Архив на категория: Бизнес

АЕЦ „Козлодуй“ започва да зарежда американското ядрено гориво

Преходът от руското ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй“ към американското на „Уестингхаус“ ще започне през май. Това съобщи председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски на брифинг в сградата на агенцията. Началото ще бъде дадено със зареждане на 43 касети в активната зона на реактора на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ и ще продължи в рамките на 4 години, поясни той.
Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов припомни, че процесът на подготовка за преминаването към горивото на „Уестингхаус“ започна през 2019 г. с подписването на договора с компанията. През това време са преминати няколко етапа, като са били осигурени и необходимите документи, които се изискват от АЯР. 
„Благодарение на специалисти, които работиха по този процес, всичко вече е в срокове“, изтъкна Николов. По думите му през целия период се е извършвал контрол и върху производствения процес на асемблирането на ядреното гориво. Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ добави, че след като горивото на „Уестингхаус“ е пристигнало на площадката на централата, контейнерите са били огледани и е направен контрол. „Всичко беше в целостта, в която сме изискали да бъде и съответно то е съхранено преди да дойде кампанията за поставянето в зоната“, заяви Валентин Николов. Той посочи, че това ще се случи след средата на месец май.
Още: Удължава се срокът за доставки от Русия, свързани с плановия ремонт на Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“
Николов информира, че атомната централа планово на 4 май започва да намаля мощността си и на 5 май се очаква да излезе от паралела на системата на Електроенергийния системен оператор, като на 7 май започва плановият годишен ремонт.
Валентин Николов напомни, че има подписан договор и с „Фраматом“ за доставка на ядрено гориво за шести блок на АЕЦ „Козлодуй“. Освен това се проучва възможността да се лицензира гориво на „Уестингхаус“ в бъдещ момент и за този блок. „Кога ще започне и кога ще свърши това, е друг въпрос, но текат и такива разговори“, обясни изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“. Той допълни, че по въпроса дори е имало среща с Агенцията за ядрено регулиране, за да може се очертае пътят и за този процес.
АЕЦ „Козлодуй“ има запас за шести блок на руско ядрено гориво до 2029 г. След първата доставка на горивото на „Фраматом“ за шести блок, централата ще работи и с двата вида горива. „Текат преговори във връзка с промяна на договора по искане на „Фраматом“, така че имаме запаси и ще преценим“, обясни Валентин Николов. Той напомни, че френското ядрено гориво се очаква да пристигне в края на 2025 г., но заради преговорите с френската компания може да се забави малко. Николов обаче изтъкна, че това няма да е проблем за централата, защото има запаси с гориво до 2029 г.
България е в закъснение по приемането на Стратегия за съхранението на ядрено гориво, каза още изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“. Той уточни, че тази стратегия трябва да бъде цялостна, а не само за конкретен период. Доскоро отработеното ядрено гориво се е извозвало към Русия, но предвид войната в Украйна тези договори са се променили и затова стратегията е била преправяна няколко пъти. Тя вече е почти готова в Министерството на енергетиката и се очаква енергийното ведомство да я внесе в Министерския съвет за одобрение. „Засега горивото се съхранява по всички нормативни документи и няма проблем, но ако не се предприемат мерки и не се приеме стратегия, ще имаме такъв“, заяви още Валентин Николов.
Още: Осигурена ли е в АЕЦ „Козлодуй“ безопасната дългосрочна експлоатация на 5 и 6 блок?
 

Удължават нулевата ДДС ставка за хляба до края на годината

Нулевата ставка за ДДС за хляба и брашното се удължава се до края на годината. Това реши на второ четене бюджетната комисия в парламента. Също има предложение за лимит от 15% надценка на цената на хляба в магазинната мрежа. Засега обаче текстът отсъства от законопроекта, предава БНР.
Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев обясни, че срокът с нулевата ставка за брашно и хляб изтича на 30 юни, но тъй като не е сигурно, че дотогава ще може да се оформи следващият парламент, са решили да предложат през преходни и заключителни разпоредби удължаване на срока до края на годината.
„Говорихме с Асоциацията на хлебопроизводителите и мелничарите. При хляба цените на производител са достатъчно ниски, но надценката, която се слага във веригите и големите магазини, е между 40 и 55%, затова внасяме предложението надценката за хляба да бъде не повече от 15%, всички останали стоки нека си бъдат както решат по договаряне“, заяви Цонев. Той предложи това да се приеме от депутатите като общо дело и въпросът да не се политизира.

