предпоставки, защото трябва сега да се проследи какъв е темпът на необслужваните кредити, и това може би ще даде индикация в бъдеще дали се налага да се удължават малко по малко сроковете. Ние и до края на 2021 г. може да дадем такива отсрочки, но ако самите кредитополучатели не ги търсят, то мярката не би била работеща", казва още Стойков. Анализаторът напомня, че скоро ще изтече мораториумът за тези, които са одобрени в края на юни за забавяне на плащанията с 3 месеца. Така ще стане ясно дали те все още изпитват затруднения. "Един отсрочен кредит все пак носи риск след отсрочката да не бъде погасяван. В тези 3 или 6 месеца, кредитополучателят може да е със същия проблем или с влошено състояние. Така един отсрочен кредит може да стане рисков и да се отправя към графата "необслужвани", предупреждава Стойков. Това също може да стане причина за повторно удължаване на сроковете. Колко души получават безлихвени кредити в кризата "Следя с интерес този въпрос, но е трудно да се каже, защото това е изцяло политическо решение. Според мен нито ползата е огромна, нито нуждата е голяма", казва бившият министър на икономиката Николай Василев. Той изтъква, че с мораториума реално няма опрощаване на задълженията, а единствено отсрочване на сумите – на главница или на лихва и главница. "Дали този месец ще имате да връщате пари, или след няколко месеца, това не променя нещата кардинално. Според мен мярката не е много важна и няма голяма полза от нея", коментира Василев. От БНБ напомнят, че мораториумът все още е действащ и сроковете по него не са изтекли. Искания за отсрочване на задължения банките ще приемат до 30 септември 2020 г., а максималният срок за прилагане на отсрочванията е до края на март 2021 г.

text

Easy9 – новата серия за жилищни приложения на Schneider Electric

Schneider Electric, лидерът в дигиталната трансформация на енергийния мениджмънт и автоматизацията, представя новата си продуктова гама Easy9, която се отличава с високо качество, ефективност и надеждност. С Easy9 Schneider Electric разширява своето портфолио от решения за жилищния сегмент със специален фокус върху лесния монтаж и широкия спектър на приложения и функционалности в една продуктова серия. Гамата предлага пълен асортимент модулна апаратура, включващ миниатюрни прекъсвачи, дефектнотокови защити, прекъсвачи с вградена дефектнотокова защита, максимално напреженови изключватели, контактори, импулсни релета, катодни отводители, захранващи гребени и разпределителни табла. Автоматичните прекъсвачи се произвеждат в умната фабрика (Smart Factory) на компанията в Пловдив, а останалите продукти от гамата се изработват в други страни-членки на ЕС. Новата гама ще бъде представена официално на онлайн семинар на 29 септември 2020 г. (вторник) от 9:00 часа. За първи път цялостна презентация за новия прекъсвач ще направи Весела Куртева, продуктов мениджър в Schnеider Electric България. Водещ на събитието ще бъде актьорът Филип Аврамов, който ще разкрие каква е връзката между Easy9 и новия му арт проект "Дом Аврамов". "Easy9 е първото предложение на Schneider Electric за жилищния сегмент в България, което доставя пълен набор от функционалности в една гама. Ключовите му предимства са лесният монтаж и употреба, изцяло адресирани към справянето с ежедневните предизвикателства на електроинсталаторите", споделя Весела Куртева. Уебинарът за представяне на новата гама Easy9 ще бъде достъпен за всеки, който желае пръв да се запознае с новите ѝ функционалности, а събитието цели да събере на едно място всички екектроинсталатори и търговци на електро материали в България. Достъпът е свободен, като по желание може да се направи предварителна регистрация ТУК или в самия ден с директен достъп от линка. Уебинарът ще се излъчва и на живо на Facebook страницата на Schneider Electric. Гама, адресирана към ежедневните предизвикателства на електроинсталатора Благодарение на новия захранващ гребен времето и усилията за окабеляване се съкращават съществено. Всички прекъсвачи могат да бъдат свързани помежду си чрез директно фиксиране върху гребена. Вече не е необходимо прокарване на отделни мостови кабели между всеки прекъсвач, а освен всичко друго таблото изглежда подредено и с естетичен изчистен дизайн. Редуцираните кабели на свой ред намаляват вероятността от грешки, както и от електрически повреди. Лицевите панели на продуктите са снабдени с ясна маркировка, показваща основните технически параметри на референциите, което улеснява инсталаторите както по време на монтажа, така и впоследствие, при поддръжката. Easy9 е и предложение, което се грижи за околната среда. Schneider Electric е неотклонен привърженик на устойчивото развитие и на световните зелени практики. В духа на опазването на природата и с послание за устойчивост Easy9 е сертифицирана с Green Premium, а също и по RoHS. Това доказва, че безопасността както на потребителите, така и на околната среда, е гарантирана до последната подробност. Повече информация за Easy9 може откриете ТУК

