Архив на категория: Интериорен дизайн

Какви пердета да изберем за спалнята?

Изборът на пердета за спалнята може да зависи от няколко фактора, като стил на декорацията, цветова гама, размер на прозорците и т.н. Ето няколко въпроса, които може да си зададете, за да направите по-добро решение:

Какъв е стилът на спалнята ви?

избор на пердета за спалня

Ако вашият дизайн е модерен, може би бихте избрали пердета с минималистичен дизайн или в ярки цветове. Ако имате по-традиционен стил, може би бихте предпочели пердета в класически десени.

Каква е цветовата гама на стаята?

цветовата гама на стаята

Ако стаята ви е декорирана в светли цветове, може да изберете пердета в контрастни тонове или в същата гама на цветовете. Ако спалнята е с по-силни цветове, може би бихте избрали пердета в по-нежни тонове или в същия цвят като стените.

Какъв е размерът на прозорците ви?

Ако имате големи прозорци, може би бихте желали пердета, които са по-широки или с повече плътност. За по-малки прозорци можете да изберете пердета в по-лек материал, който не ще ги затруднява да се отварят и затварят.

Каква е функцията на пердетата ви?

блекаут завеси

Ако искате да използвате пердетата за затъмняване на стаята, можете да изберете плътни пердета или такива с пластове, които могат да блокират светлината. Ако искате да имате повече контрол върху количеството на светлината, която попада в стаята, можете да изберете пердета, които са лесни за регулиране.

Каква е големината на стаята ви?

Ако имате по-малка стая, може би предпочитате пердета, които не заемат много място. В този случай, можете да изберете пердета, които са сложени на декоративни пръти и се поставят вертикално върху прозореца. Ако имате по-голяма стая, можете да изберете пердета, които обгръщат целия прозорец.

Какво е вашето предпочитание за функционалност и удобство?

Можете да изберете пердета, които са лесни за поставяне и отстраняване, за да можете да ги перетете или измивате, когато е необходимо. Можете да изберете и автоматични пердета, които се действат с дистанционно управление или на допир, за да осигурите по-голям комфорт.

Какъв е вашето бюджет?

Има различни видове пердета на пазара с различни цени. Можете да изберете пердета, които са в бюджета ви, но все още отговарят на вашите нужди и предпочитания.

След като сте отговорили на тези въпроси, ще имате по-ясна представа за какви пердета искате за спалнята си. Можете да изберете един от многото видове пердета, като плат, воал, лен и други, които ще подхождат най-добре за вашите нужди и стил на декорацията.

Когато избирате пердета за спалнята си, трябва да помислите за всички тези фактори. Това ще ви помогне да направите правилния избор и да направите вашата спалня уютна и удобна.

Източник – Какви пердета да изберем за спалнята?

Избягвайте тези 7 грешки свързани с пердета и завеси!

Изборът на пердета и завеси или изобщо целия процес на декориране на прозорците в един дом е много важен и често се допускат грешки, които професионалните дизайнери забелязват отново и отново.

Независимо дали става въпрос за избор на пердета, завеси или щори, тези елементи играят изключително важна роля в общия интериорен изглед. Понеже те представляват все пак някаква инвестиция, важно е да ги изберете и поставите правилно още от самото начало, за да не сте разочаровани в последствие. Нека сега да разгледаме кои са тези често срещани грешки и как да ги коригирате.

1. Избор на грешен плат

Избор на грешен плат

Човек лесно и бързо може да се увлече от най-различни материи поради голямото разнообразие от цветове и десени, но теглото на материята избрана от вас е също толкова важно за стилния външен вид. Прекалено тежките завеси не се спускат и не се драпират много добре.

Трябва да заложите на по-леки платове с добра плътност като затъмняващи завеси от блекаут плат. Той добре блокира светлината, а в същото време може и да осигури термоизолация. Избирайте по-леки материи, които са гъвкави и падат добре, за да избегнете потискащо усещане.

2. Предпочитане на визуалния ефект пред функционалността

Много хора купуват пердета, завеси или щори, без дори да се замислят за функцията която те трябва да изпълняват в дадено пространство. Още от самото начало трябва да се прецени, за коя стая са предназначени, за да се постигне баланс между визуалния ефект и функционалността им. Например за спалнята е важно да осигурите тихо и тъмно място за спокоен сън. Най-доброто решение биха били затъмняващи белкаут завеси в комбинация с полупрозрачни тънки пердета, които пък да пропускат слънчевите лъчи през деня.

В зависимост от прозореца си, може да изберете пердета за кухнята, които са къси и само декоративни. Бихте могли да помислите и за роло или римски щори, с които също лесно ще контролирате слънчевата светлина. За детската стая, изборът на блекаут завеса също би бил удачен. Така ще осигурите на децата си дълбок и спокоен сън през нощта благодарение на тяхната функция за блокиране на светлина и шум. Забавни завеси с щампи, както и щори или пердета с анимационни герои също могат да бъдат подходящи допълнения към детската стая.