Снимка: iStock
За гледането в пленарна зала от ПП-ДБ поискаха финансовото министерство да покаже разчети имало ли е ползи за потребителите от нулевата ставка, или са били само за търговците.
Румен Гечев от БСП отбеляза, че ще подкрепи предложението, като го определи като разумно. „Предложението е разумно, нищо че е преди избори, един от положителните ефекти от изборите, наред с многото негативни е, че така партиите стават по-склонни към социални и регулативни мерки, което няма лошо, стига да са внимателни“, заяви той.
С друга промяна се връща данъкът върху доходите за гъбарите и билкарите. Промяната влиза в сила от 1 юли. От началото на годината те плащаха патентен данък.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 
Правителството прие пакет от данъчни закони. Кои са най-важните промени?
Основните храни в една европейска страна остават с нулево ДДС до края на годината
Без ДДС, по-евтина пшеница, хлябът е чувствително по-скъп (ГРАФИКА)

САЩ свалиха санкциите срещу руски банки до 1 ноември

Министерството на финансите на САЩ вдигна временно санкциите за операции с някои руски банки между които големите ВТБ, Центробанк, Сбербанк и Алфа-банк, само за разплащания в сферата на енергетиката. Забраната е свалена с вчерашна дата до 1 ноември 2024 г. Санкциите са вдигнати също от банките: „Откритие“, Совкомбанк, Росбанк, ВЕБ, „Зенит“ и „Санкт-Петербург“.
От американското финансово министерство уточняват, че за свързани с енергетика ще се смятат транзакции по добив, производство, преработка, втечняване, транспорт или покупка на нефт и ред други енергийни ресурси, включително втечнен природен газ, дървесина, въглища и уран.
Разрешението обхваща всички сделки с руски банки, свързани с производството, доставката или обмена на енергия, по какъвто и да е начин. 
Още: Европейските банки плащат четири пъти по-големи данъци в Русия
По-рано президентът на САЩ Джо Байдън твърдеше, че САЩ ще вземат мерки за още по-голямо намаление на доходите на Русия от продажбата на енергоносители, като ще въведат нови санкции.
Още: Китайските банки, работещи с Русия, са заплашени от санкции
 

Половина или полвина: Ето как се пише правилно

Думата се изписва правилно по следния начин – половина.
Примери: 
Любимият ми сериал е „Двама мъже и половина“.
Според проучване на ЕК половината от гражданите на България и Румъния нямат нито една банкова сметка.

Надеждите за примирие между Израел и „Хамас“ поддържат посоката на цените на петрола

Цените на петрола се понижават във вторник, след като преговорите за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ в Кайро помогнаха да се потушат опасенията за разширяване на кофликта в Близкия изток, пише Reuters
Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 10 цента, или 0,11%, до 87,30 долара за барел, а фючърсите върху американския суров петрол WTI се понижиха с 6 цента, или 0,07%, до 82,69 долара за барел.
Договорът за предния месец и на двата бенчмарка загуби над 1% в понеделник.
„Продължаващите преговори за потенциално прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ накараха пазарните участници да продължи да оттеглят премията за геополитически риск при цените на петрола, а предстоящото заседание на Фед предизвиква някои резерви в краткосрочен план“, коментира Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG .

Снимка: iStock
„Задържането на лихвените проценти на по-високи нива за по-дълго време може да предизвика по-нататъшно поскъпване на щатския долар, като в същото време поставя някои рискове пред перспективите за търсене на петрол“, добави той.
Преговарящите от „Хамас“ напуснаха Кайро късно в понеделник. Те искат да се консултират с ръководството на групировката след разговори с катарски и египетски посредници за отговора на предложението за поетапно примирие, което Израел представи през уикенда.
Докато лидерите на „Хамас“ бяха на посещение в Кайро, в понеделник израелски въздушни удари отнеха живота на десетки палестинци, като повече от половината загинали са в южния град Рафах в Газа.
Продължаващите атаки на йеменските хути срещу морския трафик на юг от ключовия търговски маршрут на Суецкия канал задържаха дъно под цените на петрола и могат да доведат до по-високи рискови премии, ако играчите очакват прекъсвания на доставките на суров петрол.

Снимка: iStock
Инвеститорите очакват и заседанието на Федералния резерв на 1 май, след което ще стане яснодали финансовата институция е взела решение за намаляване на лихвените проценти.
Някои инвеститори предпазливо оценяват по-високата вероятност Фед да повиши лихвените проценти с четвърт процентен пункт тази и следващата година, тъй като инфлацията и пазарът на труда остават устойчиви.
Освен това притесненията за търсенето също повлияха на настроенията, казват анализатори на ANZ в изследователска бележка, тъй като премиите за дизелово гориво и мазут спрямо суровия петрол паднаха до най-ниското ниво от месеци.
„Четириседмичното средно потребление в САЩ е близо до средното сезонно дъно от последните 5 години“, казва ANZ, като цитира данни от Администрацията за енергийна информация (EIA).
Източник: Reuters
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Обрат в цените на петрола в началото на седмицата заради преговорите между Израел и „Хамас“
Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия
Опасенията за търсенето в САЩ и конфликтът в Близкия изток поддържат цените на петрола
Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси
Цената на петрола промени курса – на фокус остава напрежението в Близкия изток