text

Катастрофа за турската икономика, Ердоган е бесен

Чуждите инвеститори обръщат гръб на Турция, която за 2 години беше ударена от 2 тежки кризи. Лирата продължава да се обезценява, бюджетът да изтънява, а БВП да намалява. Какво се случва с турската икономика, разказва Deutsche Welle. Турските държавни облигации вече се оценяват от рейтинговата агенция Moody's на B2 – рекордно ниско за южната съседка на България. Така Турция се подрежда до държави като Шри Ланка и Тунис, и след Руанда, Бахрейн и Албания. При това Moody's не само понижава рейтинга на Турция, но и не вижда добри перспективи за страната, т.е. по-скоро допуска и още по-голямо влошаване на кредитния рейтинг на страната, отколкото подобряване на сегашния и възвръщане на предишните позиции. Предпоследната промяна в оценката на агенцията бе през 2019 г., а с последната корекция Турция е само на 2 степени от нивото Caa1, при което облигациите се смятат за изключително спекулативни и рискови – както е например в Ирак и в Украйна. Три са основните причини за негативния тренд, посочва германското списание "Фокус". Турция продава твърде много чуждестранна валута Валутните резерви на Турция в евро и в долари спадат от години – поради стратегията на Турската централна банка, която цели чрез продажбите да укрепи турската лира. Което дотук изглежда неоправдано: за една година стойността на лирата спрямо еврото е спаднала с 28%, а през последните 5 години турската валута се е сринала с цели 61%. Стратегията е опасна, тъй като Турция се нуждае от чуждестранна валута, за да обслужва дълговете си. От Moody's твърдят, че ако се извадят актуалните задължения на страната спрямо чужди заемодатели, нетните валутни резерви ще се окажат клонящи към нулата. Това прави страната изключително уязвима спрямо външни сътресения и ограничава нейната способност да взима заеми, които безпроблемно да изплаща. Турция полита към нова валутна криза Слабата валута все пак има и предимства. Едно от тях е, че така се насърчава туризмът. Това доведе до рекорден брой туристи през 2019 г., но няма как да се повтори в белязаната от коронавируса 2020 г., поради което от Moody's смятат, че преобладават рисковете. Светлинка надежда дават откритите находища на природен газ в Черно море, и ако Турция започне да го добива и изнася, към страната отново ще потече валута. Политическа намеса в паричната политика В това отношение Moody's определено не пести критики спрямо Турската централна банка и правителството. "Политическият натиск, ограничената независимост на Централната банка, бавната реакция на отговорните лица и липсата на прогнозируемост на техните реакции увеличават рисковете, например от резки колебания на валутния курс", посочват от рейтинговата агенция. Нейните експерти критикуват яростно турската лихвена политика. Реално лихвите в Турция отдавна са негативни, вкл. заради натиска от правителството над Централната банка, докато инфлацията достигна 11,7 на сто. Това отблъсква чуждите инвестиции, което на свой ред би могло да доведе до по-нататъшно обезценяване на лирата. Коронавирусът донесе невиждан икономически срив в Турция Moody's посочва и конкретни грешки на турското правителство. Например това, че образователната система не е в състояние да произвежда реално кадри, които да са адекватно подготвени за по-високо платена работа. А необходимите реформи в този смисъл биха отнели години и в краткосрочен план биха стрували много скъпо. Проблеми с бюджета, спадащ БВП Това, че споменатите дотук проблеми не са дали тежко негативно отражение върху турската икономика през последните години, се дължи най-вече на добре управлявания държавен бюджет, смятат от Moody's. През 2018 г., например, задълженията са съставлявали едва 29% от БВП на страната. Това е отличен показател в световен мащаб. Но нещата бързо се променят, след като през последните две години Турция преживя две икономически кризи – валутната от 2018 г. и сегашната, предизвикана от пандемията. Последната със сигурност ще доведе и до увеличаване на задълженията, тъй като макар Турция да не е приемала пакет за насърчаване на конюнктурата като големите индустриални държави, ще трябва да налива пари в подкрепа на националната икономика. Освен това спада БВП – прогнозата на МВФ е за спад с 5% за цялата година. А това, според Moody's, ще направи така, че към края на 2020 г. задълженията ще съставляват вече 42,9 на сто от БВП на страната. Ердоган е възмутен Президентът Реджеп Ердоган реагира остро на оценката на Moody's: "Тези рейтинги нямат стойност", отсече той. По неговите думи, икономиката на Турция била достигнала своя апогей, а реалните факти говорели друго.  Икономическото чудо на Ердоган При това положение не могат да се очакват някакви съществени промени в турската парична политика, което увеличава риска от ново понижаване на кредитния рейтинг на страната. Другите рейтингови агенции също не дават висока оценка на Турция: Fitch определя за страната ниво ВВ с негативна перспектива, а от Standard and Poor's оценяват засега Турция най-високо – на В+. В същото време турската валута продължава да се обезценява. В края на миналата седмица тя отбеляза рекорден спад спрямо щатския долар – 7,59 лири за един долар. Общо за последните 3 месеца турската лира е загубила 10% от стойността си спрямо долара. За същия период лирата се е обезценила с повече от 16% спрямо еврото.