3. Грешки при взимане на размери

Вземане на размери на пердета или завеси

Често се случва хората да допускат грешка при вземането на размери. Това е така, защото професионалистите в бранша вземат предвид много фактори при снемане на размери – като ширина на прозореца, дължина на корниза/релсата, размери на стаята, набора на пердетата, височината в която се искат завесите, за да се прецени колко метра плат ще е необходим за изработка. Тази точка е много важна особено когато си поръчвате онлайн пердетата, тъй като те не могат да бъдат върнати за корекция след като вече са изработени и изпратени!

Често допускана грешка е когато се поръчват дълги пердета, които да се докосват и влачат по пода. Грешното измерване в случая води до събирането на доста излишен плат, който вместо да придаде елегантен вид, става „декоративна локва“ от перде, която с течение на времето може да създаде проблем или просто да грози къщата ви. Добрата новина в такъв случай, е че може винаги да ги занесете пердетата си при опитен шивач, който да коригира тази дължина и да отстраните този проблем.

Ако желаете все пак завесите ви да падат леко на пода, са ви необходими само около 15 см допълнителна дължина.

4. Окачване на завесите твърде близо до прозореца

Окачване на завесите твърде близо до прозореца

Също често срещана грешка е окачването завесите или пердетата твърде близо до прозореца. Този проблем е особено характерен за корнизите, тъй като хората допускат грешката да ги монтират твърде близо до рамката на прозореца. Грешно монтираният корниз, може да направи стаята да изглежда по-тясна и малка, стеснявайки визуалното пространство.

Как обаче да избегнете този капан?

Най-сигурният начин е да изберете релса вместо корниз, но ако пердетата ви са предназначени за корниз следвайте правилото то да бъде монтирано на поне 20-25 см над горната част на прозореца.

Друг вариант е да поставите корниза точно между тавана и прозореца, така че то да е на равни разстояния. Това определено ще придаде по-елегантна визия и завършеност подчертавайки красотата на прозореца.

5. Избор на корниз, който е твърде къс

Когато избирате релси или корнизи внимателно обмислете дали искате вашите пердета от стена до стена или да покриват само прозореца. Ако сте избрали да окачите на корниз пердетата си, изборът на твърде къс, може да ограничи движението на завесите. Важно е не само да монтирате корниза си на 20- 25см над прозореца, но и да се уверите, че той се простира на достатъчно разстояние ( най-малко 20см ) и от двете страни за прозореца. Тази дължина е необходима, защото трябва да осигурите място на завесите да се събират, когато са напълно отворени.

По-плътните материи изискват повече място, когато са прибрани, затова е полезно да вземете предвид този факт преди да поръчате своя корниз или релса. По-дългите корнизи позволяват на завесите да се прибират изцяло, освобождавайки прозореца. Това ще гарантира правилното функциониране на завесите и едновременно с това ще предостави естетичен и практичен дизайн на прозореца.

6. Неправилно определяне на набора на пердетата

Блекаут завеси

Искате ли вашите пердета да се спускат нежно и да радват окото ? Това много зависи от набора, който сте избрали за вашите пердета и завеси. Недостигът или излишъкът от метраж може да влоши визията напълно. Какъв е оптималният набор и как се определя? За естетично красиви пердета наборът може да варира от 1:1.5 до 1:3 според това дали пердето е плътно или тънко. Най-често използвания набор за завеси е 1:5З а тънки пердета 1:2. Например ако релсата е дълга два метра за завеси умножавате по едно и половина или ще бъдат необходими три метра плат, за тънки пердета умножавате по две тоест ще ви трябват четири метра плат.

7. Избор на непрактични механизми на щори

Щори

Отварянето и затварянето на щори ден и нощ или роло щори е ежедневна задача, затова улеснете живота си като избирате подходящи механизми за лесен контрол и управление от цялото семейство.

Ръчно управляваните щори обикновено използват пружинен или страничен механизъм, а пък римските щори често са с дърпащо се въже. Връзките на щорите са голяма опасност за семейства с малки деца или домашни животни, така че винаги се уверявайте дали са инсталирани със съответните устройства за безопасност на децата. С правилно избрания механизъм, щорите ще се превърнат в удоволствие за управление, а не в досадна задача!

Източник – Избягвайте тези 7 грешки свързани с пердета и завеси!

Защо е необходимо съчетаването на вратите с интериорния дизайн?

Живеем във времена, в които се стремим всичко в нашия живот да изглежда в перфектно състояние, започвайки преобразяването предимно от домовете си. Опитваме се да ги превърнем в модерни от една и приветливи, уютни от друга страна помещения за живот, осигуряващи максимално удобство. За постигането на целта се стараем да съчетаем всяко едно нещо по цвят, по стил с друго, което вече сме купили или планирали и избрали да купим.