Изтича срокът за подаване на данъчните декларации

Днес, 30 април, е последният срок за подаване на данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ, както и за плащане на данъка за довнасяне върху доходите на физическите лица. Това припомнят от Националната агенция за приходите (НАП).
Данни за доходите си подават всички, които са се възползвали от данъчното облекчение за родители, имат хонорари или доходи от наем, както и от други дейности.
Още: Колко хора вече подадоха данъчните си декларации?
„Ако данъкоплатец на подаде декларацията си в срок, може и да не бъде глобен, а да се размине само с предупреждение.  За дължимия данък обаче, се начислява лихва“, обясни Анна Митова от приходната агенция пред БНР.
НАП: Публикувани са нови образци на данъчна декларация

Свръхтуризъм: Град поставя двуметрова ограда, за да блокира популярно място за селфита

Живописен японски град поставя огромна мрежеста бариера, за да блокира популярно място за селфи снимки близо до връх Фуджи.
Фуджикавагучико – в подножието на пътеката Йошида към връх Фуджи, е претъпкан с чуждестранни туристи, които се опитват да направят перфектната снимка на най-известната планина в Япония.
Голяма част от тях искат да запечатат на лента конртаста между оживен магазин с неонови светлини и спокойната планина зад него, стоейки пред Lawson’s – обект на голяма японска верига магазини за смесени стоки.
На местните обаче явно им е писнало от тълпи в тази конкретна част от града, така че ще бъде поставена ограда, която да блокира гледката, казва служител на общината, пожелал анонимност пред CNN.
Той посочва, че има постоянни проблеми с туристи, които оставят боклуци и не спазват правилата за движение. Въпреки табелите и охранителите, ситуацията остава усложнена.

Снимка: iStock
„Жалко е, че трябваше да предприемем такива мерки“, каза служителят.
Мрежата с размери 2,5 метра височина и ширина 20 метра, ще бъде издигната в началото на тази седмица.
Град Фуджикавагучико е разположен в префектура Яманаши, на север от Фуджи и на около 100 км западно от Токио. Измъчващите го тълпи са част от по-голям проблем, засягащ Япония.
Страната среща проблеми с прекомерния туризъм след повторното отваряне след пандемията в края на 2022 г. Март 2024 г. беше най-големият туристически месец в Япония за всички времена – с повече от 3 млн. чуждестранни туристи.
 

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от MARA | iwakuni photographer (@maragouldingphotos)

 
Много от тях се отправят направо към Фуджи – икона на Япония и обект на световното наследство на ЮНЕСКО, оставяйки боклуци и причинявайки ерозия по пътя си. Някои местни жители дори бяха нарекли 3776-метровата планина, носеща името Фуджи-сан на японски, „боклук планина“.
В опит да облекчат проблема, властите в префектурата на Яманаши обявиха нови туристчески политики, включително дневен лимит от 4000 души и задължителна такса от 2000 йени (13 долара) на човек. Преди това таксата не беше задължителна.
Поставянето на бариера пред любителите на снимките не е прецедент по света – това вече се случи в австрийския град Халщат, вдъхновил мегахита на Дисни „Замръзналото кралство“.
Градчето, което има около 800 постоянни жители и посреща до 10 000 туристи на ден в пиковия сезон, издигна дървена ограда срещу селфита през май 2023 г.
Източник: CNN Travel
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Древната столица на Япония затваря за туристите улици в квартала на гейшите. Защо?
Дестинациите по света, където селфитата и снимките са забранени
Свръхтуризъм: Как популярните дестинации по света се справят с тълпите от туристи?

Активен сезон: Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Първият пролетен месец на годината отчита сериозни нива на активност за пътувания както на българи в чужбина, така и за посещения на чужденци в България. Пътуванията зад граница отново са във възход, продължавайки устойчивата тенденция от 2 години. Посещенията на чужди граждани у нас също са били динамични през март. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).
През март е отчетен годишен ръст от 19% на пътуванията на български граждани зад граница и от 7% на посещенията на чужденци в България.
Пътуванията на българи в чужбина през март са 679 000. Регистрирано е повишение на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия – с 29,5%, почивка и екскурзия – с 18,6%, а тези със служебна цел намаляват с 3,6%.
Най-голям брой пътувания българите са осъществени към Турция – 194 000, и Гърция – 117 000. Следват Румъния – 66 600, Сърбия – 58 300, Република Северна Македония – 36 000, Германия – 33 000, Австрия – 24 900 и други.
Най-голям дял от общия брой пътувания на българи в чужбина формират тези с други цели – 53,2%, следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия – 29,4% и със служебна цел – 17,4%, отчита националната статистика.