text

По-високите пенсии заплашват финансовата стабилност на Румъния

Доверието в Румъния и икономическото възстановяване след коронавируса ще бъдат засегнати от решението на парламента да увеличи пенсиите със задна дата с 40% от 1 септември, смятат големи работодателски и бизнес организации. "Такива мерки, особено тези с необратим характер, като увеличението на пенсиите, трябва да бъдат устойчиви в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план и не трябва да се ръководят от какъвто и да било електорален мотив, който може да наруши доверието на Румъния с нейните чуждестранни партньори", смятат от Американската търговска камара (AmCham) в Румъния. Реакцията на AmCham идва, след като парламентът на Румъния реши да повиши пенсиите с 40% със задна дата от 1 септември в опит да отмени подготвяното от правителството по-малко увеличение преди местните и парламентарните избори. Според AmCham приемането на тези "неустойчиви мерки" представлява опасна грешка, която в дългосрочен план натоварва активното население и бъдещите поколения и задълбочава социалното напрежение. Решението на парламента беше взето въпреки всички предупреждения за крехката макроикономическа ситуация, утежнена от забавянето на световната икономика и финансовите разходи на държавата за подкрепа на борбата срещу COVID-19. "Това е безпрецедентна ситуация и объркващо послание, което Румъния изпраща на инвестиционната общност, рискувайки да понижи рейтинга на инвестициите в страната, през същата седмица, когато модернизацията на капиталовия пазар влезе в сила", каза AmCham. Организацията призова за отговорност от политици, така че приетите мерки и публични политики да не създават бюджетни дисбаланси, а вместо това да допринесат за здравословното макроикономическо състояние на страната. Румъния няма пари, за да вдигне пенсиите Наскоро приетите мерки, които ще доведат до структурни промени в бюджета, ще генерират, според централната банка, най-големия дефицит през последните години от 11% от БВП. Тези промени може да попречат на Румъния да получи достъп до значителни суми от европейските фондове или да предизвикат промени в рейтинга на международните агенции, предупреждават от друга бизнес организация - Съветът на чуждестранните инвеститори. Един от основните проблеми с толкова голям бюджетен дефицит е трудността или дори невъзможността на страната да се финансира от финансовите пазари. Това решение може да доведе до понижаване на кредитния рейтинг на страната, което допълнително ще увеличи цената на публичния дълг, засягайки цялата румънска икономика, при липса на надеждна стратегия за изплащане. Конкурентоспособността на Румъния ще бъде отслабена отвътре и възстановяването на загубеното по този начин предимство ще донесе допълнителни разходи в средносрочен план. Страната вече е в процедура по прекомерен дефицит и трябва да представи стратегия за фискална консолидация на Европейската комисия по-късно този месец, както и Национален план за възстановяване и устойчивост, за да обоснове разпределението и финансирането от ЕС. При настоящата ситуация подобно огромно увеличение оказва прекалено голям натиск върху публичните финанси, способността на страната да взема заеми и обменния курс, а всичко това е важно за бизнес средата. Повишената нестабилност, която тези решения носят по време на изборните периоди, е контрапродуктивна за икономическата среда, твърдят от Конфедерацията на работодателите Concordia. Въпреки че от социална гледна точка увеличаването на пенсиите е наистина необходимо, тъй като средната годишна пенсия беше през 2019 г. около 1380 леи (284 евро), тя идва в много труден момент за Румъния, когато пандемията започва да напуска следи като увеличаване на безработицата и намаляване на бюджетните приходи. За да влезе в сила, решението за ревизия на пенсиите трябва да бъде обнародвано от президента Клаус Йоханис. Противниците на това повишение обаче се заканиха го оспорват пред Конституционния съд.

text