Съвременните тенденции в организацията на интериора са най-различни и предимно зависят от индивидуалните предпочитания и усещания на всеки. Интериорният дизайн определя атмосферата в дома и затова много е важно как ще се проектира. Вътрешните врати, така наречените интериорни врати са акцент от визията на дома, не оставащ скрит от погледите на гостите. Те са по-статични в сравнение с другите елементи от декора и не се сменят много често. Затова тяхното съчетание с всичко останало и вписване в цялостната картина е необходимо много повече.

Съчетанието на отделните компоненти от интериора спомага и за прикриването на недостатъците на жилището. Ако имотът е с малки размери разумно е да се предпочетат светли нюанси за декоративните елементи, за да се подсили усещането за простор. Врати в по-меки и топли цветове биха били чудесен завършек за ниски и тесни стаи. За предпочитане цвят орех, венге, светъл дъб, а защо не и изцяло бяла врата, трябва или да се сливат, или рязко да контрастират на избраната цветова гама за интериора. Тука е мястото да споменем и факта, че добрият производител на врати се личи от качеството на изработка на бели врати, имайте го в предвид!

Вратите в дома трябва да са еднотипни, отговарящи на стила предпочетен в интериорния дизайн. Те се виждат от всяка една точка в стаите, така че желателно е да грабват окото с красотата и с хармоничното си съчетание. Разнообразието е огромно от класически до нестандартни модели и такива изработени по желание на клиента. Общото между всички врати предлагани на пазара трябва да е здравината и практичността им, иначе всеки модел е уникален сам по себе си.

Правилното селектиране на интериорните врати може да допринесе много за хармонията в дома, но също така най-малката грешка може да разруши положителното усещане.
Заповядайте в нашите магазини да разгледате уникалните ни модели. Довършете лично вашата „картина на перфектния дом“ с интериорните врати на вариодор. Ние сме до Вас, готови да Ви помогнем и да Ви подкрепим.

източник – Защо е необходимо съчетаването на вратите с интериорния дизайн?

7 стилни идеи за пердета във вашия дом

Всеки дом изглежда завършен и уютен, когато пердетата и завесите са правилно подбрани и поставени. Ако стаята изглежда недовършена, помислете дали пердетата, които сте закачили са подходящи и дали не е дошло време да ги обновите. От класически до модерни, от цветни до нежни, изборът на пердета е безкраен и може да се окаже истинско предизвикателство, предвид многообразието от модели, материи и цветове, предлагани на пазара. За да ви улесним, ще ви представим 7 стилни идеи за пердета.

Тънки пердета – воал

Ефирни тънки пердета, подходящи за всеки стил и чудесно допълнение към почти всички видове плътни завеси. Воалът е класически избор за пердета, които пропускат достатъчно светлина, а в същото време осигуряват уединение. Тънки пердета в светли нюанси са перфектни за придаване на свежест и простор в стаите.

Завеси с флорален десен за по-голяма свежест в интериора

Завеси с флорален десен за по-голяма свежест в интериора

Завесите с десен от цветя могат да бъдат чудесен начин да добавите цвят и интересен акцент в интериора си. Изберете завеси със светли флорални мотиви в нежни пастелни цветове като розово, лавандула или светло зелено. Тези завеси ще придадат романтичен и женствен акцент към стаята.

Тропически цветя или листа за екзотично усещане

Тропически цветя или листа за екзотично усещане

Завесите с тропически цветя са отличен избор за стая със средиземноморски или тропически декор. Свежите цветя и листа пък придават природна инспирация на стаята.

Геометричните десени

Те са модерен избор, който може да добави нотка блясък и елегантност към вашия интериор. Изберете десен, който се съчетава с формите на вашата мебели и дамаски.

Ако имате много шарки в стаята, или просто обичате по-изчистен и семпъл дизайн, може да изберете едноцветни пердета без десен. Те могат да се изработят от различни материи, като кадифе, лен, памук или синтетика.

Комбинация на завеси в два цвята

Комбинирането на пердета в два цвята може да добави интерес и динамика към интериора на стаята. Може да експериментирате с текстила – комбинация от няколко вида тъкани с различни текстури.

Японските панели

Панел завеси тип Японска стена

Японските панели са елегантен и модерен вариант, който е подходящ за големи прозорци. С тях могат да се създават фокусни точки в интериора.

Пердета с бродерия

Бродерията може да бъде използвана за да се създаде невероятна детайлност и текстура върху пердетата. Изберете пердета със семпли, деликатни бродерии на цветя и листа. За винтидж усещане, изберете пердета със сложни бродерии на старинни мотиви.

източник – 7 стилни идеи за пердета във вашия дом