Графика: НСИ
През март посещенията на чужди граждани в България са над 756 000.
Отчетено е увеличение на пътуванията по всички наблюдавани цели – почивка и екскурзия, служебна и други. Транзитните преминавания през страната са 33,3% (251 000) от всички посещения на чужденци в България.
Делът на гражданите от ЕС, посетили България, е 49,7% от общия брой чужденци и достига 375 700, като най-много са посещенията от Румъния – 37,4%, и Гърция – 30,8%.
Посещенията от групата „Други европейски страни“ са 310 400, или 41% от всички визити в България. Най-голям брой са регистрирани от Турция – 150 000, или 48% от посещенията в тази група.
Най-много посещения в България са реализирани от: Турция – 150 900, Румъния – 140 500 и Гърция – 115 700. Следват визитите от Украйна – 56 000, Сърбия – 46 300, Германия – 30 200, Обединено кралство – 27 100 и др.
Преобладава делът на посещенията с други цели – 50,4%, следвани от тези с цел почивка и екскурзия – 35,5%, и със служебна цел – 14%.
Източник: НСИ
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Чакаме туристически бум по Великден
Пътуванията на българите в чужбина отчетоха повишение през първия месец на 2024 година
Пътуванията на българите нарастват през четвъртото тримесечие на 2023 година
Пътуванията на българите в чужбина отчетоха повишение през декември 2023 година

Ето колко е външният дълг на България

Брутният външен дълг на България в края на февруари 2024 г. възлиза на малко над 44,4 млрд. евро (43,9 на сто от БВП), което е е с почти 161 млн. евро (0,4 на сто) повече в сравнение с края на февруари 2023 г. (44 257 млн. евро, 47,1 на сто от БВП). Това съобщават от Българската народна банка.
Брутният външен дълг на сектор „Държавно управление“ в края на февруари 2024 г. е почти 10,8 млрд. евро (10,7 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт – БВП). Спрямо края на февруари 2023 г. дългът нараства със 781,3 млн. евро (7,8 на 8 сто).
В края на февруари краткосрочните задължения са над 7,3 млрд. евро (16,5 на сто от брутния дълг, 7,2 на сто от БВП) и се понижават за година с 803,1 млн. евро (9,9 на сто). Дългосрочните задължения възлизат на близо 37,1 млрд. евро (83,5 на сто от брутния дълг, 36,6 на сто от БВП), като се повишават с 964,1 млн. евро (2,7 на сто) за една година.
Още: БНБ обяви колко е външният дълг на България
Външните задължения на централната банка са почти 1,918 млрд. евро (1,9 на сто от БВП). Те намаляват за една година със 73,8 млн. евро (3,7 на сто). Външните задължения на другите парични финансови институции са почти 6,113 млрд. евро (6 на сто от БВП), като се понижават за година с 382,5 млн. евро (5,9 на сто).
Външните задължения на „Други сектори“ са малко над 12 млрд. евро (11,9 на сто от БВП). Те намаляват на годишна основа с 216 млн. евро (1,8 на сто). Вътрешнофирменото кредитиране е в размер на 13,546 млрд. евро (13,4 на сто от БВП), което е с 51,9 млн. евро (0,4 на сто) повече спрямо края на февруари 2023 г. (13 494.3 млн. евро, 14,4 на сто от БВП). То, както винаги, е с най-значителен дял в структурата на външния дълг – 30,5 на сто към края на февруари 2024 г. и запазва дела си спрямо година по-рано.
Още: България пое нов дълг на международните пазари

Европейските банки плащат четири пъти по-големи данъци в Русия

Големите европейски банки, продължаващи да работят в Русия – Raiffeisen Bank, Unicredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo и OTP обявиха, че за 2023 година общата им печалба е надхвърлила 3 млрд. евро. Това е три пъти повече, отколкото за 2021 година.
В резултат те са платили около 800 млн. евро данъци в руския бюджет в сравнение с 200 млн. евро през 2021 година. Повече от половината данъци са за Raiffeisen Bank, сочат изчисления на Financial Times.
При това Raiffeisen Bank по-рано говореше за планове за съкращаване на руския си бизнес. Deutsche Bank, OTP и Commerzbank вече съкратиха присъствието си в Русия. Intesa е в етап на продажба на бизнеса.
Още: UniCredit спечели дело срещу „Газпром“
Financial Times отбелязва, че високата печалба на западните банки в Русия говори затова, че като чужди компании, продължаващи да работят в Русия, помагат на страната да поддържа финансовата стабилност на фона на санкциите. Изданието допълва, че дъщерното дружество на Raiffeisen Bank има „амбициозни планове“ за многократно разширение на клиентската база.
Сред причините за този ръст на приходите стана и повишението на данъците в Русия, както и западните санкции по отношение на руските банки, заради което европейските организации станаха по- привлекателни за руските клиенти.
Още: ЕЦБ засилва натиска върху Raiffeisen Bank да напусне Русия
 
 
 
 

НОИ обясни защо бедни пенсионери не взимат великденски добавки

Националният осигурителен институт (НОИ) стриктно и в срок изпълни решението на парламента еднократната сума от 100 лева за великденска добавка да се изплаща на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително. Това решение бе взето след обсъждане на няколко предложения за размера и обхвата на добавката, съобщиха от НОИ.
Така право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души, които от 26 април се възползват от сумата, но сред тях към момента няма правна възможност да бъдат включени лицата с увреждания, които са подали в Агенцията за социално подпомагане (АСП) заявление-декларация за предоставяне на лична помощ. Добавката за чужда помощ, изплащана към пенсиите на хора с увреждания, се пренасочва за плащане на труда на асистентите, с което държавата гарантира адекватна подкрепа. Услугата „личен асистент“ е съобразена с житейска ситуация на лицето с увреждане и отговаря на индивидуалните му потребности.
Ако пенсията на лице с увреждане, заедно с добавката за чужда помощ надвишава сумата от 526 лева, по силата на приетото от Народното събрание решение, лицето няма право на великденска добавка, посочват от НОИ.
Още: Започва изплащането на великденските добавки към пенсиите
Като единствено правоприлагащ орган НОИ не може да предприема каквито и да било действия в нарушение на приети от парламента решения. Преценката дали в случая е налице несправедливост и необходимост от действия за нейното преодоляване е въпрос на анализ и на съответно законодателно и политическо решение, подчертават от осигурителния институт.
Новите пенсионери през 2023 г. са 100 000

Обрат в цените на петрола в началото на седмицата заради преговорите между Израел и „Хамас“

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в понеделник, заличавайки печалбите от края на миналата седмица, тъй като преговорите за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ в Кайро облекчиха страховете от по-широк конфликт в Близкия изток, а данните за инфлацията в САЩ допълнително помрачиха перспективите за намаляване на лихвените проценти в скоро време, предава Reuters.
Фючърсите на сорта Брент се понижиха с 85 цента , или 0,96% до 87,36 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 84 цента, или 1%, до 83,01 долара за барел.
Засилените усилия за посредничество при прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ намалиха геополитическото напрежение и допринесоха за слабото начало на търговията в понеделник“, заяви пазарният анализатор на IG Тони Сикамор. Делегация на „Хамас“ ще посети Кайро днес за нови преговори, коментира представител на групировката пред Reuters.
Израелският външен министър заяви в събота, че планирано нахлуване в град Рафа, където се укриват над 1 млн. разселени палестинци, може да бъде отложено в случай на сделка, която включва освобождаването на израелски заложници.

Снимка: iStock
Говорител на Белия дом каза, че Израел се е съгласил да изслуша опасенията на САЩ относно хуманитарните последици от потенциалната операция в града
Пазарите ще следят внимателно и двудневно заседанието за паричната политика на Федералния резерв на САЩ, което ще започне на 1 май.
Инфлацията в САЩ се е повишила с 2,7% през 12-те месеца до март, показват данни от петък, което е над целта на Фед от 2%. По-ниската инфлация би увеличила вероятността от намаляване на лихвените проценти, което пък би стимулирало икономическия растеж и търсенето на петрол.
„Лепкавата инфлация в САЩ предизвиква опасения за „по-високи за по-дълго“ лихвени проценти, което води до по-силен щатски долар и оказва натиск върху цените на суровините, казва независимият пазарен анализатор Тина Тенг.
Доларът спечели позиции заради перспективата за по-високи за по-дълго лихви. По-силният долар прави петрола по-скъп за притежаващите други валути.

Снимка: iStock
Допълнително натежавайки върху перспективите за търсенето на петрол, ръстът на промишлените печалби в Китай се забави през март, показаха официални данни в събота. Това е поредният знак за слабо вътрешно търсене във втората по големина икономика в света.
Кумулативните печалби на китайските индустриални фирми са нараснали с 4,3% до 1,5 трлн. юана (207 млрд. долара) през първото тримесечие спрямо година по-рано, спрямо ръст от 10,2% през първите два месеца.
„Но цените на петрола може отново да се повишат, ако данните за запасите в САЩ и PMI индексът на Китай покажат подобрения тази седмица“, казва Тенг.
Пазарът пренебрегна потенциалните прекъсвания на доставките, произтичащи от атаките с украински дронове върху петролните рафинерии Илски и Славянск в Краснодарския край на Русия през уикенда. Рафинерията в Славянск трябваше да спре някои операции след ударите, заяви ръководител на завода.
Източник: Reuters
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия
Опасенията за търсенето в САЩ и конфликтът в Близкия изток поддържат цените на петрола
Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси
Цената на петрола промени курса – на фокус остава напрежението в Близкия изток
Цената на петрола промени курса след спада на напрежението между Иран и Израел

Най-големият остров в Гърция: Защо си струва да го посетите и какво трябва да знаете?

Крит – най-големият остров в Гърция, се простира на над 8 450 кв. километра и предлага изобилие от древна история, невероятна храна и естествена красота.
„Често описвам Крит като компактна островна версия на Калифорния. Имаме сърф през лятото и ски през зимата. През топлия сезон се наслаждаваме на планински туризъм и плажуване на пясъчни ивици, достъпни само с лодка“, споделя Анастасия Сотиропулос, екскурзовод от Ханя пред Travel+Leisure.
„Истинското съкровище на Крит обаче са хората. Фермерите, земеделците, рибарите, художниците, ресторантьорите, винопроизводителите, музикантите и домакините създават уникални преживявания за онези, които имат късмета да посетят този невероятен остров.“
Готови ли сте да го изследвате сами? Това е всичко, което трябва да знаете, преди да планирате пътуване до Крит.
Градовете, които да посетите
Ханя

Снимка: iStock
Посещението на Стария град на Ханя е задължително – не можете да пропуснете неговата очарователна венецианска, турска и гръцка архитектура. За да се възползвате максимално от времето си, резервирайте обиколка с водач, който може да ви покаже всички забележителности и първокласни места за страхотна храна.
Ретимно

Снимка: iStock
Насладете се на малко повече венецианска архитектура в Стария град на Ретимно – един от най-добре запазените исторически квартали на Крит. Градът е изграден около венецианската крепост, която предлага фантастични панорамни гледки от високата си позиция на хълм. Не пропускайте занаятчийските магазини, в които можете да откриете идеалния сувенир.
Ираклион

Снимка: iStock
Нито едно посещение на Крит не е пълно без разходка из неговата столица Ираклион. Тук посетителите могат да разгледат множество исторически обекти, Археологическия музей и всички оживени пазари, кафенета и барове. Бонус – дворецът на Кносос е само на кратко разстояние с кола.
Най-добрите неща за правене
Дворецът на Кносос

Снимка: iStock
Потопете се в над 4000 години гръцка история в двореца на Кносос – най-емблематичният археологически обект на Крит. Древният комплекс е масивен и предлага прекрасна гледка към морето благодарение на позицията си високо на хълм. „Най-известният археологически обект на Крит е минойският дворец Кносос – най-старият, най-големият и най-сложният от тези обекти“, споделя Питър Сомер от Peter Sommer Travels. „В неговите широки дворове, сенчести колонади и сложни подредби стаи и етажи човек наистина може да се сблъска с цивилизация от далечната бронзова епоха.“
Дефилето на Самария

Снимка: iStock
Любителите на открито ще искат да прекарат един ден в разходка през дефилето на Самария – дълъгото в Европа, простиращо се през Белите планини на Крит. То се простира на 18 км през вековни кипарисови и борови гори и изоставеното село Самария, преди да завърши в морето. Най-известната част от похода обаче са „Портите“, където стените на дефилето се намират само на 3 метра една от друга, но са високи над 500 метра. Не забравяйте да си отделите достатъчно време, ако смятате да изминете целия маршрут, което отнема около 5 часа.
Старото венецианско пристанище на Ханя

Снимка: iStock
Разходете се из старото венецианско пристанище на Ханя и се насладете на всички цветове на Гърция. Околните сгради демонстрират уникалната смесица от култури на Крит, включително всичките му венециански, османски и гръцки влияния. Пазарувайте в неговите бутици, пийнете фрапе в кафенетата, разгледайте масивната крепост и се насладете на изобилие от пресни продукти в крайбрежните ресторанти. Уверете се, че фотоапаратът ви е под ръка, тъй като цветните сгради създават перфектния фон за снимки в Instagram.
Археологическия музей на Ираклион

Снимка: iStock
Разберете повече за историята на острова с посещение на Археологическия музей на Ираклион, който съхранява най-изчерпателната колекция от артефакти от минойската цивилизация в света. Най-известният му експонат е Фестоският диск – глинен диск с над 240 символа, за който се твърди, че е на над 3000 години. Учените още не са заключили окончателно за съдържанието на надписа.
Най-добрите плажове
Плаж Елафониси

Снимка: iStock
Пригответе се да стъпите на един от най-красивите и романтични плажове в света. Бреговата ивица е добре известна със своя розов пясък, създаден от милиони натрошени миди, който изчезва в плитки тюркоазени води. Плажът, който е част от природен резерват, е идеално място за семейства с малки деца благодарение на спокойните води.
Лагуна Балос

Снимка: iStock
Плаж, покрит с брилянтен бял пясък и невероятно синя вода. „Едно от най-популярните места, които трябва да посетите в района на Ханя, е лагуната Балос с хипнотизиращи ѝ тюркоазени води и панорамен пейзаж“, казва Алонсо Марли, експерт по пътувания в Skylux Travel. „Предлагам да посетите плажа рано сутрин, за да се насладите на нейния най-спокоен вид преди тълпите.“
Вай

Снимка: iStock
Той е известен с палмовата гора, обграждаща брега. Това е място, на което пътешествениците ще открият красиви сини води и идеален пясък, само че този път с бонус – сянка на дървета за перфектната плажна дрямка.
Най-доброто време за посещение

Снимка: iStock
Най-доброто време за посещение на Крит е от юни до август. Както отбелязва WeatherSpark, най-приятно е началото на юни и края на септември, когато средната дневна температура достига 26℃. През юли средната температура достига 29℃.
„Когато става въпрос за най-доброто време за посещение на Крит, имайте предвид, че островът е сезонен и през зимните месеци повечето от атракциите му са затворени“, добавя Марли. „Но през активния сезон е пълен с живот.“
Но ако искате да избягате от тълпите, планирайте посещение от април до май или от септември до началото на октомври.
„Ако е възможно, препоръчвам да посетите острова извън сезона, когато не е твърде горещо и пренаселено – от април до юни или от септември до октомври, за да се възползвате максимално от вашата автентична гръцка ваканция, пълна със слънце и незабравими преживявания“, съветва Марли
Как да стигнете?

Снимка: iStock
Със самолет
Крит е достъпен чрез международните си летища в Ираклион и Ханя. Първото е най-натовареното летище на острова, както и второто по големина в Гърция, след това в Атина. Няколко големи авиокомпании летят до там – Emirates, Aegean, RyanAir, EasyJet и KLM.
С ферибот
За тези, които искат да избегнат летенето, има опция да използват ферибот, но пътуванет е дълго – от пристанище Пирея в Атина до Ираклион или Ханя ще отнеме между 9 и 10 часа.
Как да се придвижвате на острова?

Снимка: iStock
Кола под наем
Най-добрият и лесен начин да обиколите Крит е с кола. Не забравяйте, че това е най-големият остров в Гърция, така че ако искате да го изследвате по-обстойно, ще ви трябва транспорт. Има много компании за коли под наем.
Обществен транспорт
Крит разполага и със стабилна обществена автобусна система, която може да ви отведе до повечето интересни точки. Това е доста достъпна опция, като цените на билетите започват от няколко евро.
Скутер
Скутерите също са доста популярен начин на придвижване, както на почти всички гръцки острови. Трябва ви валидна шофьорска книжка и каска.
Източник: Travel+Leisure
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Топ 5 на най-евтините гръцки острови това лято
Най-добрите плажове в света за 2024 година. Колко от тях са в Европа?
Кои са най-добрите градове в Европа за жители и туристи
Най-добрите в света: 30 европейски плажа се класираха в Топ 100. Кои са те?

Честит имен ден! Ето кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г.

На днешния празник – Цветница, празнуват всички с имена, свързани с цветя, растения. Честит имен ден!
Цветница е християнски празник, посветен на влизането на Иисус Христос в Йерусалим в навечерието на Страстната. Датата на празника е променлива, пада се седмица преди Великден в неделя.
Празнуващи днес
Аглика – произлиза от славянското име на цветето „иглика“

Аглика – произлиза от славянското име на цветето „иглика“Биляна – смята се, че името е българско и произлиза от думата „билка“Божур, БожураВенелин, Венета – произлизат от думата “венец”Венцеслав – има далечна смислова връзка със старогръцкото Στέφανος (stephanos), което означава „венец“Вероника – идва от латинското наименование на цветето „великденче“ или „вероник“Виола, Виолета – произлизат от от лат. дума viola, което означава „теменужка“Върба, Върбан, ВърбинкаГергин, ГергинаГроздан, Грозданка, Гроздена – името е от славянски произход и произлиза от гроздеДалияДафин, Дафина  – означава „лаврово дърво“Детелин, ДетелинаЕла, Елица – славянско име, което означава „малка ела“ЖасминаЗдравко, ЗдравкаЗюмбюл, ЗюмбюлаИва – името е от славянски произход и означава върбаИгликаКалин, КалинаКамелияКарамфил, КарамфилаКиткаЛатин, ЛатинкаЛилия, Лиляна, Лила, ЛилиЛоза, ЛозкаЛора – произлиза от гръцкото наименование на „лаврово дърво“МагнолияМалин, МалинаМаргарит, МаргаритаНевен, Невена, Невян, НевянаНезабравкаОрхидеяПетунияПаулина – „санта паулина“ е другото наименование на растението „сентполия“ или „африканска теменужка“РалицаРенета – произлиза от френската дума renette – вид ябълка „ренета“Роза, РозалинаРосен, РосенаРосица – името е от славянски произход и е умалително от роса. Жените с това име празнуват на Цветница, защото според легендите самодивите се криели преди първия изгрев на слънцето. При криенето си те оставяли след себе си капки, падащи върху листата на цветята – капки роса.РужаСмилян, Смиляна – произлиза от „смил“, растение с много трайни цветовеСълзица – произлиза от момина сълзаТеменуга, ТеменужкаТрендафил, ТрендафилаФидан, ФиданкаЦвета, Цветан, Цветана, Цветелина, Цветанка, Цветомила, Цветомир, Цветослав, ЦвяткоЧерешаЯворЯгодаЯсенЯсмин, Ясмина – произлиза от „жасмин“Аглика – произлиза от славянското име на цветето „иглика“
Биляна – смята се, че името е българско и произлиза от думата „билкБожур, Божура

Биляна – смята се, че името е българско и произлиза от думата „билка“
Божур, БожураВенелин, Венета – произлизат от думата “венец”Венцеслав – има далечна смислова връзка със старогръцкото Στέφανος (stephanos), което означава „венец“Вероника – идва от латинското наименование на цветето „великденче“ или „вероник“Виола, Виолета – произлизат от от лат. дума viola, което означава „теменужка“Върба, Върбан, ВърбинкаГергин, ГергинаГроздан, Грозданка, Гроздена – името е от славянски произход и произлиза от гроздеДалияДафин, Дафина  – означава „лаврово дърво“Детелин, ДетелинаЕла, Елица – славянско име, което означава „малка ела“ЖасминаЗдравко, ЗдравкаЗюмбюл, ЗюмбюлаИва – името е от славянски произход и означава върбаИгликаКалин, КалинаКамелияКарамфил, КарамфилаКиткаЛатин, ЛатинкаЛилия, Лиляна, Лила, ЛилиЛоза, ЛозкаЛора – произлиза от гръцкото наименование на „лаврово дърво“МагнолияМалин, МалинаМаргарит, МаргаритаНевен, Невена, Невян, НевянаНезабравкаОрхидеяПетунияПаулина – „санта паулина“ е другото наименование на растението „сентполия“ или „африканска теменужка“РалицаРенета – произлиза от френската дума renette – вид ябълка „ренета“Роза, РозалинаРосен, РосенаРосица – името е от славянски произход и е умалително от роса. Жените с това име празнуват на Цветница, защото според легендите самодивите се криели преди първия изгрев на слънцето. При криенето си те оставяли след себе си капки, падащи върху листата на цветята – капки роса.РужаСмилян, Смиляна – произлиза от „смил“, растение с много трайни цветовеСълзица – произлиза от момина сълзаТеменуга, ТеменужкаТрендафил, ТрендафилаФидан, ФиданкаЦвета, Цветан, Цветана, Цветелина, Цветанка, Цветомила, Цветомир, Цветослав, ЦвяткоЧерешаЯворЯгодаЯсен
Традиции
Традиция на Цветница е да се забият върбови клонки върху гробовете на починалите. Пали се огън, за да се сгреят и да им свети. Носи се хляб, жито и вино на гробищата, които се раздават там.
Взимат върбови клонки от църквата и се слагат на входната врата. Изпълнява се обичая “Кумичене”. Рано сутринта лазарките отиват на реката, пеят обредни песни и хвърлят в реката цвете или върбова клонка.
Вечерта се приготвя празнична вечеря, като задължително присъства булгур и риба.

Пожелания за имен ден
Винаги пожелавам най-вече здраве, защото няма нищо по-ценно от това. Също щастие и любов, защото без тях няма да е красив света.
Честит имен ден!
***
Много здраве, щастие, любов и късмет ти желаем ние, твоите приятели.
Честит имен ден!
***
Честит имен ден!
Бъди здрав, щастлив, все така добър и отзивчив! Вдигам тост за теб.
Наздраве!
***
Честит имен ден!
Бъди ни жив, здрав, влюбен, всеотдаен, и винаги обичан. Вдигаме наздравица за теб.
***
Изпращам ти букет от рози, щастие в големи дози. Пожелавам ти да си винаги влюбена и от здраве да не се отървеш.
Честит имен ден!
***
Честит имен ден!
Пожелавам ти най-хубавия букет от красиви цветя, нежно завит с воала на любовта и украсен с лентата на щастието!

Ясмин, Ясмина – произлиза от „жасмин“..